Нацрада пояснила Freedom House заборону "Дождя"

16 січня, 2017 понедiлок
19:16

Національна рада відреагувала на заяви Freedom House щодо заборони "Дождя"

Про це повідомляє прес-служба Нацради.

На заяву віце-президента "Freedom House" із міжнародних програм Роберта Германа, поширену на офіційній сторінці цієї організації, український регулятор у сфері електронних медіа повідомляє, що вилучив телеканал "Дождь", який перебуває під юрисдикцією Російської Федерації, із переліку програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України виключно на законодавчій основі.

"Третій рік проти держави Україна ведеться гібридна війна, однією зі складових якої є інформаційна інтервенція. Поширення прокремлівської пропаганди настільки системне й потужне, що її загрози останніми роками відчули і європейські країни. Як відомо, питання протидії агресивній дезінформації, яка поширюється на замовлення російських урядових кіл,  неодноразово  порушувалися на найвищих європейських форумах. 2015 року за рішенням Європейського Союзу було створено Оперативну робочу групу зі стратегічних комунікацій, що діє в рамках роботи Європейської служби зовнішніх зв’язків (European External Action Service), завданням якої є розвінчування маніпулятивних впливів, - йдеться в повідомленні.

За інформацією Нацради, у цих умовах Україною ухвалено низку законодавчих актів, спрямованих  саме на захист інформаційного простору і національної безпеки держави загалом. Постановою Верховної Ради України Росію визнано державою-агресором, а відтак і вітчизняне медійне законодавство, яке має відповідати національним інтересам, надзвичайно змінилося. Суб’єкт господарювання, який перебуває під юрисдикцією України, має на меті здійснювати ретрансляцію програм та передач і отримав на це дозвіл від правовласника (виробника), який не підпадає під юрисдикцію держави - члена Європейського Союзу або держави, яка ратифікувала Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, має право здійснювати ретрансляцію програм та передач лише за умови відповідності їх змісту вимогам законодавства України, Європейської конвенції про транскордонне телебачення та у разі їх включення до переліку програм, що ретранслюються, за рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення". 

Телеканал "Дождь" було внесено до цього переліку, однак служби Національної ради, які постійно проводять моніторинг як іноземних, так і вітчизняних мовників, виявили невідповідність програмного наповнення каналу українському законодавству. Було зафіксовано поширення комерційної реклами, що є порушенням вимог частини дев’ятої статті 13 Закону України "Про рекламу" ("трансляція (ретрансляція) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій, що транслюються (ретранслюються) на територію України, у разі якщо іноземні телерадіоорганізації не підпадають під юрисдикцію держав - членів Європейського Союзу або держав, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, забороняється"). Як відомо, Російська Федерація не ратифікувала Конвенцію, отже, на телеканали, які діють під її юрисдикцією, поширюється зазначена норма.

Крім того, неодноразово фіксувалося поширення в програмах телеканалу "Дождь" інформації, яка не відповідає вимогам частини другої статті 6 Закону України  "Про телебачення і радіомовлення" ("не допускається використання телерадіоорганізацій для  закликів до розв'язування війни, агресивних дій або їх пропаганди") та частини першої статті 28 Закону України "Про інформацію" ("інформація не може бути використана для закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини).

Регуляторний орган двічі звертався до керівництва компанії з листами, повідомивши про необхідність усунення порушень трансляції комерційної реклами (19 лютого  і 10 травня 2016 року). Спершу компанія відповіла, що вирішує проблему, а 2 серпня 2016-го повідомила, що її вже вирішено.  Мовляв, для України зроблено окремий IP-протокол без реклами, і що більшість провайдерів транслюватимуть мовника без реклами. Однак наступні моніторинги програм цього іноземного мовника підтвердили, що порушення тривають. Адже не всі провайдери програмної послуги брали програми каналу з Інтернету, велика частина отримувала їх через супутник, тобто глядач бачив комерційну рекламу.

У Нацраді повідомили, що неодноразово транслювалася в сюжетах програм телеканалу "Дождь" інформація, яка свідчить про невизнання державних кордонів та посягання на територіальну цілісність України, зокрема в ефірі й на сайті мовника демонструвалася карта, де Крим позначається як складова частина території Російської Федерації. Також в окремих висловлюваннях журналістів телеканалу містилася інформація про наявність державного кордону між Кримом і Україною. 

