Команда Черновецького знову при мандатах

Світлана Тараторіна
11 червня, 2014 середа
18:12

«Я і моя молода команда…» Мабуть мало, хто з киян не чув цього рекламного ролика, де незабутній Леонід Михайлович Черновецький розказував про свої плани на посаді мера.

Та часи його правління увійшли в історію міста завядки нечуваному деребану землі та комунального майна. За різними підразунками за дві каденції молодої команди територіальна громада Києва втратила біля 2,3 тисяч га землі на суму біля 75 млрд грн та 68,3 тис кв м адмінбудівель. Мешканців столиці позбавили 34% парків, скверів та інших зелених зон. До сих пір від правоохоронців переховуються екс-зять Черновецкого В'ячеслав Супруненко, екс-голова земельної комісії і ще один родич космічного мера Анатолій Чуб, зникли з активної політичної орбіти колишній заступник мера мільярдер Денис Басс та символ дільності Черновецького - Секретар Київради Олесь Довгий. Та й сам співучий мер вже кілька років воліє не повертатися на батьківщину, щоб не потрапити під домовклов меч українського правосуддя.

Проте солодкий смак влади виявився занадто привабливим для інших членів молодої команди. Аналіз мажоритарних кандидатів свідчить, що на кожному з 60 округів обов'язково був присутній представник групи ЧЕ. Навіть одіозна любителька розкоші та дорогих брендів Ірена Кільчицька спробувала свої сили на Печерську. Проте, добігти до оміряних крісел вдалося не всім. Не допомогла навіть легендарна сітка бабусь Черновецького.

Хоча тут слід говорити не стільки про систему роботу на окрузі, скільки про далекоглядність та вміння домовлятися окремих космічних канидатів.

Факт залишається фактом. Попри заявлене Віталієм Кличком «повне перезавантаження влади» до Київради потрапило 9 колишніх депутатів з більшості Черновецького і ще як мінімум з десяток пов'язаних з ними людей.

Прапором цього процесу сміливо можна назвати одну з найближчих помічниць Черновецького, екс-співголову його фракції Аллу Шлапак. Коротка память киян, а ще вдале використання бренду УДАРа та Петра Порошенка забезпечили їй переконливу перемогу на Печерську. Хоч і йшла вона на вибори, як самовисуванка.

УП зробила низку розслідувань цього феномену. Проте визначимо лише кілька складових успіху. Офіційним кандидатом від УДАР на окрузі Шлапак була висунута її одногрупниця О. Подколізна. І це не єдиний факт біографії кандидата від УДАРу звідки стирчать вуха команди Черновецького. Місцем її роботи вказаний БФ «Правозахисник нації», а серед його засновників значаться помічники (Марина Литвиненко та Марія Зубаха) народного депутата від ПР та брата екс-зятя Черновецького Олександра Супруненка.

При цьому на своїх сторінках у ФБ пані Подколізна не забувала активно агітувати за свою подругу.

Сама Шлапак на кожній зустрічі з киянами розказувала про свою підтримку Віталія Кличка та Петра Порошенка. Це на додачу до використання їх символіки, яку голова об'єднаного штабу Ірина Геращенко назвала незаконною:

«Пані Шлапак нічому не навчилася за останні півроку. Вона, як справжня пройдисвідка, в цій кампаніі незаконно використовувала символіку партіі УДАР, примазуючись до лідера перегонів і вводячи в оману виборців Печерська. Мені все одно, в яких і з ким вона взаєминах у владі, це іі маленькі радощі, а я буду і далі захищати киян від брехунів і пройдисвідів. Сьогодні подам позов до суду про те, що ця панянка вводила в оману виборців (ми подавали відповідні заяви і протягом кампаніі) - і це могло вплинути на результати голосування. Вона не мала і не має жодного відношення до УДАРу», - написала Геращенко на своїй сторінці у ФБ.

Щоправда, згодом сама пані Геращенко визнала, що навіть визнання незаконним використання символіки, не потягне за собою відкликання депутатського мандату.

Але, якщо факт прямої взаємодії Шлапак зі Штабом Удару ще потребує доведення, то от перемога її помічників на сусідніх мажоритарних округах під прапорами УДАРу – беззаперечна.

Так само на Печерську депутатську корочку отримав помічник Шлапак, керівник її приймальні Михайло Терентьєв. На Солом'янці переміг ще один її соратник 26-річний Андрій Андрєєв і теж від УДАРу.

Під брендом УДАРу впевнено зайшли до Київради батько і син Баленко. Ігор Баленко є власником мережі «Фуршет». У 2006 році він вже обирався до міськради за списками найвірнішого сателита БЛЧ – Громадського активу Києва.

На Святошино як самовисуванець отримав реванш засновник ГАКу Олександр Пабат. У 2012 році він не пройшов до Верховної Ради, тоді його просто знищив рейтинг Володимира Бондаренко. Проте цього року, за відсутності сильного опонента Пабат з лігкістю повернувся до Київради.

