Нідерландський референдум: можливі наслідки

Олег Витягов
24 січня, 2016 неділя
18:01

Ідея "прямої демократії", як свідчить історія України, набагато ближча українському, а ніж нідерландському народу

Як відомо, 6 квітня 2016 року у Нідерландах відбудеться референдум щодо законодавчих рішень. Предмет референдуму - Угода про асоціацію між Україною та ЄС. Хоча у Нідерландах запевняють: йдеться зовсім не про українські інтереси, а про нідерландський євроскептицизм, здається, в Україні мало хто вірить подібним заявам.

Підстав для українського скепсису більш ніж достатньо. За два роки українці добре обізнані з методами російської пропаганди, наслідком якої стали анексований Росією Крим та війна на Донбасі. Тому для мене, переконаний, як і для багатьох українців, дивно, що законопроект, який внесено у нідерландський парламент ще у 2005 році (!) був проголосований лише у 2014 році, а набув чинності з 1 липня 2015 року. За твердженням нідерландських політиків та експертів ідея «прямої демократії» - спроможності виборців безпосередньо впливати на політичні рішення – у Нідерландах вельми популярна. Окей! Тоді з якого дива, громадська організація  GeenPeil. так сильно занепокоїлася Угодою про асоціацією ЄС з Україною? Уявіть, наскільки "занепокоєною" (можливо, правильніше було написати "мотивованою"?) була ця організація, якщо після "багаторічної боротьби" нідерландського народу за запровадження ідеї "прямої демократії" саме референдум щодо України стане першим "коригуючим" референдумом (об’єктом його є законодавчої ініціативи, які вже пройшли процедуру схвалення, але ще не набрали чинності) в Голландії. За 10-ть (!) років "боротьби" у нідерландців не має іншого питання для референдуму, як Угода про асоціацію з Україною?

Поряд з цим за час оголошення про референдум,  у жовтні минулого року, знайшлося лише два нідерландські депутати від партії D-66 (Шурд Шурдмем і Куйс Верхувен), які запідозрили впив Росії на референдум та звернулися із відповідним запитом до МЗС Нідерландів. Ініціатива непогана. Проте сподівань на швидке з’ясування обставин, які передували прийняттю законопроекту в 2014-му та збору підписів, особисто у мене практично не має. До того ж ініціативи D-66 у самих Нідерландах дуже часто мають зворотню дію: партія є епатажно-популістською.

І ґрунтується це переконання не на банальному песимізмі ("зрада", "все пропало"), а має воно цілком реальні підстави. По-перше: в Голландії потужне російське лобі, яке свою історію веде ще з часів Івана Грозного, коли між державами встановилися тісні торгові відносини. Тричі Голландію відвідував російський цар Петро І, який навчався корабельній справі у нідерландський майстрів. У Нідерландах – справжній культ російської принцеси Анни Павлівни, сестри Олександра I, яка відмовилася виходити заміж за самого Наполеона, проте погодилася стати дружиною нідерландського короля. Проте, не має сенсу заглиблюватися у історичні аспекти, на сьогодні Голландія – один із найбільших торгівельно-економічних партнерів Росії (За результатами торгівельно-економічного співробітництва в 2013 році Росія займала 8-ме місце серед зовнішньоторговельних партнерів Нідерландів. Доля Росії у зовнішньоторговому обороті Нідерландів складала 3,4%). По-друге: не зважаючи на 193 загиблих пасажирів-нідерландців літака Malaysia Airlines, який був збитий ракетним комплексом "Бук" російського виробництва 17 липня 2014 року, 50% громадян Нідерландів, яких опитав місцевий громадський телерадіомовник EenVandaag, впевнені, що на консультативному референдумі 6 квітня проголосують проти ратифікації парламентом Угоди про асоціацію ЄС з Україною. По-третє: Згідно цього ж опитування 53% респондентів заявили, що обов’язково прийдуть проголосувати на референдумі. Таким чином, відмітку у 30% виборців, необхідних для призначення референдуму таким, що відбувся, буде пройдено.

Хтось зауважить, що закон не зобов’язує уряд Нідерландів вносити пропозицію щодо скасування чи розірвання вже підписаної Угоди. Навіть за негативних підсумків референдуму. Це так, але... Не варто сильно розраховувати на подібний сценарій. На тлі політичного тиску в Голландії уникнути повторного затвердження Угоди нідерландським парламентом навряд чи вдасться.

Більше того: політичний тиск на нідерландських політиків по мірі наближення 6 квітня буде лише наростати. Постановочний відеосюжет (за даними українських спеціалістів в області кібербезпеки, процес розкрутки якого проводився з території Росії), в якому буцімто бійці полку Нацгвардії "Азов" в балаклавах, з автоматами на фоні українського прапора роблять заяви українською та англійською мовою з погрозами на адресу Нідерландів, мовляв, у випадку, якщо референдум буде для України негативним, азовці помстяться громадянам Голландії – лише перша ластівка.

Провокації, шантаж, підкуп, замовні статті в нідерландських і міжнародних ЗМІ, активне використання для провокацій соціальних мереж - усе це ще попереду. До того ж не варто забувати: закінчується термін діяльності Генеральних штатів (парламенту) Нідерландів. Восени у Нідерландах мали би відбутися чергові парламентські вибори. Тому – з одного боку – впливові партії не стануть активно виступати з протидією популістським гаслам, а з іншого – не стануть противитися результатам і намагатися піти всупереч волі народу. В цьому – особлива драматургія ситуації з точки зору України.

Негативний результат нідерландського референдуму може мати непередбачувані наслідки - як для України, так і Європейського Союзу. Затримка у ратифікації Угоди, звісно, не відкине Україну в обійми Росії. Проте він може стати поживним ґрунтом для поширення серед українців ідей євроскептицизму та економічного протекціонізму (адже реальних позитивних результатів від запровадження зони вільної торгівлі з ЄС пересічні українці не відчули і найближчими роками навряд чи відчують).  І це на тлі того, що ще на зорі україно-російського конфлікту в українському експертному середовищі активно обговорюється ідея загальнодержавного референдуму щодо визнання референдумів про незалежність, проведених на територіях окремих районів Луганської та Донецької, непідконтрольних Києву. Ця ідея - після прогнозовано негативних для України наслідків нідерландського референдуму - має всі шанси набути значної підтримки серед українців, а це (в свою чергу) може повністю нівелювати Мінські домовленості. 

Ідея "прямої демократії", як свідчить історія України, набагато ближча українському, а ніж нідерландському народу (нагадаю, що референдум 6 квітня – це п’ятий референдум в історії Нідерландів – починаючи з XVIII століття). Тому ЄС не вдасться відгородитися від проблеми голландського референдуму застереженням Голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера про те, що негативний результат референдуму зіграє на користь Росії. Україна як ніколи потребує дій ЄС, а не слів. Але слабкість ЄС, на жаль, полягає у необов’язковості подібних засторог і у відсутності механізмів впливу на позицію окремо взятих Нідерландів з боку ЄС. Адже у 2005 році на національному референдумі Нідерланди – нагадаю – провалили питання про Конституцію Євросоюзу...

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:48
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку у результаті авіаудару прогримів потужний вибух на військовій базі, - ЗМІ
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
Більше новин