Тіні предків крізь булькотіння

Тетяна Гузик
26 серпня, 2015 середа
18:56

Про розбіжності у сприйнятті кіномитцями звуку як зображального методу у кіно та про деякі таємниці створення цього видатного фільму розповів Степан Павлович Філіпчук, у якого колись начальником був сам Сергій Параджанов

Степан Павлович Філіпчук - людина багатогранна. Він має численні захоплення, але чим би не займався, усе повинно приносити користь людству. За віком дуже дорослий чоловік (83 роки), а стан душі – немов у підлітка, якому все цікаво і все має бути вивченим. Він родом  з Волині. Ще з дитинства він полюбив у вільний час щось майструвати і крім того захоплювався фотографуванням. Після школи Степан Філіпчук навчався в Київському політехнічному інституті, отримав освіту інженера по звуку. Тому не дивно, що майже доля завел його до кіностудії імені Довженка, де він дев'ять років працював інженером звукозапису. Робота у мистецькій сфері призвела чоловіка до розуміння, що у кожній справі потрібно бути майстром. Тому ще під час роботи на студії Степан Філіпчук отримав ще й освіту театрального критика в Київському театральному інституті імені Карпенка-Карого. Його життя заслуговує на окрему статтю, але нам Степан Філіпчук цікавий тим, що знав автора великого кінофільму «Тіні забутих предків» і навіть приймав участь у створенні стрічки.

null

Всіляка белькотня

Степан Павлович розповів дуже цікаві речи про внутрішню кухню кінознімального процесу. Він навіть зробив тоді велике відкриття: зрозумів причину, з якої поміж кінорежисерами та звукооператорами (тоді ще звукотехніками), постійно були напружені стосунки. Часто бувало, що наприкінці знімального процесу між ними утворювався конфлікт, відносини були буквально на ножах. А причина проста: режисер – творча людина, а звукотехнік – інженер. Причому звукотехнік відповідав за якість звуків у фільмі, не знаючи і не розуміючи творчої сторони звукового образу.

– Відомо, що звуковий образ складається з реплік, мови, музики, шумів, різноманітних ефектів – шумів. Власне в ці шуми входить і невиразна мова, яка дуже характерна для фільму «Тіні забутих предків», так звана в народі – белькотня (від «щось белькоче»). Якщо усі складові звукової палітри разом відображають смисл, який автор фільму закладає у відео ряд, на виході маємо кіно шедевр, розумієте? – пояснює знавець.

Технарі, які у ті часи працювали у кіногрупах, розумілися часто лише на притаманних своєї освіті і розумінню приладах та їх покажчиках. Проте режисери, якщо їх не влаштовувала якість та мелодика звучання акторських реплік або природних шумів, викидали все на смітник та наказували робити нові дублі вже відзнятих сцен. Та й власне магнітна плівка тоді була недосконала за своїми властивостями, та додавала до вибраковки чимало матеріалу. Таке  саме відбувалось і під час зйомок «Тіней».

– Ви знаєте, що на зйомки на натурі відправляли працівників студії лише за великі заслуги? Я ж був корисний тим, що крім своєї роботи міг ще сам відремонтувати апаратуру, якщо не приведи боже щось зламається. Мені за ці послуги, та ще десь у лісі або в горах, інші технарі часто дарували якогось портвейну тощо. А Параджанов завіз групу у досить дику місцину, адже шукав дуже типове гуцульське поселення та справжніх тамтешніх мешканців. Тоді я  й побачив на власні очі як працює цей режисер. Він дуже добірливо відбирав до участі  в зйомках місцевих жителів за обличчям та карпатською говіркою, - згадує Степан Філіпчук.

Сергій  Параджанов був надто прискіпливим серед тодішніх режисерів. Його вимоги до якості роботи усіх спеціалістів фільму «Тіні забутих предків» доводили кінокоманду до виснаження. Як розповідає Степан Павлович, усі вже навіть не могли порахувати кількість відзнятих дублів, коли зйомки йшли на натурі -  у горах Карпат.

Шедевр не має перекладу

Мова гуцулів сама по собі така своєрідна, що людям з інших регіонів не завжди зрозуміла, адже всього й не учуєш, що вони говорять. Тому у фільмі "Тіні забутих предків" вона часто присутня у якості такого собі шуму, звукового ефекту, який технічними засобами тих часів важко було уловити. Але ж це колорит, з якого складається образ власне Карпат, як розказує нам свідок тих подій, і не передати цю звукову красу неможливо. Та якщо зі зйомок привезли звук, який потім режисер вибраковує, потім вже робили перезапис у павільйоні на студії. І знов режисер незадоволений, актори і техніки вимучені. Але така ціна геніальної картини с непростою долею, як власне і у її творця. Степан Павлович каже, що буцімто невиразна мова, яка проходить крізь усю картину, і є головним секретом Сергія Параджанова, який він так не видав працівникам Комітету Держбезпеки СРСР, за що картину й поклали на багато років на полицю.

Одного разу Степана Філіпчука привели на вечірку до квартири Сергія Параджанова, де зібралось чимало відомих творчих людей того часу.

- Роботу над «Тінями» було завершено, проходили консультування, держприйомка. Режисер тоді весь вечір жалівся на те, що його майже не щодня визивали до КДБ і запитували що ж він хотів сказати своїм дивним фільмом. Але все було дуже просто: то були часи утисків української мови. Дозволялось твори виробляти на рідній мові лише тим, хто вихваляв Радянську владу. Сергій Параджанов натомість зробив суто українську за духом національну кіноновелу, яку завдяки своєрідній образотворчій та звуковій палітрі не можна перекласти російською мовою. Крім наказів ще щось вирізати працівники парткомів та КДБ більш нічого не могли з цією стрічкою зробити, аби вона стала хоч трішки радянською, - пояснює фаховий критик.

Дійсно, через 50 років від дня прем,єри фільму ми бачимо, що «Тіні забутих предків» стали витвором мистецтва, який своєю самобутністю забезпечив собі і митцю вічне життя. Та й при цьому дав Україні чудових акторів, які стали улюбленцями Івана Миколайчика та Ларису Кадочникову, оператора Юрія Іллєнка і цілу плеяду інших митців.

До речи, після спостерігання за палкими суперечками під час роботи Параджанова у тон-студії, Степан Філіпчук зрозумів, що для роботи у кіно інженеру крім технічної освіти потрібно все ж таки мати ще й творчу спеціальність. Він написав про це статтю і лист до директора кіностудії ім.О.Довженко з тим, що є нагальна потреба у відкриті факультету з навчання звукорежисерів на базі Інститут театрального мистецтва ім. Карпенко-Карого. Ідею підхопили фахівці театру і кіно, у через певний період у цьому інститут було відкрито такий факультет. А все через одну людину, яка не може спокійно спостерігати за, так би мовити, виробничими кризами.

Згодом Степан Павлович змінив профіль і став професійним фотокореспондентом, але якась незрима любов до техніки, до вдосконалення технологій переважила. Коли в Києві створився Інститут теоретичної фізики НАНУ, перейшов працювати туди, і працює  інженером понад 40 років.

Тетяна Гузик, журналіст

 

 
Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
Більше новин