Неоціненний "Укрспирт": що насправді стало перепоною приватизації державної монополії?

Олександр Радчук
14 грудня, 2015 понедiлок
21:43

Останні конфлікти та ультиматуми представників пропрезидентської команди БПП та пропрем’єрського "Народного фронту" у парламенті та у медійному просторі – лише ширма, за якою групи інтересів бажають прикрити справжні багатомільйонні оборудки.

Останні конфлікти та ультиматуми представників пропрезидентської команди БПП та пропрем’єрського "Народного фронту" у парламенті та у медійному просторі – лише ширма, за якою групи інтересів бажають прикрити справжні багатомільйонні оборудки. І хто б зі світових політиків не намагався примирити представників діючої влади, "хватальний рефлекс" і бажання швидкої корупційної наживи настільки розвинені, що подолати ці негативні явища зможе хіба що нова хвиля суспільного обурення.

При цьому політичний розподіл на різні партійні табори – досить умовний. Мова йде більше про протистояння різних бізнесових кіл. Наступний раунд "дерибану" вже напівпритомних активів, що знаходяться у державній власності, відбудеться у наступному році. Війна розгортатиметься за можливість вдало приватизувати ті чи інші державні підприємства.

В уряді Арсенія Яценюка вже оголосили 2016-й роком приватизації і планують отримати до 20 млрд. грн. доходів у бюджет від продажу держпідприємств. Втім, попри збитковість держактивів, значні втрати бюджету та неефективність використання такого потужного ресурсу, Верховна Рада вже майже рік блокує початок процесу приватизації. Очільник уряду навіть підрахував, що у 2015 році парламент десять разів відхиляв пакет законопроектів щодо приватизації державних підприємств. "Державні компанії повинні перестати бути годувальницями політичних сил. І єдино правильний шлях щодо управління такими компаніями – це приватизація на прозорих і конкурентних умовах, із залученням, у першу чергу, іноземного інвестора", - ображено заявив пан Яценюк на одному із останніх засідань Кабміну. Чи справді народні обранці так дбають про державні інтереси, чи в такому тендітному питанні, як приватизація, захований інший, меркантильний інтерес?

Найцікавіше спостерігати за кулуарним перетягуванням канатів між двома групами впливу – пропрем’єрською та пропрезидентською – на прикладі державного підприємства "Укрспирт". У 2014 році його, за певним непублічним розподілом впливів, контролював представник від "Народного фронту", давній соратник Арсенія Яценюка – Андрій Іванчук. На початку року пропрем’єрській силі довелося поступитися впливом: в.о. голови "Укрспирту" став Роман Іванюк. Під час свого спілкування із пресою, пан Іванюк не приховав, що знаходиться на посаді директора держпідприємтсва із однією метою – аби підготувати його до приватизації. На його думку, спиртову монополію можна цілком прибутково для держави продати за близько 300 млн. доларів. В свою чергу ще минулого року соратники прем’єра говорили про те, що "Укрспирт не може коштувати більше 200 мільйонів гривень. В свою чергу у Міністерстві аграрної політики вважають, що приватизація державного підприємства "Укрспирт" поповнить державний бюджет на суму близько 5 млрд гривень. І навіть остання цифра – суто символічна ціна: експерти натякають, що у разі проведення вдалої модернізації потужностей держпідприємтва, ціна може зрости до захмарних 3,5-4 мільярдів доларів. Тож цілком зрозуміло, за що боряться два умовних табори: кожна сторона грає на "пониження" ціни "Укрспирту", вочевидь плануючи його викупити на максимально вигідних умовах.

При цьому у пропрезидентської команди наразі ресурсів значно більше. Цілком очевидно, що усі менеджерські якості пана Іванюка були спрямовані не на ефективне управління підприємством, а на створення зручного "цінового коридору" для майбутньої приватизації державного гіганта.

Окремо слід зазначити на ролі пана Іванюка в керівництві держаним підприємством. На початку грудня він подав у відставку з посади в.о. голови "Укрспирту" за власним бажанням. При цьому в прес-службі держкомпанії причиною відставки назвали саме затримку із приватизацією "Укрспирту".

