Пасхавер: Пошук влади, де позичити гроші, нагадує збори жебраків

Темпи зростання державного боргу при нинішній владі набагато швидші, ніж при прем'єрстві Юлії Тимошенко

Про це в ефірі Еспресо.TV розповів президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

За його словами, в Україні наразі простежується негативна тенденція: борги зростають швидше, ніж влада може погасити. “Нинішня влада набирає борги швидше, ніж за уряду Тимошенко. Хоча це дивно, адже Тимошенко працювала у кризові часи. А нинішня влада при відносно сприятливому економічному стані набрала аж $70 млрд. проти $40 млрд. при Тимошенко”, - розповів Пасхавер.

Президент Центру економічного розвитку також зазначив, що майже усі держави живуть в борг. Проте у багатшим країнам з сильною економікою є довіра з боку кредиторів, а при слабкій економіці України для неї знайти позику постійна проблема. Тому Київ і вимушений обирати між МВФ та Москвою.

"Постійний пошук влади, де позичити грошей нагадує мені, збори жебраків, які вирішують, де краще жебрати, наприклад, на вокзалі, чи в іншому місці",- заявив Пасхавер. 

Нагадаємо, сьогодні глава представництва МВФ в Україні Жером Ваше повідомив, що підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС не гарантує відновлення фінансування з боку МВФ. Він також нагадав про рекомендації за підсумками останньої місії щодо забезпечення гнучкого обмінного курсу, зниження фіскального дефіциту, у тому числі в результаті підвищення тарифів на газ, і реформування фінансового сектора.