ТОП-7 олігархів, які виграють від московських угод

Леонід Чумак
19 грудня, 2013 четвер
20:20

Еспресо.tv вирішив скласти список тих, хто найбільше виграє від московських угод. Це не вичерпний перелік хоча б з тієї причини, що громадськість дізналася лише про деякі фрагменти підписаних у Москві угод.

Сергій Курченко

Ще до московського візиту Віктора Януковича ЗМІ заговорили про можливу зміну посередника у схемі постачання газу в Україну. Зокрема — про те, що у тандем «Нафтогазу України» та групи Дмитра Фірташа може влитися третій гравець — компанія «ВЕТЕК» Сергія Курченка. Називалися і конкретні цифри — наприклад, за однією з версій, існує можливість укладення контракту між російським «Газпромом» і «ВЕТЕК» на постачання 10 млрд. куб. м газу з 1 січня 2014 року за ціною $210-230 за тисячу кубометрів. Це значно нижча ціна, порівняно з тією, на яку «Газпром» начебто погодився для «Нафтогазу України» — $268,5 за тисячу кубометрів. Якщо округлити різницю між двома цінами до $50 за тисячу кубометрів, то для обсягу 10 млрд. куб. м газу набіжить дельта в розмірі півмільярда доларів. Правда, поки незрозумілі і справжня ціна, і те, скільки саме газу зможе отримати Курченко. Тому, поки ми не можемо говорити скільки від цих домовленостей може виграти наймолодший олігарх.

Однак це не єдиний можливий виграш молодого бізнесмена. 18 грудня російський сайт Neftegaz.ru повідомив, що РФ збирається відновити (після трирічної перерви) використання нафтопроводу «Одеса — Броди» для постачання нафти на Одеський НПЗ. Поставки повинні відновитися в першому кварталі 2014 року. За даними сайту, графік поставок (поки ще не схвалений Міненерго РФ) передбачає поставки протягом першого кварталу 750 тисяч тонн нафти на суму в $600 млн. Зараз завод отримує нафту з моря через Одеський порт. За оцінками фахівців, нафтопровід дозволить знизити витрати «ВЕТЕК» на постачання нафти не менш, ніж на $10 за тонну. Якщо помножити на 750 тисяч тонн, виходить $7,5 млн. чистої вигоди тільки за перший квартал, за рік може набігти $30 млн.

Віктор Пінчук

Виграш власника компанії «Інтерпайп» Віктора Пінчука — у тому, що Росія пообіцяла зняти обмеження на імпорт труб походженням з України. Раніше, у квітні 2013 року, РФ виступила проти пролонгації на друге півріччя 2013 року угоди про регулювання поставок деяких видів сталевих труб, що походять з України, до країн Митного союзу (МС). Після того МС не продовжив безмитні поставки українських труб в рамках квот на друге півріччя поточного року. Розмір мита для трьох підприємств «Інтерпайпу» — Нікопольського трубопрокатного, Новомосковського трубного заводів і «Ніко Тьюб» — складає 19,4%, тоді як рентабельність трубного бізнесу, за оцінками інвестиційної компанії Concorde Capital, не перевищує 16%. Отже, продавати труби в Росію стало абсолютно невигідно. Такого ж висновку дійшла інвестиційна компанія Eavex Capital. За її оцінками, скасування квот на безмитні поставки зробили українську продукцію дорожче на 3-5% в порівнянні з середніми ринковими цінами в РФ. Слід додати, що непродовження на друге півріччя 2013 року квот на безмитне ввезення української трубної продукції стало однією з головних причин технічного дефолту «Інтерпайпу» у листопаді. Компанія не змогла вчасно виплатити кредиторам борг в розмірі $106 млн. і почала переговори про реструктуризацію заборгованості.

У фінансовому звіті «Інтерпайп» за 2012 рік вказано, що на продажах труб до Росії компанія заробила $497 млн. Таким чином, якщо справді в 2014 році «Інтерпайп» зможе продати в Росію стільки ж труб, як і у 2012 році, то дохід «Інтерпайпу» від цих поставок складе півмільярда доларів, а прибуток (16%) — $80 млн.

