Коктейлі Молотова і Ахметов

План Банкової дуже простий

Максимально швидко відбудеться переформатування адміністрації (питання, хто стане керівником замість Льовочкіна Ларін чи Захарченко насправді неважливе), частково буде змінено Кабінет міністрів (в першу чергу мають вилетіти люди Ахметова, не виключено, що у відставку піде Грищенко) і буде заблокована Верховна Рада, як місце де хтось дозволяє собі проти чогось  виступати (тут допоможе опозиція, яка сама заблокує, а при потребі Янукович може її розігнати, а вибори ніхто призначати не буде). Всі канали і так постараються мовчати (власники і так все розуміють). Інтернет поступово також почнуть душити.

Головне питання, навіщо це було робити в такій грубій і демонстративній формі? Відповідь на це питання, на жаль, проста. Росіяни попередили Януковича, що будь-які його спроби продовжити багатовекторність коштуватимуть йому всього. Всього — це кредитів, які б могла дати і Європа, плюс обіцянки фізичного захисту. Як тут не згадати, що Венесуельські лідери мають кубинську охорону, а більшість прорадянських диктаторів мали охорону з Москви. Чи боїться Янукович своїх “охоронців”? Безумовно так, але він також розуміє, що за нинішніх обставин, він буде потрібен росіянам і вони просто не зможуть його здати в 2015 році.

Фомула команди Януковича “Якщо ти не згоден — сідай в тюрму або імігруй”. Міліція, прокуратура і СБУ показали, що вони готові до всього, а значить на них можна обпертися. Теоретично, зараз повинна показати себе і армія.

Чому саме армія? Бо, на жаль, нинішні події приводять до глибинної радикалізації суспільства. Тут не треба бути великим аналітиком, щоб зрозуміти — найближчим часом ми побачимо коктейлі молотова та каміння, якими будуть закидуватися офіси партії регіонів, міліцейські відділки, зрештою просто державні установи.

Щодо влади, то можна також передбачати, що наступнорю “жертвою” має стати Рінат Ахметов. Від першого дня правління Янукович був незадоволений тим, що є люди багатші за нього. Тепер їм будуть більш активно це пояснювати. Щодо Ахметова, то він, ставши найбагатшою людиною, безумовно розумів і про відповідальність. Він пішов із парламенту, він зменшив вплив на партію. Тепер йому доведеться зменшувати свій вплив у справах державних. А відтак і у можливостях вирішувати свої питання.

В нинішній конфігурації влади олігархи не потрібні взагалі. І Коломойський, і Фірташ, і всі інші вже розуміють, що вони просто багаті люди, які мають служити одній людині. І головне, що вони готові з цим змиритися.