Відбиток: п'ять версій зникнення пана Т.

Дмитро Десятерик
15 серпня, 2014 п'ятниця
10:24

Нова рубрика кінокритика і журналіста Дмитра Десятерика "Золотий запас"

Що таке золотий запас?

Це найбільший скарб будь-якої країни. Пильно охоронюваний: адже на ньому ґрунтується національна економіка.

В світовому кінематографі є свій золотий запас – на щастя, доступний усім. Це – найкращі фільми, зняті режисерами різних країн, зараховані до культурного спадку людства, занесені у всі енциклопедії і підручники – але вони так само зачаровують глядача сьогодні, як і багато років тому, а нові покоління кінематографістів надихаються ними, створюючи власні картини.

Звісно, все це багатство охопити неможливо. Тому я в своїй авторський рубриці «Золотий запас», котра оновлюватиметься на Cultprostir щочетверга, пропоную читачам розбір й аналіз найбільш визначних фільмів, знятих європейськими режисерами за останні півстоліття. Сподіваюся, ці міркування будуть цікавими нашій авдиторії, котра безумовно має смак до гарного кіна. А почнемо ми з воістину знакової роботи, яка досі надихає мистецтво- і кінознавців на нові й нові дискусії, й досі несе в собі певну, до кінця не розгадану таємницю – «Фотозбільшення» Мікеланджело Антоніоні.

Сказати про “Фотозбільшення” з його славою “улюбленого фільму структуралістів” щось нове вкрай складно. Хіба що обмежитися деякими спостереженнями, настільки ж суб*єктивними, наскільки спонтанними й уривчастими, від того не менш структуралістськими.

І

Що, власне, скоїлося? Модний фотограф на ім*я Томас (Девід Хеммінгс), опинившись у далекому районі Лондона, вполював, аби змарнувати час, пару коханців у парку. На готових відбитках його зацікавила реакція моделей на щось поза його полем зору. Збільшуючи світлини, вдивляючись у зображення, він зрештою бачить в затінку, серед кущів стрільця з пістолетом, а потому під деревом і жертву – труп чоловіка.

По недовгій відлуці, повернувшись до майстерні, Томас бачить, що всі негативи, всі фото пощезли. Другий візит на місце інциденту підтверджує: ось мрець, у дорогому костюмі, просто під деревом. А втім, ніхто не вірить фотографу, та й скоро він сам погоджується, що не бачив нічого. Світанкове повернення до парку - відповідний результат: жодного сліду, жодного тіла.

Коротший і так само вичерпний опис сюжету:

Це історія навіть не людини, а кількох кадрів, точніше, одного фото- (хоча, насправді, кіно-) кадру. Або історія людини, котра перетворилася на кадр. Чи була людина жива на момент перетворення, чи існувала взагалі – не має особливого значення.

Ще коротший:

Злочин стає кадром / Кадр стає злочином

Непотрібне викреслити.

Історія людини, котра перетворилася на кадр.

З огляду на вищесказане, у сценарії відчувається надмірність (епізод другої фотосесії та картини вуличного життя напочатку, демонстрація пацифістів, частково побачення з жінкою з парку в майстерні). Щодо візуального наповнення простоту так само скасовано: архітектурно химерні вулиці, міріади деталей, дивнуватих предметів-віньєток, найрізноманітніших фотозображень утворюють щось на кшталт перенасиченого зорового розчину, до якого досить вкинути лише один гран твердої речовини, аби уся субстанція перейшла в інакшу якість, перетворившись на кристал. Таким вирішальним додатком слугує спуск затвора камери в парку. Після того сюжетна і образна складові “Фотозбільшення” починають працювати на кадр зі вбивством.

Виправданим виглядає фінал, коли Томас спостерігає за грою групи мімів у теніс неіснуючим м’ячем, після чого зникає сам. Порожнеча, одна лиш вона, і може бути найвищою точкою образотворчого надміру, котрий таким чином прагне впорядкуватися.

ІІ

Чому ніхто не чув пострілу?

Вочевидь, не було в тому потреби. Тут треба не вслухатися, а вдивлятися. Маніпулюючи свіжими знімками, Томас отримує не черговий зліпок так званого минулого, а саме те, що хоче побачити: завершення лондонської серії вуличних фото, занадто, як сам висловлюється, агресивної (хоча там прямої агресії небагато).

