Згадайте 90-ті, коли у кримінальний світ були інтегровані ветерани Афганістану

Олег Покальчук
15 квітня, 2015 середа
17:06

Історія повторюється

Тисячі військовослужбовців після кожної ротації повертаються зі Сходу додому. Часто ті, хто до війни мав постійне місце роботи, або навіть власний бізнес, тепер це втратили. Але незалежно від цього, усі хто пройшов війну потребують адаптації. Звикати до мирного життя теж не просто. Цьому мають допомогти спеціалісти, яких щоправда мало в Україні, яка вважалася завжди мирною державою.

Відомий соціальний психолог Олег Покальчук звертає увагу на те, що у військових, які повертаються з фронту будуть розчарування і образа на владу. При цьому експерт говорить, як потужну патріотичну енергетику цих людей спрямувати на користь Україні. Психолог також відмічає,що допомога психологів-дівчат відрізняється від допомоги психологів-чоловіків.

Є дві новини: добра і погана. Добра про те, що повертаються з фронту приблизно 50 тисяч. Думаю, що насправді їх більше тому, що учасники бойових дій не завжди належать до зареєстрованих збройних формувань… Добра новина в тому, що усі ці люди достатньо харизматичні і об’єднані сильною, потужною енергетикою насамперед виживання, успіху особистісного. Ці люди привнесуть в українське суспільство елемент рішучості, виразності, що дуже важливо, чіткі, недвозначні смисли…

Що стосується поганого. Проблеми, про які преса говорить очевидні. Очевидні тому, що не існувало суспільства, яке б не проходило війну і ветерани якого ці проблеми не переживали. Специфічно українських моментів не так і багато.

То в чому ж полягає погана новина?

Те, що я називав доброю ознакою, водночас в суспільному вимірі цивільного мирного буття є і поганим. Люди рішучі, виразні, які звикли до дії, до активної поведінки, повертаються в суспільство, яке якось так собі посередньо живе. Відбувається дуже сильний контраст між тим типом поведінки, який приводив їх до успішності, адже весь рік вони чули про себе те, що є героями, і тим, який побутує тут. Ці люди повернуться назад і все зведеться до дуже скромного мінімума. Вони не наївні люди, але емоції така річ, яка розуму не дуже підпорядковується. Тому, звичайно, розчарування і образа будуть.

...Не буде такого зламу, при якому завтра світ різко змінився. Ні, це буде занурювання Титаніка, достатньо повільне. Що відбуватиметься на тих палубах, які тонуть? Буде відбуватися ріст депресивних станів і неврозів, розвиток пост травматичного стресового розладу. Він не з’являється у людини одразу як вона зазнала шоку чи стресу. Спочатку з’являються невротичні реакції. А поведінковий прояв проявляється через кілька місяців після того, як людина опиняється в умовах невійськових, і не може адаптуватися в принципі.

Багато людей, які повертатимуться, не матимуть роботи. Яким чином їм адаптуватися, наскільки великою є загроза криміналізації суспільства?

У цьому також нічого нового. Згадайте 90-ті, коли у кримінальний світ були інтегровані ветерани Афганістану, люди з бойовим досвідом і з вмінням вирішувати проблему у зрозумілий спосіб. Історія повторюється. Я думаю, що будуть такі хед-хантери з кримінального світу, які підбиратимуть людей більш-менш тямущих. Рік тому вони користувалися послугами міліції, яка фактично з’єдналася з кримінальним світом. А зараз такої потреби немає, оскільки буде великий рекрутний потенціал для цього і злочинність видозмінилася. Це одна історія.

Друга стосується алкоголізму, який як існував, так і існує… В порівнянні з депресивними станами він приводитиме до певної соціальної поведінки, назвемо це так. Це необов’язково поведінка агресивна, направлена проти когось, хоча на основі особистої неприязні, звичайно багато чого буде ставатися не без участі цих людей. А от ріст наркоманії я би не прогнозував. Це комерційний ринок, який сильно порушився в останній рік. Це не є у нас складовою масової культури, на щастя. Це не Америка часів в’єтнамської війни.

Той факт, що зараз у людей на руках купа зброї, може спричинити розбірки на вулицях як було у 90-ті?

