Оприлюднено стенограму розмови Трампа і Зеленського

25 вересня, 2019 середа
17:15

Адміністрація президента США Дональда Трампа оприлюднила стенограму його розмови з президентом України Володимиром Зеленський

Розшифровка бесіди двох президентів з'явилася на сайті Білого дому. Еспресо.TV публікує переклад частини розмови.

Трамп: "Є багато розмов щодо сина Байдена. Що Байден зупинив розслідування (в Україні - ред.) і чимало людей хотіли б розібратись щодо цього, тож якщо ви можете щось зробити з генпрокурором, було б чудово. Байден хвалиться що зупинив розслідування, тож якщо можете, подивіться на це... Для мене це звучить жахливо. Але я б хотів, щоб Ви зробили для нас послугу, тому що наша країна через багато пройшла і Україна про це багато знає. Я хотів би, щоб ви дізналися, що сталося з усією цією ситуацією з Україною, вони кажуть Crowdstrike...Я думаю, це один із ваших заможних людей... Сервер, кажуть, що Україна має його. У цій ситуації багато що трапилося. Мені здається, ви оточуєте себе деякими тими самими людьми. Мені б хотілося, щоб Генеральний прокурор подзвонив вам або вашим людям, я би хотів, щоб ви докопалися до істини. Як ви бачили самі вчора, весь цей нонсенс скінчився дуже поганим виступом Роберта Мюллера, некомпетентною роботою, але вони кажуть, що багато з цього почалося саме з України. Важливо, щоб ви зробили все, що у ваших силах, якщо це можливо".

Зеленський: Так, для мене дуже важливо усе, про що ви згадали раніше. Для мене як для президента, це дуже важливо і ми відкриті для будь-якої майбутньої співпраці. Ми готові відкрити нову сторінку для співпраці у стосунках між США та Україною. Саме тому, я щойно відкликав нашого посла з США, його замінить дуже компетентний та дуже досвідчений посол, який буде працювати заради того, щоб наші два народи стали ближчими. Я також хотів би і сподіваюсь, що він отримає вашу довіру та впевненість, установить особисті відносини з вами, щоб ми могли ще більше співпрацювати. Я сам вам особисто скажу, що один з моїх асистентів говорив з паном Джуліані нещодавно і ми сподіваємось, що пан Джуліані скоро зможе приїхати до України і ми знову зустрінемось, коли він приїде до України. Я хотів би вас ще раз запевнити, що серед нас ви маєте лише друзів. Я переконаюсь, що поруч зі мною лише найкращі та найдосвідченіші люди. Я також хотів вам сказати, що ми друзі. Ми чудові друзі, і ви, пане Президенте, маєте друзів в нашій країні, тому ми можемо продовжити наше стратегічне партнерство. Я також планую оточити себе чудовими людьми і в додачу до цього слідства, я гарантую, як президент України, що всі слідства будуть робитися відкрито та чесно. Я можу Вас в цьому запевнити.

Трамп: Чудово, тому що я чув, що у вас був дуже хороший прокурор, і його прибрали, це дуже несправедливо. Багато людей говорять про те, як вони прибрали дуже хорошого прокурора, і як до цього були залучені деякі дуже погані люди. Пан Джуліані (адвокат Трампа — ред.) дуже шанований чоловік. Він був мером міста Нью-Йорк, хорошим мером, і я хотів би, щоб він подзвонив до Вас. Якщо Ви зможете поговорити з ним, це було б прекрасно. Колишня послиня Сполучених Штатів (Марі Йованович — ред.), жінка, була погана, і люди, з якими вона мала справу в Україні, теж погані. Тож я хотів, щоб Ви про це знали. Інша річ — зараз багато говорять про сина Байдена. Про те, що Байден зупинив переслідування, і багато людей хочуть знати про це більше. Тож усе, що Ви і Генпрокурор можете зробити, було б дуже добре. Байден хвалився тим, що зупинив це переслідування, тож якщо Ви могли б розібратися з цим...Як на мене, це звучить жахливо.

