ГЄНІЙ І ЗЛОДЄЙСТВО, частина 5: перші вчителі з Європи.

Валерій Примост
1 листопада, 2014 субота
20:40

Коли Росія вперше звернула увагу на Захід і, звернувши, почала гребти звідти все – від гербів до гармат і від лікарів до рейтарів?

Взагалі, цікавість до Заходу в московських государів, починаючи з Івана III, була цілком зрозумілою. Адже бісівська «латинська» Європа, незважаючи на свою безумовну спорідненість із дияволом, примудрялася не тільки жити статечніше і цікавіше за Московію, а й вміла конструювати першокласну зброю, будувати найсучасніші фортеці і кораблі і взагалі здавалася ззовні такою собі лавкою, вщерть повною казкових чудес. Притому, чудес, які дозволили б правителям Московії, отримай вони їх,  завоювати весь навколишній світ.

І, якщо першого московського князя Даніїла (молодшого сина Алєксандра Нєвського) мало цікавили події, які відбувалися далі, ніж за пару сотень кілометрів від його столиці, то його нащадки наполегливо розширювали геополітичні обрії своєї держави.

За Даніїла Алєксандровича Московське князівство було крихітним, на одній ніжці перестрибнути, феодальним володінням, яке сиротливо тислося до Москва-річки, а вже його пра-пра-правнук Васілій II Темний залишив, умираючи, вже досить велике князівство - 430 тисяч квадратних кілометрів території при трьох мільйонах населення.

А син Васілія Темного Іван III зробив із цього князівства потужну державу, яка в момент перетворення на царство (1547) мала територію в 3 мільйони квадратних кілометрів і населення близько 6 мільйонів чоловік.

Московія за Івана III остаточно позбулася залежності від Орди і зробилася однозначною «регіональної супердержавою», рівної якій не було навколо.

Зростання могутності держави проявилося у розквіті церковного і казенного будівництва та посиленні потужності армії - і для того, і для іншого при Івані до Московії широко запрошувалися (вперше в московській історії) іноземні фахівці.

Іван цілком вітав і появу нових ідей і концепцій – особливо, якщо вони підтримували його владу і легітимізували його завоювання. Так, із добре розумілим задоволенням Великий князь Московський сприйняв ідею «Третього Риму» (спадкоємності московських государів від візантійських басилевсов) та обгрунтуванням упроваждення в Москві патріархії, запропоновану його релігійними ідеологами.

Московії дуже допомогли османи. У 1453 році вони взяли Константинополь, вбили останнього басилевса і підняли над руїнами Візантійської імперії зелений прапор Пророка.

У Москві цю подію сприйняли з глибоким задоволенням: адже грецьке православ'я через свої контакти з католицтвом давно вважалося в Москві «неправильним». Тож інакше як Божу кару за відступництво від істинної віри і якшання з безбожними латинцями падіння Візантії ніяк не можна було сприймати.

Оскільки сам Господь абсолютно конкретно і однозначно продемонстрував, на чиєму боці він грає, Московія рушила вперед із невблаганністю парового катка. Виявивши, що більше не залишилося на світі православних держав, Великий князь Московський негайно оголосив себе єдиним захисником істинних християнських цінностей і верховним православним володарем - немовби наступником загиблого останнього басилевса.

А раз єдиний і верховний, то, стало бути, всіх інших треба «додати».

Однак для початку необхідний був якийсь зримий прояв цієї спадкоємності.

Тому син Васілія II Темного Іван III, який вступив на престол після смерті батька в 1462 році, насамперед поцікавився, що там ще залишилося після розгрому Візантії такого, що можна було б «добути» і використовувати?

Залишилася принцеса Софія (Зоя), що втекла разом зі своїм батьком Фомою Палеологом (правителем Мореї) і всією сім'єю після падіння Константинополя до Рима. Оскільки Софія була небогою останнього басилевса Візантії Константина XI, порубаного яничарами під час штурму (тільки, кажуть, по червоних чобітках із орлами і впізнали), то володіння нею якби виглядало володінням імператорськими регаліями і при певному бажанні вельми скидалося на якусь спадкоємність (хоча формально Софія жодних особливих прав на престол Константинополя не мала - хоча б тому, що у Фоми Палеолога, крім неї, були ще двоє синів і дочка).

Оскільки на той час Іван був удівцем, то залученню до слави і величі Візантії нічого не заважало. Софія тоді жила в Римі, у папи Сикста IV, і московський государ виписав її до себе.