Для розуміння глибини непублічності кадрових призначень в українській владі, слід зазначити, що сам Роман Іванюк – звичайний виконавець, найманий менеджер, за яким стоять більш потужні гравці. До свого призначення пан Іванюк працював у інвестиційному бізнесі, зокрема був керуючим директором, головою департаменту інвестиційного банкінгу компанії "Конкорд Капітал". Тої самої інвестиційної компанії, гендиректором якої є Ігор Мазепа. Успішний інвестбанкір часів президентства Януковича, який організовував юридичний супровід скандальної угоди купівлі "Сім’єю" у медіа-холдингу "УМХ", водночас є соратником голови Адміністрації Президента Бориса Ложкіна.

Тоді, влітку 2013 року, пан Мазепа, маючи й свою частку у медійному бізнесі, допомагав своєму другові Ложкіну "красиво упакувати" холдинг і продати його за рекордні півмільярда доларів! Знайомства (а особливо на тлі спільних бізнес-інтересів) у вітчизняній політиці нікуди не зникають. І ось вже після Революції Гідності Ігор Мазепа став корисним для нинішньої влади, поєднавши в собі роль такого собі head-hunter і "смотрящего". Щоправда, на перший погляд нічого нелегального: Мазепа за домовленістю із Ложкіним, входить у наглядові ради різних структур. Так, наприклад, з осені 2014 інвестбанкир увійшов до наглядової ради державного "Укрексімбанку", який також свого часу став ланкою в угоді з продажу "УМХ" між Ложкіним та Курченком. Тоді державний банк використовувався попередньою владою як майданчик для перекачування коштів, а нині особистий інвестбанкір глави АП "наглядає за спокоєм" активів свого соратника.

Крім того, Ігор Мазепа допомагає главі АП із цінними кадрами. Окрім свого протеже в "Укрспирті" він також рекомендував Андрія Геруса у члени Національної комісії із регулювання енергетики та комунальних послуг. Сам Герус у липні цього року пішов з посади за власним бажанням.

І хоча призначення Романа Іванюка в.о. "Укрспирту" навряд чи мало на меті поновлення колишніх "сірих" схем роботи державного підприємства, однак подейкують, що керівництву держкомпанії не без зусиль АП таки вдалося налагодити "співробітництво" з оточенням попередніх бенефіціарів непрозорих схем часів екс-президента Януковича – Юрієм Іванющенком та Олексієм Чеботарьовим. В очі впадає ще одна помітна деталь: усі кадри, рекомендовані Мазепою та призначені АП у держструктури, через певний час – йдуть з посад за власним бажанням. Виникає враження, що вони виконують певну місію, яка заздалегідь узгоджена на найвищому рівні, після чого – знову повертаються в орбіту приватного бізнесу.

Маємо класичну для українських політичних реалій ситуацію із клановістю, тінізацією та підкилимною грою двох груп інтересів, які мають можливість впливати на рішення у державі. Так, цікаво було б дослідити можливий зв’язок нинішнього очільника АП у справі про зняття санкцій з одного із колишніх "стовпів" режиму біглого президента Віктора Януковича – Юрія Іванющенка («Юра Єнакіївський»). Нещодавно стали відомі подробиці спроб останнього зникнути зі списку розшукуваних осіб на сайті Інтерполу. Нардеп та в колишній журналіст Сергій Лещенко стверджує, що саме питання "близькості" Бориса Ложкіна та Юрія Іванющенка у здобутті спільних дивідендів по "Укрспирту" і є тією обставиною, яка неухильно приближує зняття санкцій із колишніх соратників Віктора Януковича. "Джерела стверджують, що адміністрація президента наполегливо просила Шокіна допомогти в питанні непродовження санкції на арешт Іванющенка, що є підставою для зупинення розшуку через Інтерпол", - пише у своєму блозі Лещенко.

