Українське кривосуддя і вбивство Артема Приходька

Володимир Кухар
9 жовтня, 2015 п'ятниця
14:09

Протягом останнього тижня у справі вбивства ветерана АТО Артема Приходька міліціонери зі Святошинського райвідділку на публіку виходили двічі. Вперше - у неділю на Майдані. На днях - зібрали пресу і усіх зацікавлених у себе в райвідділку. Нова тактика - міліція тепер боротиметься зі злочинністю прес-конференціями? А час іде... І за цей час начальник райвідділку Ігор Кучма та начальник відділення слідчого відділу Богдан Замула на запитання по суті не відповіли і нічого нового не сказали!

Кучма озвучив на публіку свій мобільний телефон, але на дзвінки не відповідає. Виходить так, що громадськість, зокрема, побратими Артема Приходька, знають чи не більше за міліцію. Ми не сумніваємося, що й міліціонери достатньо поінформовані. Адже фігуранти справи давно відомі у кримінальному світі. Питання у тому, що міліція з відомою їй інформацією не робить нічого, залишаючи час підозрюваним утекти або назбирати грошей для роздачі хабарів.

Отже, розшукуються особи, яким висунуто підозру у вчиненні злочинів - Артур Бірюк та Євген Корнейко. Бірюк, вірогідно, був лідером та організатором угруповування.

Артур Бірюк, фото з ВКонтакту

Слово "бірюк" означає вовка або вовка-одинака. Стріляв з двох пістолетів. Корнейко на автомобілі наїхав на Артема Приходька і протягнув його 300 метрів, спричинивши смерть. Розшукується автомобіль - знаряддя убивства: Audi A6 Avant, зеленого кольору, 1996 року випуску. Номер 2045 КА (державний реєстраційний номер старого взірця). Такий автомобіль - це Ауді з кузовом універсал, трохи вище піднятий над поверхнею землі для кращої прохідності. Авто не належить фігурантам справи, але є важливим доказом у ній. Шукаємо разом!

Як у цьому випадку спрацювали наші правоохоронні органи, юстиція та правосуддя? На місці події поліцейські крім як бігти за авто, на якому вчинили злочин, не вжила заходів для затримання злочинців. Зброю не застосували, хоча мали на це усі підстави - стріляти якщо не на ураження, то хоча б пошкодити авто. Для чого поліцейським видають зброю? Для чого така поліція, якщо вона може хіба бомжів лякати. Та й то не кожного. Друзі розповідають, як на Ленінградській площі поліція не змогла дати раду п'яному і голому бомжу і залишила ситуацію на такому от "статусі кво". Через добу після злочину і невдалого переслідування ні у поліції, ні у міліції не було орієнтування для затримання підозрюваних. А під самим Святошинським райвідділком міліції на дошці, де розвішені фото розшукуваних, портретів Бірюка та Корнейка через 10 днів після злочину теж не було.

Твітер Артура Бірюка

І "найвеселіше" у цій історії - Бірюк, суддя і українське кривосуддя. У чоловіка 1989 року народження три судимості - у 2006, 2008 та 2014 роках. Вирок щодо третьої справи виносився після перемоги Майдану, 29 травня 2014 року. І після скоєння двох злочинів, після порушення умов іспитового строку у попередньому випадку, суддя Святошинського суду Валентина Новик виносить вирок і дає Бірюку ще один строк - умовно! Це - за скоєння тяжкого злочину. У червні 2006 року Бірюку дали строк за ст. 186 ч. 2, 190 ч. 2, 70, 75 КК України і присудили до 4 років позбавлення волі з іспитовим строком на 2 роки. Ці статті - це грабіж. Тобто не крадіжка кишенькова чи з влізанням втіхаря до чиєїсь хати крізь кватирку. А пограбування у публічному місці. Грабіж, поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинений повторно, або за попередньою змовою групою осіб - це 4 або шість років тюрми. Святошинський суд обрав найслабшу санкцію і наклав її умовно. При тому, що у був ще злочин за ст. 190 - шахрайство. І знову не просте, а вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому.