Ні. Не буде. По-перше, кримінальний світ достатньо структурований і керується мотивами виживання. Тому говорити про те, що з’являться якісь нові злочинні угруповання, не варто. По-друге, зброї і так у людей навалом. Ясно, що трафік зброї збільшується, але це елемент бізнесу, а не використання. Люди купують, продають і перепродають, щоб було. Якщо когось треба фізично знищити, то тієї зброї, яка є в обігу, і так достатньо…

Тому я не бачу перспективи такого розвитку подій, про який ви говорите. Для того, щоб піти в кримінал, потрібно об’єднатися в групу, це певний процес. Людина простіше собі якусь роботу найде, аніж організує достатньо складний і ризикований процес (утворення злочинного угрупування)…

Конфлікти у всіх варіантах намагатимуться використати учасники політичних процесів. Думаю, без цього не обійдеться… Тим паче, що почнуться місцеві вибори. Люди будуть рекрутовані у ці кампанії в різних варіантах. Я не виключаю навіть таких старих «тітушкинських» схем. Вони будуть якось інакше гарно називатися, інакше виглядати, але природа бере своє. У нас політична культура особливо не видозмінюється, то механізм вирішення питання яким був, таким і залишається.

Як психологи надають допомогу військовим, не маючи відповідного досвіду через відсутність раніше війни в Україні?

Робота з особовим складом – одна частина питання. Робота з тими, хто де мобілізовується, – інше. Різні рівні компетенції, різні рівні комунікації. Якщо ми говоримо про роботу в бойових частинах, там є офіцери по роботі з особовим складом, там є багато моїх колег-психологів. Але мушу сказати, що вони стикаються з такого рівня конфліктною проблематикою, з якої не було і немає ніякого підручника… Ми так, як і польові хірурги. Вони ніколи раніше не мали справи з таким видом травматизму і пораненнями, які трапляються зараз.

Багато у чому допомога психологів схожа із допомогою священнослужителів. У чому є схожість і різниця, кому військовослужбовці більше довіряють?

Напевно, священикам більше, якщо вони там перебувають (на передовій). Якщо говорити про священиків, то слід говорити про більш екзистенційні речі. Питання життя і смерті, наприклад, питання переживання травм. Священики виконують функцію психоаналітиків, вони говорять про крайні речі.

До психологів часто звертаються не бійці, а офіцери по роботі з особовим складом. Вони говорять про проблеми групові, комунікативні і шукають їх вирішення. Тут священик не допоможе, бо в армії є бійці, є структурні одиниці, тут психолог може порадити офіцеру, як ситуацію, конфлікт подолати. Ситуації часто полягають у внутрішньо групових конфліктах. Поки вони не доходять до криміналу, до компетенції військової поліції, чи СБУ, їх можна розрулювати на місці, це виходить достатньо ефективно.

Як допомагати військовим, коли вони повертаються з фронту, але самі не поспішають до психологів?

За них звертаються їхні рідні. Все через побутові конфліктів з близькими. Вони просять допомогти, повпливати. Зазвичай просять поради. Це священик може поїхати (додому), він уповноважений на це. Я тільки можу дати пораду членам родини, який спектакль їм зіграти, щоб в результаті цього дійства щось позитивне вийшло.

Які методи використовують фахівці, аби розговорити бійця?

Є дівчата, а є хлопці (психологи). У кожного свої підходи. Якщо психолог-дівчина, це людину розслабляє уже по факту. Я більше напружую людей, щоб вона «тріснула» і почала говорити. Але завжди потрібно вичікувати момент, коли людина буде максимально готовою говорити… Спілкування починається не тоді, коли люди починають говорити, а тоді, коли спостерігаєш за людиною. А потім, на базі спостережень думаєш, яким має бути перше слово, дія, вчинок. Наприклад, потиснути руку, чи обійняти.

Всі ці люди, які повертаються, - це звичайні люди. Просто в якийсь час їх назвали незвичайними. І тут питання в тому, «чи ми круті, чи ми не круті»? Якщо ми круті, то де все, що нам пообіцяли (за те, що захищали країну)? Виникає когнітивний дисонанс. Якщо у військового зняти цю тему в принципі, сказати, щоб уявили, що цього року не було в їх житті, виріжте його зі свідомості, тоді виникає питання, чим заповнити цю прогалину? То марний був цей рік, чи немарний?... Усіляке деструктивне переживання можна повернути на позитив, це ознака росту. Але своя специфіка тут є: нічні кошмари, прокручування ситуацій назад, намагання щось змінити. Люди мають виговорюватися.

