Чи наважиться Янукович кинути Путіна?

Після останньої силової спроби розігнати Майдан політична криза стала на “паузу”. Вибір у Януковича не великий — почати громадянську війну, піти на політичну пенсію або залишитися “англійською королевою”

У неділю всі очікують змагання Майдану та Антимайдану. До Майдану прибуло підкріплення з Західної України. Регіонали погрожують, що у відповідь зберуть 200 тис, що, звісно, є, м'яко кажучи, перебільшенням. Утім, чверть від цієї кількості регіоналам зібрати цілком під силу. Чи буде стінка на стінку? Думається, що такий сценарій крутиться у буйних головах деяких високопосадовців. Тим більше, що “біло-голубу” стінку підтримає “Беркут”. Не кажучи вже про переодягнутих в цивільне військових, есбушників, мінчаесників і т.д. А потім Заходу скажуть, що от бачите європейський Майдан радикалізувався і затіяв бійку. Звісно, у це ніхто не повірить. І це, певно, також розуміють регіонали. А тому так чи інакше після невдалого контрнаступу Януковича на Майдан усім став потрібен “перекур”.

Справа у тому, що після того як Захарченко позаминулої ночі нічого не зміг зробити з Майданом, всім у країні стало зрозуміло, що якщо розгоняти, то тільки танками. Але чи розуміє це Янукович? Про танки він ще, певно, не думає, але саме силовий план першим спливає у нього в голові. Але задушити Майдан - найгірший варіант для самого Януковича, оскільки він самий непередбачуваний. По суті, реалізація силового сценарію — це вуличні бої у Києві, які перекинуться у регіони — насаперед, Західну Україну. Тобто попросту кажучи, громадянська війна. Чи виграє її Янукович? Не факт.

Якщо цього не розуміє Янукович, то це має розуміти його найближче оточення і, коли гнів президента на Майдан трохи вляжеться, “рідні й близькі” мали би запропонувати “сердитому татові” якийсь м'якший варіант. У принципі, наразі опозиція пропує, Януковичу та компанії доволі непогані умови — технічний уряд, проведення чесних дострокових виборів ВР та президента і... тиха політична пенсія. Навіть без імміграції. Звісно, ж такий варіант зараз в оточенні Януковича навіть і розглядатися не буде. А тому деякі представники “буферної політичної зони” між владою та опозицією — наприклад, Давид Жванія, пропонують ще м'якший варінт розв'язання ситуації. Повернення до конституції 2004 року, яка обріже повноваження президента, утім, залишить його на посаді мінімум до 2015 року. В цьому варіанті, правда, передбачаються, дострокові парламентські вибори. Найгірше, що станеться для Януковича при такому варіанті, то це те, що він перетвориться на Ющенка. Однак, бути президентом і мати у ВР чималу фракцію, яка може навіть ввести представників в уряд — це набагато краще ніж йти на політичну пенсію, і тим більше, ніж стати об'єктом інтересу трибуналу в Гаазі.

До речі, свого часу Янукович був готовий на варіант умовно “англійської королеви” (умовно, тому що навіть урізані повноваження, це все ж серйозні повноваження, а при великій фракції в ВР, вони стають ще ширшими). Мова йде про широку коаліцію між ПР і БЮТ, коли прем'єром була Юлія Тимошенко. От тоді Януковичу й пропонувалося стати главою держави через безпроблемні вибори у парламенті і він майже підписався під цим... але в останню хвилину кинув Тимошенко. До речі, як і ЄС з асоціацією. Точніше кинули в останню хвилину не тільки ЄС, а і половину українців. Що з цього вийшло ми бачимо. Однак, мова не про це.

Зараз оточення Януковича вигадує примирливий варіант, при якому опозиції кинуть кістку в вигляді легкого переформатування уряду. Теоретично, якщо навіть опозиція на це піде - єдиною вимогою від якою вони не зможуть відмовитися (Майдан цього не зрозуміє) - заборона вступу в Митний союз. А це підвішення всіх переговорів з Москвою на невизначений термін. 

У Януковича знову така ситуація, при якій він повинен або кинути Путіна або розв"язати громадянську війну. Або знову затягнути переговорний процес в країні, бо тактика дрібного відступу і здачі "азарових" впирається в питання вступу до Митного Союзу. Всі три варіанти означають - кинути Путіна. У Януковича  залишилося п"ять днів для того, щоб вирішити який  кидок примінити до Володимира Путіна.