У березні 2008 року Бірюк "зривається" і отримує за ст. 296 ч. 4, 71 ч. 1 КК України 5 років позбавлення волі. Але його звільняють з місць позбавлення волі 18.04.2011 р. на підставі рішення Шосткінського районного суду Сумської області в силу ст. 81 КК України умовно достроково з не відбутим строком покарання більш як півтора року. 29 травня 2014 року Бірюка суддя Святошинського суду засуджує за злочини, передбачені ч. 2 ст. 189; ч. 4 ст. 296 КК України. Це - хуліганство і вимагання. Частина 4 "хуліганки" - справа не проста. Як бачимо, Бірюк йде по цій статті уже вдруге. Це хуліганство, вчинене повторно або із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень. Карається таке позбавленням волі на строк від 3 до 7 років. Ну а стаття 189 - це рекет.

Ви думали, що рекет залишився у "темних 90х"? Ан ні! Частина друга обтяжена за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому. І що робить добра суддя Святошинського суду Новик Валентина Петрівна? Правильно, присуджує Бірюку строк умовний! Щоб злочинець міг вийти, зібрати навколо себе шайку на районі, зайнятися, як кажуть місцеві, перепродажем наркоти, віджатої ментами у менш удатних наркоманів. Постріляти серед ночі з невстановленої, як кажуть міліціонери, зброї. І зчинити конфлікт з воїнами АТО, в результаті якого вбито Артема Приходька.

Я не правник і не знаю усіх нюансів законодавства та судочинства. Але коли у Грузії взялися за викорінення злочинності, то там законодавство не лібералізували, а навпаки, вияснили найбільш поширені та небезпечні злочини і садили за них в тюрму. Садили невідворотно. Сісти можна було за пронесення сім-карти до мобілки засудженому у тюрму. У нас же ж не тільки лібералізація у тюрмах процвітає, але й за новітніми нормами КПК поки злочинця затримаєш, він має часу п'ять разів з країни втекти. Чи це нардеп-регіонал, чи це корумпований голова адмінсуду. Чи це шеф підворотенної шайки. А ще - менти і судді.

Якщо ти за Януковича дослужився до підполковника, то після Майдану кращим не станеш. Зв'язки зі злочинним світом, старі схеми всередині міліції є запорукою того, що такий спеціаліст буде обороняти систему, а не захищати законність. Виникає питання і до міліціонерів, які розслідували справи Бірюка, і до прокурорів, які виступали державними обвинувачами у судах. Як так вони готували справи, що бандит отримував найм'якші з можливих вироків. Святошинські міліціонери прізвища слідчих по справах Бірюка не надали. А цікаво було б дізнатися, хто так "професійно" відпрацював.

Суддя Валентина Новик - з сайту Закон і Бізнес

Ну і судді - наше все. За президентства В.Ющенка і прем'єрства ЮліїТимошенко, Валентина Новик працювавла заввідділом у Секретаріаті Кабміну. У серпні 2013 року суддя Новик В.П. отримала призначення на посаду судді Святошинського суду безстроково. Згодом пані Новик самовисунулася до Ради суддів України. А вже у березні 2015 Вища кваліфікаційна комісія суддів мала вирішити, чи відкривати щодо судді Новик дисциплінарну справу. Мені не відомо, чи й далі чинить суд В.Новик. Але змичку міліції зі злочинністю, суду з міліцією, влади зі всіма на купу час ламати! На зустрічі з міліцейським керівництвом Святошинського району була присутня мама Артема Приходька, Ірина Василівна. Вона запитала у начальників, чи так само довго вони б шукали давно відомих їм злочинців, якби було, не дай Боже, вбито їхніх синів. Запитання риторичне. Тільки Ірина Василівна знає, як важко воно їй далося. 

Володимир Кухар, офіцер резерву ЗСУ, громадський діяч

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
Більше новин