"Законодавча гілка влади України і регулятор у сфері телерадіомовлення прагнуть наблизити вітчизняне медійне законодавство до Європейського, триває розробка нового закону про аудіовізуальні послуги. У досить складний для країни час регулювання медіа-ринку відбувається лише до нинішніх законодавчих вимог і відповідно до чинних міжнародних норм. Ухвалюючи рішення щодо телеканалу "Дождь", Національна рада керувалася також статтею 28 Європейської конвенції про транскордонне телебачення, де, зокрема, зазначається, що жодне із  положень   Конвенції  не заважає  сторонам її підписання застосовувати суворіші й детальніші правила порівняно з тими,  які передбачені в цьому документі", - йдеться у повідомленні.

Нацрада нагадала, що в Україні радіочастотний ресурс обмежений і є прерогативою держави, натомість через Інтернет і супутниковий зв’язок вітчизняний глядач може переглядати програми телеканалу "Дождь".

"Принагідно хотіли би звернути увагу пана Роберта Германа, на те, що цей телеканал вилучений із кабельних мереж Російської Федерації. Надзвичайно важливою і позитивною, на наш погляд, стала б підтримка міжнародними організаціями вільного розповсюдження каналу у власній країні та забезпечення права російських глядачів на свободу слова і можливості отримання альтернативних точок зору на  суспільні події", - йдеться у зверненні.

Теги:
Читайте також:
Київ
+1°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
20:05
OPINION
Митрополит Епіфаній
Нинішній Великий піст — насамперед про стійкість
19:56
Кол-центр, що виманював кошти у громадян ЄС: СБУ з латвійськими правоохоронцями ліквідували міжнародну схему
19:51
Оновлено
Сенатор США Ліндсі Грем прибув до Києва: каже, що спікер Джонсон шукає спосіб просунути допомогу Україні
19:47
Ексклюзив
Сумщина
"Немає проїзних мостів": журналістка Яцина про евакуацію з прикордоння на Сумщині
19:44
Огляд
На фото: Порноакторка Юлія Сенюк (Джозефіна Джексон)
Захоплюватися не можна засуджувати: чому допомога військовим від української порноакторки Джозефіни Джексон викликала суперечки
19:26
військові, ЗСУ
На Новопавлівському напрямку росіяни за підтримки авіації 21 раз намагалися прорвати оборону ЗСУ, - Генштаб
19:26
Жіноча збірна України з фехтування на шаблях - бронзова призерка Кубка світу у Сінт-Нікласі (Бельгія)
Жіноча збірна України з фехтування здобула бронзу Кубка світу в Сінт-Нікласі
19:16
прикордонник
Збільшення на 15 тис. військовослужбовців ДПСУ: уряд вніс законопроєкт до ВР
19:00
прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо
"Це божевільна робота, яку я роблю": прем'єр Канади Трюдо заявив, що щодня думає про відставку
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 754-го дня війни: під час рейду в Білгородську та Курську області РФ ліквідовано понад 600 росіян, а Армія дронів за два тижні знищила 88 танків окупантів
18:52
Агенти "АТЕШ" розвідали пункт постійної дисклокації 126 окремої бригади берегової оборони ЧФ РФ у Перевальному
Партизани розвідали пункт дислокації 126-ї окремої бригади берегової охорони ЧФ РФ у Перевальному, що в Криму
18:49
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
18:43
Залізниця
Путін заявив про нібито відновлення залізниці від Ростова-на-Дону до Донецька, Маріуполя та Бердянська
18:30
"Білі янголи"
"Білі янголи" евакуювали з прифронтових районів Донеччини 7 людей
18:24
Ексклюзив
москва червона площа
Ми маємо готувати протестні рухи всередині РФ, - представник руху "Вільний Ідель-Урал"
18:12
Ексклюзив
Влада робить недостатньо для повернення полонених азовців, - членкиня Асоціації родин захисників Азовсталі Кротевич
Більше новин