Зафіксувати позбавлення когось життя означає опинитися в потрібний момент у потрібному місці, що є квінтесенцією роботи фотографа, порогом професійної нірвани. Але банальна своєчасність вже не для Томаса; навіщо реєструвати події, якщо можна їх створювати? Його авторська оптика така потужна, що прориває кордон між фото та реальністю, трансформуючи останню. Технічна риторика обертається на деміургічний жест. Однак ця магія б’є по самому авторові. Punctum (нарешті, Барт) фотографії з парку, що втілився у стривоженому погляді жінки, повністю вивертається – вертається назад, змушуючи зникнути самого Operator`a (фотографа).

ІІІ

Punctum - це те, що ранить, мучить, що не завжди піддається витлумаченню, і, в будь-якому разі, - операція, що не може бути завершена. Погляд жінки на світлині - одна фаза цілком конкретної послідовності подій; він не породжує того “сліпого поля”, завдяки якому в образу з*являється життя, зовнішнє до самого образу, його можна назвати і описати, це типовий фотографічний шок, кінець кінцем цей погляд править за функціональний маркер, який показує на чітко оформлений сюжет (вбивство), інакше кажучи, як ми з*ясували, на автора (але якого саме?)

Його авторська оптика така потужна, що прориває кордон між фото та реальністю, трансформуючи останню.

Логіка всього епізоду - цілковито кінематографічна. Маємо спочатку розбитий на кілька стадій-фотозбільшень наїзд камери на подію, далі крупний план зі спантеличеною жінкою, потім через монтажне поєднання - аналогічну роботу з тілом  убитого. Тож чи не ховається під личиною фотозбільшення чергова диверсія кіномови? Кіно, за тим таки Бартом, спонукає  до постійної ненажерливості; а тут воно - звісно, у досить вишуканий спосіб - поглинає Фотографію. Тож і Фотограф як осиротіле означальне має щезнути.

IV

Вбивство приречене лишитися нерозкритим: кадр обмежений рамкою, і то непереборна обставина; а відповідь – за рамкою, відповідь – то вже література.

Пригадується чомусь не Кортасар, а Борхесова “Безперервність парків”. Парк – мабуть, найулюбленіша просторова галюцинація європейської культури, знешкоджена проекція архетипічного Лабіринту, ідеальне середовище для гарних злочинів.

Отже (“Фотозбільшення” зачаровує неозорістю інтерпретацій), література. Можна охарактеризувати головного героя як Дона Жуана мимоволі: він уважає за тягар успіх у жінок, йому набрид пейзаж Лондона, де він здобуває свої щоденні перемоги, його виклик небесам так само випадковий. Він працює глибше, ніж його приятель, художник-пуантиліст Білл. Білл лише доробляє картину до смислу. А Томас утілює сюжет і, відповідно, смисл, керуючи чужою долею через свої світлини, хоча сам того не бажає. Але ж і режисер не забув про власне творіння. І свою владу в останньому кадрі застосував, примусивши гордія розтанути в повітрі. 

V

Або це зробив не Антоніоні. Амінь.

