Шизофренія стала державною політикою?

21 листопада 2013 року стане днем, коли «регіонали» поховали євроінтеграцію

Цим вони мало кого зрештою здивували. Утім, дивує наскільки легко і радикально влада і Партія регіонів змінює риторику. Виглядає це як справжня шизофренія, наче підмінили і Президента, і прем’єр-міністра, і депутатів.

Так, ще 8 квітня депутат  від ПРВолодимир Олійник говорить: "Євроінтеграція має стояти вище будь яких партійних та політичних інтересів. Усі партії повинні стриматися від критиканства та зробити усе можливе для виконання вимог ЄС".  1 листопада пан Олійник продовжує: "Підписання угоди стане серйозним сигналом, що Україна рухається до Європи. Тому після підписання ми очікуємо, що в країну прийде потужна хвиля інвестицій. Коли інвестори побачать, що ми робимо кроки до створення комфортного інвестклімату, піде друга хвиля". Але вже 21 листопада пана Олійника підміняють кимось іншім: "Підписання угоди на вільнюському саміті нагадує мені сталінські накази взяти Київ ціною сотен тисяч людських життів. Не можна жертвувати своєю країною заради аплодисментів європейських політиків".

Дуже показовою є заява ще одного «регіонала» Олександра Стояна: "Україна може підписати угоду про асоціацію на будь-якому саміті ЄС, які проводяться раз на півроку". Чи він не читав чи не бачив заяви європейських політиків щодо неможливості підписати угоду ще кілька років? В Європі теж є вибори, але тепер європарламентарії не зможуть використовувати гасло «ми зробили Україну європейською державою», їм доведеться говорити про неможливість вести перемовини з країною, де влада в квітні каже одне, а в листопаді – інше.

До речі, влада. Ось що говорили представники уряду країни.

20 листопада. "Після підписання Угоди ЄС скасує імпортні мита на 83% вітчизняної сільгосппродукції. Основні положення української Стратегії розвитку аграрного сектору до 2020 року узгоджуються зі Спільною аграрною політикою ЄС на 2014-2020 роки. І спільними є пріоритет сільського розвитку, підвищення конкурентоспроможності фермерів та їх залучення до ланцюгів доданої вартості, гарантування безпечності продукції аграрного сектору". Це сказав не якийсь європеєць чи опозиціонер. Це міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

21 листопада  віце-прем’єр-міністр України Юрій Бойко: "Уряд керувався виключно національними інтересами, інтересами збереження робочих місць, підвищення економічної стійкості держави, підвищення економічного і виробничого потенціалу та іншими завданнями, які спрямовані на забезпечення достойних соціальних стандартів життя наших людей".

А як же аграрний сектор?  А як же Сумщина? 18 листопада на Сумщині голова Сумської облдержадміністрації Ігор Яговдик заявив: "Президент України Віктор Янукович проголосив курс держави на євроінтеграцію. У цьому процесі важливу роль відіграють саме регіони. Нині Сумська область веде торгівлю з більш ніж 90 країнами світу. Частина товарообігу з країнами ЄС складає більше 30%". Там же урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій П’ятницький заявив: "Підписання Угоди відкриє Україні двері до Європейського Союзу, який є найбільшим ринком у світі з більш ніж 500 мільйонами споживачів та 21 мільйоном компаній". Все, не буде компаній? 

Що там П’ятницький, сам Арбузов 18 листопада закликав депутатів до співпраці заради проведення реформ, необхідних для євроінтеграції: "Нам залишилося зробити останні кроки, які виведуть нашу країну вищий рівень відносин із Європейським Союзом. Хотів би нагадати, що наша відповідальність зараз надзвичайно висока, вона не обмежується електоральними дивідендами чи політичними перспективами. Позитивні наслідки євроінтеграції країна зможе відчути тоді, коли наша економіка буде взаємодіяти з європейськими економіками на рівних. Ваша законодавча робота допоможе забезпечити європейські стандарти життя наших громадян, а не просто проголошувати красиві гасла".

І на сам кінець. Ось що говорив Віктор Янукович щодо євроінтеграції: "Україна має амбітну мету – підписати в цьому році угоду про асоціацію з Європейським Союзом". Це було сказано 16 квітня цього року. Україна таку мету дійсно мала.  "Я хотів би підкреслити, що альтернативи реформам в Україні, альтернативи євроінтеграції не існує", - сказав Президент. Це вже було 21 листопада, коли Азаров оголосив про призупинення євроінтеграції.

А закінчити хочеться цитатою, яка остаточно доводить, що у влади просто роздвоєння особистості.

Гооврить людина, яка балотувалася на президентських виборах-2010 під відверто проросійськими гаслами. Инна Богословська: "Не верю, что Президент Янукович, большой и сильный лидер, позволит согнуться под маленький каблук соседнего восточного рождающегося императора. Не верю, что демократические страны не найдут денег и компенсационных мер, чтобы помочь Украине возместить потери от агрессивных незаконных мер России по закрытию рынков".