ГЛАВКОМ

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
17 квітня
02:36
Міністерка фінансів США Джанет Єллен
Країни G7 розглядають декілька варіантів передачі Україні заморожених російських активів: які є пропозиції
01:47
Жозеп Боррель
Боррель пояснив відмінності у захисті повітряного простору України та Ізраїлю
01:28
Канада готова надати України додаткових 450 млн. позики
Канада заклала у бюджет на 2024 рік кошти на військову допомогу Україні на 5 років: скільки виділять
00:49
Ентоні Блінкен
Блінкен під час візиту до Пекіну переконуватиме Китай припинити допомогу оборонно-промисловому комплексу Росії
00:24
Рустем Умєров з Ллойдом Остіном
Умєров обговорив з Остіном плани РФ та способи їх зірвати
00:15
Держдепартамент США
Держдеп запевнив, що США не вступатимуть навіть в непрямий збройний конфлікт із Росією
00:00
Усман Дембеле (у світлій формі), Барселона - ПСЖ
ПСЖ у більшості шокував "Барселону" та вийшов до півфіналу Ліги чемпіонів
2024, вiвторок
16 квітня
23:53
Донецька область, стела
Monobank анонсував скін на картку зі стелою Донецької області
23:53
Антуан Грізманн та Емре Джан (ліворуч), Борусія - Атлетико
"Борусія" розбила "Атлетико" у повторному чвертьфіналі ЛЧ
23:28
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
"ЗСУ намагались вчинити теракт на ЗАЕС": російські фейки і маніпуляції за 16 квітня
23:09
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
Парламент Грузії відклав розгляд закону про "іноагентів" на тлі сутичок протестувальників з поліцією
22:55
Ексклюзив
Рада Європи
ПАРЄ планує закликати держави не визнавати Путіна легітимним президентом, - кореспондентка Висоцька
22:48
Ексклюзив
Зараз у росіян нема ресурсу та умов стрімко захопити Часів Яр, - "Інформаційний спротив"
22:28
Ексклюзив
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
"Російські НПЗ - легітимна ціль": скоріш за все у ПАРЄ проголосують за резолюцію, - кореспондентка Висоцька
22:27
Джон Кірбі
Білий дім готовий розглянути 4 окремі законопроєкти Джонсона, серед яких - допомога Україні
21:59
Ексклюзив
Олександр Корнієнко
Віцеспікер Корнієнко пояснив, чому серед українців впала довіра до Верховної Ради
21:57
Оновлено
ПАРЄ
ПАРЄ підтримала вступ Косова до Ради Європи
21:40
Ексклюзив
курс валют
Економіст Пендзин спрогнозував, чи НБУ підвищить курс долара більше 40 грн
21:36
Ексклюзив
Катаріна Матернова
Посол ЄС в Україні Матернова назвала дві найскладніші сфери під час переговорів про вступ до Євросоюзу
21:32
Ексклюзив
Роман Безсмертний
На найближчому зібранні буде голосуватися ленд-ліз для України: Безсмертний про пакет допомоги США для України
20:56
ЗСУ
Протягом доби росіяни здійснили 49 атак на позиції Сил оборони. 26 - на Навопавлівському та Бахмутському напрямках
20:44
В ЗСУ створили нову окрему штурмову військову частину
20:41
Інтерв’ю
Хто і як урятував Софію Київську від планів комуністичної влади. Слід імперської політики РФ у сьогоденні: розмова Еспресо з Оксаною Забужко та Вахтангом Кебуладзе
20:32
Володимир Зеленський
Зеленський заявив, що зробить запит на скликання засідання Ради Україна – НАТО
20:24
Ексклюзив
Ольга Стефанішина
"Маємо оптимістичні прогнози": Стефанішина про затвердження переговорної рамки щодо вступу України в ЄС
20:22
Реджеп Тайїп Ердоган
Ердоган звинуватив Нетаньягу, що він спровокував удари Ірану по Ізраїлю
20:08
OPINION
Ігор Гулик
Осад від чайних ложечок, або Чому Ізраїль у фаворі Заходу
20:04
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
"Замінити Наталю Гуменюк на компетентнішу особу": медійники звернулися до військового керівництва України
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 783-го дня війни: ГУР влаштували блекаут двом російським військовим заводам, МВФ прогнозує зростання ВВП України в цьому році
19:53
F-16
Аргентина придбала в Данії 24 літаки F-16
19:38
Ексклюзив
У російському Ногінську знищили єдиний храм ПЦУ, - клірик ПЦУ Святослав Скороход
19:32
TikTok
В Україні блокуватимуть TikTok-акаунти з контентом, "який не варто переглядати", - ЦПД
19:28
На фото: чернетка останнього портрета Вінстона Черчилля
На аукціон виставили чернетку спаленого портрета Черчилля, який він ненавидів
19:27
Сергій Богачук
"Намагатимуся домовитись": український боксер-чемпіон відповів, що зробив би з Путіним
19:17
Румунія, прапор Румунії
У Румунії побільшало шпигунів із РФ: вони були, зокрема, серед біженців з України, - CSAT
19:16
Маріуполь
Росія перекинула в Маріуполь велику кількість військових, - "Атеш"
18:50
Rheinmetall
Литва домовилася з Rheinmetall про будівництво заводу з виробництва боєприпасів
18:50
ПАРЄ
Підтримка відновлення України коштом активів РФ: ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію
18:46
Октоберфест
На Октоберфесті не дозволять вживання марихуани
18:44
Дуда може зустрітися з Трампом цього тижня
Більше новин