А питання ідеології, як ви розумієте, було для Івана вельми актуальним. Обвінчавшись із Софією і отримавши, таким чином, Небесний Мандат на порятунок істинного православ'я після занурення у гріх і загибелі Константинополя, московський государ потребував зримих проявів свого нового статусу.

Тому Іван з чистою совістю запозичив у якості герба для Московії візантійського двоголового орла: принаймні, так стверджує Карамзін, хоча двоголовий орел був і на тамзі ханів Узбека і Джанібека, а також, що особливо цікаво, на гербі Чернігівського князівства ще з 13 століття.

Думається, всі три варіанти справедливі. Припустимо, що, шукаючи новий символ для своєї держави, зібраної, фактично, з "м'яса" трьох різних видів - руського, ординського і візантійського, - Іван несподівано наткнувся на двоголового орла і радів як дитина. Може, і в долоні поплескав: все ж, не кожен день знаходиш символ, який так казково описує всі три необхідні джерела; та ще й захоплює Священну Римську імперію, що мала у своєму гербі двоголового орла з 1442. Як усе вдало виходить: як тут не подумаєш про Божий промисєл?

Ну, або просто ВСІ тодішні супердержави: Візантія, Русь (в особі Чернігівського князівства), Орда і Священна Римська імперія використовували двоголового орла - тому що такий-от у них, у супердержав, тоді був стандарт. У звичайних держав - нормальні орли, а у наддержав - двоголові! І коли Московія зробилася супердержавою (або впритул наблизилася до цього), то також використовувала цей символ.

(До слова сказати, серби (теж відомі імперці) так само взялися використовувати двоголового орла, коли великий жупан Стефан Неманя перетворив свої володіння на Королівство Сербію (1219).

І ось, до речі, що кумедно. Споконвічна область, якою керував Стефан Неманя, і навколо якої створилася Сербія, та сама територія, гербом якої зробився двоголовий орел, називалася... Рашка.

Ні-ні, я не жартую і не намагаюся троллити росіян. Вона дійсно називалася Рашка. Її згадує ще Константин Багрянородний у своїй праці «De Administrando Imperio»: як землю сербів на Балканах.)

В результаті, Іван у 1472 році обвінчався з Софією в Успенському соборі Кремля. От саме після цього, завдяки Софії, в Московію й потягнулися іноземні (спочатку, в основному, грецькі та італійські, а потім – і німецькі) майстри, гармаші та медики, почала просочуватися інформація про навколишній світ; сама Велика княгиня привезла з собою, як кажуть, два або три вози книг.

Тоді ми бачимо на московській службі дипломатів грека Юрія Траханіота та італійців Марко Руфа, Івана і Андрія Фрязінів, спеціалістів з гірничої справи німців Йогана та Віктора, італійського гармаша Павліна Дебосіса, що відлив Великому князеві Московському якусь величезну гармату.

Були там і лікарі – як-от венеціанець Леон та німець Антон... однак, в Московії лікарям не щастило: обох цих, наприклад, стратили після смерті їхніх пацієнтів.

В цілому, іноземці доволі чітко розрізнялися за фаховою приналежністю. Так, греки, переважно були спеціалістами з «гуманітарних» дисциплін: дипломатами, релігійними діячами, вчителями, придворними. Так, наприклад, із Соф'єю прибули Дмітрій і Фома Рале, яких московити переінакшили в «Ларьових». Їхні колишні вотчини – села з іменем «Ларьово» (числом три) ще досі існують у Московській області.

Інші греки з почту Софії – Нікула та Емануїл Ангелови – також служили в Москві: перший супроводжував Великого князя в походах, а другий був печатником наступного государя – Васілія III. Після них також залишилася вотчина – сучасне село Ангелово в 20 км від Москви.

Члени родини Траханіотових також служили московським правителям у якості придворних, печатників та казначеїв.

Взагалі, греки чудово зналися на торгівлі і фінансах, і тому опікувалися цими галузями у Московії. Крім Траханіотових відомі їхні земляки Головіни, Ховріни та інші.

Разом із греками почали приїздити до Московії італійці (чи як їх називали московити – “фрязі”). Це й не дивно: адже сама Софія прибула якраз із Рима. Першими були купці Тропарьови та Сафаріни, “фрязі” з Сурожа (генуезької колонії у Криму), які спочатку займалися торгівлею, а потім вислужилися до рангу бояр.