Зеленський: Я хотів сказати Вам щодо прокурора. Перш за все, я розумію, про що мова і обізнаний в ситуації. Оскільки ми здобули абсолютну більшість в нашому парламенті, наступний Генпрокурор стовідсотково буде моєю людиною, моїм кандидатом, якого схвалить парламент, він розпочне роботу у вересні. Він чи вона займеться цією справою, і особливо розбереться із компанією, яку Ви згадали, у цьому питанні. Питання розслідування цієї справи — насправді питання відновлення справедливості, тож ми подбаємо про це, і ми працюватимемо над цією справою. Окрім цього, я хотів би попросити вас надати будь-яку додаткову інформацію. Розслідуванню дуже допомогло б, аби ми були впевнені, що встановимо справедливість і стосовно послині Сполучених Штатів, яку, наскільки я пам’ятаю, звали Йовановіч. Це добре, що Ви перший сказали, що вона була поганою, бо я погоджуюсь з Вами на 100 відсотків. Її ставлення щодо мене було далеко не найкращим, оскільки вона обожнювала колишнього президента, і вона була на його боці. І вона не дуже добре прийняла б мене як нового президента.

Трамп: Що ж, їй доведеться пройти через дещо. Я попрошу пана Джуліані подзвонити Вам, і також попрошу Генпрокурора Барра подзвонити, і ми дізнаємось правду. Я впевнений, ви розберетесь з цим. Я чув, що до прокурора ставились погано, а він був дуже справедливим прокурором, тож успіхів Вам! Ваша економіка буде покращуватися, я передбачаю. У вас багато активів. Це прекрасна країна. В мене багато українських друзів, вони прекрасні люди. Я скажу, що ми робимо багато для України. Ми витрачаємо багато зусиль і часу. Набагато більше, ніж європейські країни повинні робити, і вони мають допомагати вам більше, ніж зараз. Німеччина майже нічого для вас не робить. Все, що вони роблять, це просто говорять, і я думаю, ви маєте про це у них запитати. Коли я спілкувався з Ангелою Меркель, вона говорила про Україну, але вона нічого не робить. Багато європейських країн поводяться так само, тож я гадаю, ви хочете на це звернути увагу, але США були дуже дуже добрі до України. Я б не сказав, що це взаємно, бо те, що відбувається, не дуже добре, але США були дуже дуже добрі до України.  

Зеленський: Так, ви цілком маєте рацію. Не просто на 100%, а на 1000%, і я можу вам сказати, що я спілкувався з Ангелою Меркель і зустрічався з нею. Я також говорив і бачився з Макроном і я їм сказав, що вони не роблять стільки, скільки б мали робити щодо питання санкцій. Вони не просувають санкції. Вони не працюють стільки, скільки б мали для України. Навіть з точки зору логіки, Європейський Союз має бути нашим найбільшим партнером, але технічно, Сполучені Штати є набагато більшим нашим партнером і я дуже вдячний вам за це, адже США роблять досить багато для України. Набагато більше, ніж Європейський Союз, особливо коли ми говоримо про санкції проти Росії. Я би також хотів вам подякувати за вашу значну підтримку у галузі оборони. Ми готові продовжувати співпрацю для наступних кроків, особливо, ми готові купувати у США більше "джавелінів" для оборонних цілей. Я хочу сказати, що я також маю кілька друзів-українців, що мешкають у США. Взагалі-то, востаннє, коли я їздив у Сполучені Штати, я зупинявся у Нью-Йорку біля Центрального парку і я зупинявся в Trump Tower. Я з ними поговорю, і сподіваюся в майбутньому знову їх побачити. Також хотів подякувати вам за ваше запрошення відвідати Сполучені Штати, зокрема Вашингтон. З іншого боку, хотів би бути певним, що ви серйозно поставитеся до справи та працюватимете над розслідуванням. Якщо говорити про економіку, наші дві країни мають великий потенціал, і одне з дуже важливих для України питань — це енергетична незалежність. Вважаю, що ми можемо бути дуже успішними і співпрацювати зі США в галузі енергетичної незалежності. Ми вже працюємо над співпрацею. Ми купуємо американську нафту, однак я дуже сподіваюся на майбутню зустріч. У нас буде більше часу та змоги обговорити ці можливості і познайомитися ближче. Дуже дякую вам за вашу підтримку.