До речі, це вже не перший скандал, пов'язаний із креатурами нинішнього глави АП Ложкіна. Запрошуючи на керівні державні посади менеджерів із пулу своїх колишніх бізнес-партнерів, пан Ложкін створює певний імідж із неприємним присмаком для свого боса. Згадаймо, якими скандалами супроводжувалося призначення, пролобійовані главою АП: мова про все тих же "інвестбанкірів", які перейшли працювати у владу, - голову податкової Романа Насірова та керівника Фонду держмайна Ігоря Білоуса. Схоже, у спритного очільника президентської канцелярії схоплено все.

У всій цій банальній схемі важко пояснити одну річ: для чого держава із такими потугами створює 6 окремих антикорупційних органів (не рахуючи самих структур ГПУ та МВС), якщо її перші особи не мають жодного наміру злізати із "сірих" схем? Вочевидь, спокуса до легких грошей настільки велика, що жодне антикорупційне відомство не стане на заваді її реалізації. Втім, існує й інша версія: насправді, "схеми" на тому ж "Укрспирті" таки усунуть, а саме підприємство продадуть ефективному власникові. А от хто ним стане після приватизації – і дасть відповідь на запитання, чи є нинішнє управління підприємством ефективним, чи його просто використовують у якості чергової "дійної корови" поки ще є час.
 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
16:58
Крістіан Шевченко
"Було архіскладно": тренер розповів про адаптацію сина Шевченка в юнацькій збірній України
16:57
Зеленський з Гостомеля звернувся до українців
Путін віддасть всі території, якщо Україна вийде на лінію 2022 року, - Зеленський
16:55
На фото: Eurovision Village у Folkets Park
Євробачення-2024: Швеція посилить заходи безпеки через війну Ізраїлю з ХАМАС
16:52
закордонний паспорт
З 1 квітня в Україні зросте вартість оформлення закордонного паспорта
16:44
міни, замінований пляж
Україна працює над розробкою системи розмінування з використанням ШІ: що відомо
16:42
"Розплата невідворотна": росіяни поширюють фото нібито марок Укрпошти з зображенням палаючого "Крокус Сіті Холу"
16:29
відключення електроенергії
Масовані атаки РФ на енергосистему: українцям радять згадати, де їхні павербанки
16:27
Віталій Ігнатьєв
Україна оголосила в розшук так званого очільника МЗС Придністров'я Віталія Ігнатьєва за підозрою у зраді
16:24
Оновлено
Одеса обстріл
Росіяни атакували Одесу ракетами: серед трьох постраждалих - двоє дітей
16:18
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку
"Почекаємо розслідування": прем'єр Румунії не може підтвердити, що БПЛА, який впав у країні, є російського виробництва
16:18
відтворення розп’яття Ісуса Христа
У Філіппінах католики поприбивали себе цвяхами до хрестів, щоб відтворити розп'яття
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Кошмаринг Харкова. Як Росія напомповує українців і Захід ІПСО про окупацію міста-мільйонника?
15:59
Європарламент
У ЄС ширяться чутки, що Кремль платить членам Європарламенту за втручання у майбутні вибори, - Politico
15:56
паспорт РФ
Росія прагне паспортизувати населення ТОТ до 2026 року, - Спротив
15:54
Ексклюзив
Кучеренко
Ексміністр ЖКГ Кучеренко пояснив, чим небезпечні атаки РФ по газопостачальній системі
15:43
На фото: Крістофер Нолан з дружиною Еммою Томас
За Оскар для "Оппенгеймера" Крістофер Нолан і його дружина Емма Томас отримають лицарські ордени
15:40
Володимир Зеленський
"Цілями атак РФ були дві ГЕС": Зеленський після першої Ставки, за яку відповідав новий секретар РНБО
15:40
Інтерв’ю
Лаурі Хуссар
Спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар: про підтримку України, колективну безпеку та чому Захід у більшості не відчуває небезпеку з боку Росії
15:39
Україна та Індія домовилися про відновлення торгівлі до довоєнного рівня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
Більше новин