Cultprostir

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.09
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
16:04
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
США дали грошей! Що робити, аби не чекати допомоги по пів року?
15:59
Куп'янськ. Харківщина
РФ щодня завдає по Харківщині до 13 ударів керованими авіабомбами, - Нацполіція
15:42
суддя Олексій Тандир
Загибель нацгвардійця в ДТП: звільнення судді Тандира підтримала Вища рада правосуддя
15:35
фейк
"Москва прагнула нейтралітету, а не підкорення України": добірка фейків у світі за 24 квітня
15:31
Ексклюзив
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш розповів, як вплинуло знищення російського Ту22М3 на використання авіації з півдня
15:16
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Здав розташування блокпостів ЗСУ під час літургії: митрополиту УПЦ МП з Донеччини оголосили підозру
15:03
земля, земельні ділянки
Росіяни вигадали нову схему позбавлення українців права власності на ТОТ Запорізької області, - Спротив
15:02
На фото: Кадр з фільму "Я і Фелікс"
Фільм Ірини Цілик "Я і Фелікс" за книжкою Артема Чеха вийшов у прокат у Канаді
14:39
Хотіла продати дворічного сина за 1 млн грн: жительці Дніпра оголосили підозру
14:33
Міністерство оборони
Міноборони створило Офіс для управління військовою допомогою, яку надають країни-партнери
14:25
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:12
грузія
Європарламент пропонує не починати переговори з Грузією про вступ до ЄС через закон про "іноагентів", - Радіо Свобода
14:03
OPINION
Семен Єсилевський
Обмеження консульських послуг: навіщо воно в епоху електронних реєстрів?
13:51
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
"Реал" назвав суму, за яку готовий продати Луніна
13:49
погода
Наталка Діденко розповіла, коли припиняться дощі та прийде тепла погода
13:42
Україна Євросоюз
ЄС виділив Україні новий транш макрофінансової допомоги на €1,5 млрд
13:31
Верховна Рада
ВР схвалила у першому читанні законопроєкт про посилення контролю за гральним бізнесом й обмеження реклами азартних ігор
13:30
трактор, поле, фермер
"Зроблено в Україні": аграрії можуть компенсувати 25% вартості придбаної сільгосптехніки. Умова
13:18
Ентоні Блінкен
Блінкен прибув до Китаю: зустрінеться із Сі Цзіньпіном і лідерами бізнесу
13:15
Пил із Сахари
У атмосфері та опадах: до України дістався пил із Сахари
13:14
На фото: кадр з фільму "Путін"
Вийде в 35 країнах світу: оголошена дата премʼєри трилера "Путін" з дипфейком президента РФ у підгузку та в лікарні
12:45
застосунок Дія
Парламент прийняв за основу законопроєкт про розмитнення авто в Дії
12:41
На фото: Документальний фільм "Білий янгол – кінець Мар’їнки"
Фільм про евакуацію мирних мешканців з Марʼїнки отримав золоту нагороду та гран-прі New York Festival
12:30
грузія
Грузія продовжила термін безвізового перебування для українців
12:29
Еспресо лого
Відключення Еспресо з Т2 й напад митрополита Лебідя на кореспондентку телеканалу: держдеп США оприлюднив звіт про порушення прав людини в Україні
12:09
На фото: Олег Собчук з гурту "СКАЙ"
"Річ не в страху": лідер гурту "СКАЙ" Собчук пояснив, чому не воює
12:07
На Закарпатті прикордонники з пострілами затримали шістьох чоловіків, які планували втекти до Угорщини
ВР проголосувала за збільшення чисельності прикордонників
12:04
OPINION
Валерій Пекар
Чому ми втікаємо з поля битви за свідомість
11:52
Євген Балицький
ВАКС конфіскував у колаборанта Балицького 5 літаків, автомобілі, квартири та будинок
11:30
Оновлено
нафтобаза у Смоленській області
Безпілотники СБУ вночі атакували дві нафтобази у Смоленській області РФ
11:18
Джамала
Джамалу обрали речницею від України на Євробаченні-2024
11:15
Збір на амуніцію для 65 ОМБр
11:15
Огляд
міжнародний огляд
Як штучний інтелект допомагає ЗСУ та чому найбільша загроза для Європи не Путін, а ультраправі. Акценти світових ЗМІ 24 квітня
11:14
Електроенергія
Україна третю добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 24 квітня
11:13
Водопілля у Києві 2024 рік
У Києві рівень води у Дніпрі піднявся до рекордної цієї весни позначки
11:06
На фото: російські книжки
У Росії створили експертний центр, який визначатиме відповідність книг законодавству
11:04
Ексклюзив
окупанти
Кримська операція залежатиме від того, що будуть робити росіяни після 9 травня
10:54
Огляд
Карта. Авдіївка_2404
Карта бойових дій за період 17-24 квітня: Тактичні невдачі на фронті vs стратегічні перемоги у війні
10:48
Оновлено
обстріл одеса
Росіяни зранку вдарили ракетами по Одесі: є постраждала
10:45
окупанти в Криму
Британська розвідка назвала кількість дезертирів, яких РФ засудила з 2022 року
Більше новин