Трамп: Добре. Дуже дякую, я це ціную. Я скажу Руді (Джуліані — ред.) та генпрокуророві Барру, щоб подзвонили. Дякую. Коли захочете приїхати до Білого дому, сміливо дзвоніть. Дайте дату, і ми над цим попрацюємо. З нетерпінням чекаю зустрічі.

Зеленський: Дуже дякую. Буду надзвичайно радий приїхати та буду радий зустрітися з вами особисто та познайомитися ближче. З нетерпінням чекаю зустрічі, і також запрошую вас відвідати Україну та приїхати до Києва, це красиве місто. У нас красива країна, яка вас вітатиме. Водночас думаю, що 1 вересня ми будемо в Польщі і, сподіваюся, могли б зустрітися в Польщі. Після цього було б дуже хорошою ідеєю, якби ви приїхали в Україну. Ми могли б скористатися моїм та полетіти до України, або ж вашим літаком, який, мабуть, набагато кращий, ніж мій.

Трамп: Гаразд, можемо над цим попрацювати. З нетерпінням чекаю зустрічі в Вашингтоні і, ймовірно, в Польщі, оскільки думаю, що тоді будемо там.

Зеленський: Дуже дякую, пане президенте.

Трамп: Вітаю з фантастичною роботою, яку ви зробили. Увесь світ спостерігав. Не впевнений, що це було дуже неочікувано, але вітаю. 

Зеленський: Дякую, пане президенте, бувайте.