Дуже допомагало грекам та сурозьким “фрязям” робити кар’єру у Московії те, що греки вже були православними, а “фрязі” заради вигоди легко змінювали віру.

Далі в Московії почали з’являтися “фрязі” безпосередньо з Італії. Однім із найвідоміших став уславлений архітектор із Болоньї Арістотель Фіораванті.

Молодій і амбітній Московській державі були потрібні зримі символи її нової величі. Старий і потребуючий ремонту Кремль, непоказні церковки – все це гнітило і принижувало Великого князя. Було вирішено збудувати новий величний Успенський собор, однако намагання псковських майстрів закінчилися невдачею – новозведена будівля завалилася.

І саме Арістотель Фіораванті звів той самий Успенський собор, який на довгі століття зробився уособленням нової ролі Московії у навколишньому світі.

Потім, за порадою Арістотеля, до Московії прибувають і Пьетро-Антоніо Соларі, Марк Фрязін та інші італійські майстри. Саме вони зводили Грановиту палату, нові мури та вежі Кремля та інші релігійні, адміністративні та військові будівлі Великого князівства.

Зрозуміло, що таких іноземних фахівців у тодішній Московії було небагато: навряд чи більше кількох сотень осіб. Але для захованої в свої ліси напівдикої країни ця купка людей спричинила справжній культурний шок. Нові знання, нові технології, нові смаки, революційний погляд на речі та драматичне розширення погляду на світ – все це потужно штовхало зашкарублу, консервативну Московію у блискуче імперське Завтра.

Далі їхали нові й нові фахівці. Так, у 1493 році з Італії до Московії прибувають Алоїзій із Карно, Михаїл Парпаіоне та Бернардіно з Боргоманеро – інженери та майстри-ковалі: одні з багатьох “маестро” у новій важливій галузі, що все більше цікавила Великого князя.

Їхній приїзд знаменував зміну пріоритетів Московії з архітектури на гармати: нова велич вимагала нових завоювань. Дійшло до того, що сам Арістотель Фіораванті замість зведення соборів змушений був зайнятися литтям нових гармат для московського війська.

Притому, оскільки в ті часи хто гармату лив, той із неї і стріляв, то Арістотелеві (й іншим іноземцям-гармашам) довелося ходити у численні походи разом із московською армією.

Як зазначав посол імператора при дворі Васілія III Сигізмунд Герберштейн: “Тепер у государя є гарматні ливарники, німці та італійці, котрі крім пищалей і гармат виливають також залізні ядра”. Далі він називає італійця Варфоломея, німців Йогана Йордана із Халя та Нікласа зі Шпайра.

А що війна вимагала великих грошей, то Арістотелеві довелося з часом і карбувати монету для Великого князя. Як-то кажуть: “Талановиті люди – талановиті у всьому”.

Втім, доволі скоро з’ясувалося, що німці розуміються на гарматах краще, ніж італійці. Та й узагалі, німці були набагато більш войовничими: вони швидко опанували не тільки московську гарматну справу, а й вйськову справу в цілому.

Саме німці (а не місцеві вояки!) складали загін особистих тілоохоронців Великого князя Васілія III. Саме з німців (а також із “поляків” і “литовців”, серед яких впізнаємо наших земляків-українців) формувалися піхотні наймані частини, що служили Великому князеві.

Герберштейн повідомляє, що: “...Васілій побудував для своїх тілоохоронців, і для різних іноземців, а саме – поляків, германців, литовців (які від природи схильні до Вакха), місто Наливки, що отримало назву від налитих бокалів”.

Зазвичай, було три джерела для поповнення лав іноземних найманців на московській службі: вербування за кордоном, прийом утікачів (злочинців, єретиків тощо), а також залучення полонених із ворожих армій під час війни.

Один із таких найманців – Генріх Штаден – зауважував, що будь-який іноземець, “незважаючи на особу, одяг та шляхетність” (аби тільки не єврей), міг прибути на московський кордон і отримати там гостинний прийом.

Як зазначає фахівець із історії російсько-європейських контактів 15-17 століть Т. Чернікова: “...в правління першого московського государя всея Русі Івана III, і за його сина Васілія III і внука Івана IV процес запрошення західних фахівців, як і процес запозичення Москвою західноєвропейського досвіду, постійно розширювався.