Ще одна ГАКовка виявилася не такою сміливою. Колишній секретар Київради Галина Герега делегувала у міськраду одного з керівників свого підприємства. На Дарниці від УДАРу переміг регіональний директор ТОВ «Епіцентр К» Володимир Гончаров.

Помічниця екс-ГАКівця і великого забудовника Льва Парцхаладзе Валентина Мандрик перемогла у Шевченківському районі. У 2012 вона була помічена за скупкою голосів виборців для свого шефа. Цього року бренд УДАРу переважив цей негативний післясмак.

Людиною Олеся Довгого називаються переможця від УДАРу у Дніпровському районі Олеся Маляревича. Він є партнером Довгого по ТОВ “Кіномедіа” і, мабуть, зовсім не випадково балатувався в межах округа Довгого на парламентських виборах 2012 року.

Відвертими членами Блоку Черновецького з 2006 року є два мажоритарні депутати від “Демократичної партії”: секретар Постійної комісії Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури Сергій Кримчак та голова Регламентної комісії Віталій Павлик.

Так само не приховує свого членства у команді Черновецького списочник УДАРу Ігор Кононенко. Віталій Кличко пообіцяв особисто стежити за роботою цього екс-заступника голови Постійної комісії Київради з питань транспорту та звязку.

Членами більшості Черновецького були й депутати Київради минулого скликання Олена Овраменко та Сергій Костюк. Тоді вони пройшли у Київраду у складі Блоку Литвина. Теперь отримали перемогу на мажоритарних округах від УДАРу.

Знайшов себе у списку УДАРу колишній депутат Київради і перебіжчик з БЮТ Юрій Береговий. Тепер він знову отримав мандат.

Пройшов до міськради помічник депутата Київради від Блоку Черновецького Віталія Лавриненка Владислав Михайленко.

На Подолі перемогу святкував людина екс-заступника Черновецького Валерія Міронова Олексій Панчук. І Міронов, і Панчук місцем своєї роботи вказали одну й ту ж фірму - ТОВ «Вайн Хауз Групп», при цьому перший там значиться президентом, а другий керівником відділу. Панчук пройшов від УДАРу.

Як мінімум дві людини з фракції УДАР тісно повязані з екс-головою ГУ у справах сім'ї молоді та спорту, головою молодіжки Блоку Черновецького Сергієм Березенко. Це його помічник Олексій Окопний та прес-секретар Павло Тарасюк.

Березенко є племінником колишнього депутата Анатолія Матвієнка, який на цих виборах очолював штаб Порошенка в Івано-Франківській області. За повідомленнями у ЗМІ Березенко також брав активну участь у передвиборчій кампанії новообраного Прездента.

10 червня Указом Президента України Сергій Березенко очолив Державне управління справами.

Ще один помічник з команди Черновецького отримав перемогу у Деснянському районі. Це керівник приймальні депутата Київради від БЛЧ Валерія Сергійчука Богдан Ганноха.

У біографії цього депутата є чимало цікавих фактів. Зокрема, подолана наркозалежність. Також він є служителем церкви «Город Света», а його мати – пастором Посольства Божого Сандея Аделаджи

Проте чи не найбльшим здивуванням цієї компанії стала перемога брата екс-зятя Черновецького самовисуванця Олександра Супруненка. Його ресурсу вистачило, щоб переконати мешканців Дарниці у необхідності підтримати саме його. Одіозність цього депутата знайшла своє підтрведження у численних скандалах навколо нерухомості і власності міста Києва. Зокрема, його називають одним із зацікавлених у приміщенні книгарні «Сяйво» на Хрещатику. Разом з Черновецьким братами Супруненко вдалося вивести з-під контролю громади Києва колись комунальні підприємства «Київхліб», «Київміськбуд», «Київводоканал» і це ще далеко не вичерпний перелік. Саме Супруненок разом з ще одним депутатом Київради Вадимом Столаром (екс-народний депутат від ПР, співвласник 101 Tower та партнер Вагифа Алієва по скандальному будівництву над метро Театральна  називають головними фінансистами старо-молодої команди у Київраді.

Чи вистачить у Віталія Кличка та здорових сил нової Київради зрушити з місця муніципальний паротяг, заправлений старим паливом, покажуть вже найближчі засідання. В цьому зв'язку надзвичайно цікавою буде робота Тимчасової контрольної комісії з питань перевірки легітимності рішень міськради, прийнятих з травня 2006 року. Вже через пару місяців вона має надати попередній звіт про результати своєї роботи.

Під усіма найодіознішими рішеннями цього періоду стоять голоси колишньої команди Черновецького. Чи понесуть вони відповідальність за роки безвідповідального голосування? І чи не стануть тим айсбергом, що поховає найкращі починання київрадівського титаника? На ці питання буде відповідати вже нова влада. І в цьому для неї найбільший виклик, а для киян привід пильніше стежити за роботою своїх обранців.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.94
    Купівля 38.94
    Продаж 39.46
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
Більше новин