  • Нагадаємо, ЗМІ поширили інформацію, що під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським Дональд Трамп міг вимагати від українського колеги відкрити розслідування проти сина екс-віцепрезидента США Джо Байдена. Демократ Джо Байден має намір брати участь у президентських перегонах і наразі є головним конкурентом Трампа.
  • Американський юрист Джордж Конвей заявив, що у разі, якщо підтвердиться інформація про тиск Дональда Трампа на українську владу з метою здобути перемогу на наступних президентських виборах у США, Конгрес муситиме застосувати процедуру імпічменту.
  • Сам Трамп заявив у Twitter, що вважає поширену інформацію "фейковими новинами" та "гарасментом".
  • Особистий адвокат Дональда Трампа Руді Джуліані під час виступу в ефірі CNN визнав, що вимагав від влади України розпочати розслідування проти родини Джо Байдена.
  • Комітет з питань розвідки Палати представників США провів закриті слухання щодо можливого тиску з боку Трампа на Зеленського з можливою вимогою відкрити розслідування проти родини Байдена.
  • Байден, який наразі є основним суперником Трампа серед кандидатів у президенти США на виборах 2020 року, закликав розслідувати факти тиску Трампа на Зеленського.
  • The Washington Post. з посиланням на джерела в Білому домі повідомило, що Трамп перед дзвінком Зеленському розпорядився призупинити виплату Україні $400 млн військової допомоги.
  • Трамп заявив, що продовжить затримувати фінансову допомогу для України.
Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 42.13
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
13:18
Ентоні Блінкен
Блінкен прибув до Китаю: зустрінеться із Сі Цзіньпіном і лідерами бізнесу
13:15
Пил із Сахари
У атмосфері та опадах: до України дістався пил із Сахари
13:14
На фото: кадр з фільму "Путін"
Вийде в 35 країнах світу: оголошена дата премʼєри трилера "Путін" з дипфейком президента РФ у підгузку та в лікарні
12:45
застосунок Дія
Парламент прийняв за основу законопроєкт про розмитнення авто в Дії
12:41
На фото: Документальний фільм "Білий янгол – кінець Мар’їнки"
Фільм про евакуацію мирних мешканців з Марʼїнки отримав золоту нагороду та гран-прі New York Festival
12:30
грузія
Грузія продовжила термін безвізового перебування для українців
12:29
Еспресо лого
Відключення Еспресо з Т2 й напад митрополита Лебідя на кореспондентку телеканалу: держдеп США оприлюднив звіт про порушення прав людини в Україні
12:09
На фото: Олег Собчук з гурту "СКАЙ"
"Річ не в страху": лідер гурту "СКАЙ" Собчук пояснив, чому не воює
12:07
На Закарпатті прикордонники з пострілами затримали шістьох чоловіків, які планували втекти до Угорщини
ВР проголосувала за збільшення чисельності прикордонників
12:04
OPINION
Валерій Пекар
Чому ми втікаємо з поля битви за свідомість
11:52
Євген Балицький
ВАКС конфіскував у колаборанта Балицького 5 літаків, автомобілі, квартири та будинок
11:30
Оновлено
нафтобаза у Смоленській області
Безпілотники СБУ вночі атакували дві нафтобази у Смоленській області РФ
11:18
Джамала
Джамалу обрали речницею від України на Євробаченні-2024
11:15
Огляд
міжнародний огляд
Як штучний інтелект допомагає ЗСУ та чому найбільша загроза для Європи не Путін, а ультраправі. Акценти світових ЗМІ 24 квітня
11:15
Збір на амуніцію для 65 ОМБр
11:14
Електроенергія
Україна третю добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 24 квітня
11:13
Водопілля у Києві 2024 рік
У Києві рівень води у Дніпрі піднявся до рекордної цієї весни позначки
11:06
На фото: російські книжки
У Росії створили експертний центр, який визначатиме відповідність книг законодавству
11:04
Ексклюзив
окупанти
Кримська операція залежатиме від того, що будуть робити росіяни після 9 травня
10:54
Огляд
Карта. Авдіївка_2404
Карта бойових дій за період 17-24 квітня: Тактичні невдачі на фронті vs стратегічні перемоги у війні
10:48
Оновлено
обстріл одеса
Росіяни зранку вдарили ракетами по Одесі: є постраждала
10:45
окупанти в Криму
Британська розвідка назвала кількість дезертирів, яких РФ засудила з 2022 року
10:42
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 24 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
10:41
КНДР, Північна Корея
Міністр зовнішніх економічних зв'язків КНДР після візиту до Росії прилетів до Ірану
10:31
в Одесі затримали агента ФСБ
Наводив ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість: в Одесі затримали агента ФСБ
10:26
На фото: виставка "06:29 Момент зупинки музики"
У Нью-Йорку відкрили виставку, яка відтворює музичний фестиваль в Ізраїлі, на який 7 жовтня напав ХАМАС
10:11
Ексклюзив
Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS
10:08
OPINION
Віктор Трегубов
Декого переконати оплесками та лагідним поглядом неможливо
10:06
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У РФ заарештували заступника Шойгу через хабарництво
09:51
Телемарафон внесли у звіт Держдепу США про порушення прав людини в Україні
09:48
Президент Фінляндії Александер Стубб
"Менше говорити і більше готуватися": президент Фінляндії про найкращий спосіб уникнення війни
09:29
"Федоров прагне одноосібно захопити владу в місті": очільник Запоріжжя Куртєв написав Зеленському про спробу політичного перевороту
09:21
Ексклюзив
В районі Очеретиного тривають бої, ситуація під контролем ЗСУ, - офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади Цехоцький
09:13
Олексій Навальний
У Росії відсторонили від виконання обов'язків священника, який очолив панахиду за Навальним
09:12
санкції проти Ірану
Багаторічна кіберкампанія проти компаній: США застосували санкції щодо Ірану
09:07
Трофейна техніка
РФ перекидає військову техніку через Маріуполь на північ Донеччини, - радник мера
08:46
вибори у Північній Македонії
У Північній Македонії відбуваються президентські вибори
08:39
Оновлено
РФ вночі вдарила ракетами по житловому комплексу в Харкові: кількість постраждалих зросла до 6
08:35
Ексклюзив
війназ Росією
Заступник голови Бердянської райради розповів, як передають залишені домівки мешканців Бердянська новим "власникам"
08:30
Єнс Столтенберг
Столтенберг заявив, що НАТО наразі не планує розгортання ядерної зброї в інших країнах
Більше новин