За величезної участі іноземних архітекторів та інженерів було створено новий столичний Кремль і палацово-храмовий комплекс; організована потужна артилерія, вводилися винайдені на Заході нові військові прийоми (особливо використання вогнепальної зброї піхотою); придворна лікарська справа і чеканка монет були виключно сферою роботи іноземних професіоналів.

(...) пріоритетною сферою використання західних фахівців у Росії з початком XVI сторіччя все більше стає військова сфера, що призводить до поступового витіснення італійців (фрязів - архітекторів, ливарників, інженерів, дипломатів) і заміну їх різноманітними солдатами і офіцерами - німцями (вихідцями з Німеччини, Австрії, Шотландії, Англії, Іспанії та інших західноєвропейських країн)”.

Як свідчив Джильс Флетчер, 1588 року в Московії служили 4300 іноземних найманців (без урахування німців, яких традиційно було багато і яких особливо любив Іван Грозний): 4000 поляків і “черкасів” (тобто, українських козаків), 150 голландців і шотландців і ще звідний загін приблизно такої ж кількості, складений із шведів, данців, греків і турків.

Венеціанець Тьєполо зазначав, що за Івана Грозного до Московії продовжували їхати італійські та німецькі гарматні фахівці та інженери, які укріпили за “італійською системою” Казань та Астрахань, виливали багато гармат та облаштували в Москві “довгий ряд майстерень, де роблять аркебузи”.

Іноземці створили Іванові Грозному більше 2000 першокласних на той час гармат, сила яких була добре відома у Європі. Як зазначав очевидець, наприклад, швидке падіння Полоцька (1563) було спричинене саме московськими гарматами, що їх обслуговували німецькі та англійські гармаші.

За часів Грозного в Московії крім інженерів, ливарників і піхотинців-аркебузирів з’явилася наймана європейська кавалерія – рейтари. Їхні підрозділи були навербовані з німців і “поляків” (включаючи і українців). Марко Фоскаріні свідчив, що 1557 року в Московії служило 3000 іноземних рейтарів.

Як зауважував очевидець – англієць Горсей, - рейтари одразу довели свою більшу ефективність у порівнянні з традиційною московською помісною кіннотою та татарською легкою кавалерією. За словами Горсея, татари, наприклад, були “...налякані до смерті і репетували: “Геть від цих нових дияволів, які прийшли зі своїми метальними паффами!””

Дійсно, московським дворянам і служилим татарам, які билися здебільшого холодною зброєю, рейтари, що під час атаки спершу розряджали у ворога пару чи навіть дві пістолетів, і тільки потім йшли у рукопашну, здавалися небезпечними і непереможними.

Що вже казати про найману піхоту, яка зі своєю манерою бою (комбінація мушкетерів і пікінерів; “терціальні” шикування, нездоланні для кавалерії) і неймовірною для московитів стійкістю залишала далеко позаду за ефктивністю будь-які місцеві формації. Недивно, що навіть московські государі воліли використовувати саме іноземних ландскнехтів у якості своєї особистої варти.

Саме завдяки цьому “першому науково-технічному європейському вторгненню” Московія спромоглася тимчасово (до наступного разу) наздогнати Захід і наступні п’ятдесят років досить успішно вела череду воєн проти Лівонського ордену та Великого князівства Литовського.

Отже, ми бачимо, що традиція тягти з Заходу все корисне, з’явилася в Росії не вчора. Архітектура, зброя, політичні, наукові, тактичні навички, технології і фахівці з-за кордону працювали на велич Третього Рима ще з часів Івана III.

Та що казати, навіть основний формат цегли, прийнятий сьогодні в Росії (т.з. “ломбарджийський стандарт” – 24 х 12 х 6 см) з’явився в Московії завдяки Арістотелю Фіораванті у 15 столітті!

(Варто було б якось розповісти і про “східний” вплив на російську цивілізацію; і, зокрема, про східні військові формації, східну зброю і східну тактику в московській армії. Адже саме через призму армії, призму війни російський менталітет і російська доля сприймаються максимально прозоро. Але це вже зовсім інша історія.)

Що робила б Росія без Заходу? Як би вона існувала і розвивалася б, якщо його не було? Тому ще дивнішою виглядає традиційна ірраціональна ненависть Росії до цього самого Заходу. Це схоже на поведінку учня, який знову і знову приходить до вчителя за новими уроками – з єдиною метою: щоб добряче навчитися і нарешті проломити вчителеві макітру.

 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
23:59
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами": вибухи на Черкащині та Дніпропетровщині, на Київщині працює ППО
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
Більше новин