"Рейтинг": Наші екзіт-поли, за якими перемогають опозциціонери, відповідають електоральним настроям

За результатами опитувань виборців після голосування у трьох округах перемагали представники опозиції та провладний "співучий ректор" Михайло Поплавський. Однак попередні дані ЦВК показали помітні розбіжності в цифрах

Раптово не було оприлюднено результатів екзіт-полу на окрузі №94. Їх відсутність у "Рейтингу" Еспресо.TV пояснили просто: людей тут позбавили вибору.

"Ми планували проводити екзіт-пол в окрузі №94. Однак коли стало відомо про зняття з реєстрації опозиційного Віктора Романюка (за якого минулих виборів проголосувало понад 40% - практично кожен другий виборець), про реальні електоральні настрої на окрузі говорити вже не доводилося. Тому екзіт-пол в цьому окрузі ми вирішили не проводити", - розповів журналісту ЕспресоTV директор Соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович.

Наразі в окрузі №94 (Обухів, Київська область) попередні дані ЦВК говорять про переконливу перемогу провладного самовисуванця Руслана Бадаєва - 60,01%. 

За словами Антиповича, у 194-му окрузі було зрозуміло, що Михайло Поплавський є найбільш відомими і популярним кандидатом. Тож його перемога була цілком прогнозованою. "Тут екзіт-пол цілком відповідає попереднім результатам підрахунку ЦВК", - говорить соціолог. Опитування показало 47,3% на користь Поплавського, попередні дані ЦВК - 53,62%.

За його словами, в окрузі №197 у опозиційного Леоніда Даценка сильного противника від влади й не було. Тому його лідерство також цілком закономірне. Екзіт-пол давав йому 72%, у ЦВК наразі нарахували 62,05%.

Натомість у 132-му окрузі (Миколаївська області) екзіт-пол показував 5-відсоткову перевагу опозиційного Аркадія Корнацького (48,8%). "Однак тут потрібно враховувати наявність в окрузі виправно-трудової колонії, де близько однієї тисячі виборців із явкою до 95% практично завжди голосують за кандидата від влади. Та сама історія і з місцевою лікарнею. Завдяки цій парі тисяч голосів спецдільниць опонент Корнацького, очевидно, і вийшов уперед", - припускає Антипович. ЦВК повідомила про опрацювання усіх протоколів у цьому окрузі: губернатор Миколаївщини Микола Круглов набрав 47,78%, відірвавшись від Корнацького лише на 1 699 голосів.

Що стосується округів у столиці та Київській області, то, за словами керівника "Рейтингу", на них були надзвичайно поширені "каруселі". "Присутні говорили, що ті самі люди подекуди голосували по три рази", - зазначив він. 

У столичному окрузі №223 наразі лідирує провладний самовисуванець Віктор Пилипишин, який набирає 45,55%, у його найближчого конкурента свободівця Юрія Левченка - лише 40,04%. "Рейтинг" за результатами опитування віддавав перемогу Левченку (51,8%), тоді як Пилипишин набирав лише близько 35%.

На думку керівника соціологічного центру "Рейтинг", статистична похибка складає близько 2%. Тож пояснити нею значно більші розбіжності між результатами екзіт-полів та підрахунками ЦВК не можна. Проте експерт упевнений, що проведені ними опитування дають цілком реальну картину.

"Як соціолог, скажу, що результати наших екзіт-полів цілком відповідають електоральним настроям на округах", - підкреслив Антипович.