Сергій Тарута

Скасування обмежень на імпорт труб походженням з України стосується також корпорації «Індустріальний союз Донбасу» («ІСД»), співвласником якої є Сергій Тарута. Ця корпорація контролює ПАТ «Дніпропетровський трубний завод» («ДТЗ»), яке мало велике замовлення від російських партнерів. У червні 2013 року 47% персоналу «ДТЗ» (1192 людини) отримали повідомлення про скорочення. Власники заводу повідомили профспілки про те, що завод буде поставлений на консервацію. Зараз міністр промислової політики України Михайло Короленко стверджує, що «ДТЗ» вже відновив роботу.

Для ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського» (в Дніпродзержинську), яке також належить корпорації «ІСД», важливою є обіцянка Росії припинити антидемпінгове розслідування щодо арматури походженням з України, яке було розпочато Євразійською економічною комісією в листопаді 2013 року. Водночас цьому підприємству вигідне і скасування Україною квот на імпорт коксівного вугілля з Росії. Варто нагадати, що квоти на імпорт коксівного вугілля було встановлено урядом України у березні 2013 року. І вже у червні Тарута заявив: «Ми навіть розглядали на раді директорів корпорації рішення про зупинку нашого підприємства в Дніпродзержинську, тому що збитки, які можуть виникнути за відсутності якісного вугілля, можуть спричинити великі витрати, зростання собівартості. Тому простіше закрити завод, ніж далі працювати».

Загальний обсяг доходів, які отримають підприємства корпорації «ІСД» завдяки московським угодам, можна оцінити у 50-60 мільйонів доларів на рік.

Рінат Ахметов

Припинення антидемпінгового розслідування щодо української арматури стосується також компанії «Метінвест», співвласниками якої є Рінат Ахметов і Вадим Новинський. Серед підприємств, що належать «Метінвесту», найбільші обсяги експорту арматури до Росії мають ПАТ «Єнакіївський металургійний завод» та його Макіївська філія.

А для компанії «ДТЕК», яка теж належить Ахметову, дуже корисним є зниження ціни на російський газ. «ДТЕК» сама називає себе «ключовим гравцем на ринку генерації електроенергії України». Її виробничі енергогенеруючі потужності представлені ТОВ «ДТЕК Східенерго», ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго», ПАТ «Київенерго» і ПАТ «ДТЕК Західенерго». Загальна встановлена потужність цих підприємств складає 18,2 ГВт. Окрім енергогенерації, «ДТЕК» володіє потужними підприємствами з видобутку вугілля — коксівного, яке споживається компанією «Метінвест», і енергетичного, яке споживається енергогенеруючими компаніями «ДТЕК». Ці останні споживають також і державне вугілля, але намагаються уникнути його через його високу ціну. У січні-лютому 2013 року вже був скандал, коли «ДТЕК» перестала приймати вугілля державних вуглевидобувних об'єднань. Якщо компанія почне отримувати російський газ за ціною на 30% нижче, ніж раніше, то ніяке державне вугілля їй взагалі буде не потрібне.

Загальний обсяг доходів, які отримають компанії «Метнівест» і «ДТЕК» у разі виконання російських обіцянок, можна оцінити теж у кількасот мільйонів доларів на рік.

Вадим Новинський

Донедавна громадянин Росії, а зараз народний депутат України Вадим Новинський матиме додаткові доходи не лише як партнер Ріната Ахметова у «Метінвесті», а й як власник ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод» (місто Миколаїв) і «Херсонський суднобудівний завод», які входять до складу його «Смарт-холдингу». Міністр промислової політики України Михайло Короленко оголосив, що після останніх угод з Росією «співпраця в галузі суднобудування потенційно може принести додаткові замовлення на споруду танкерів, газовозів, нафтових платформ для освоєння Арктичного шельфу, на оновлення танкерного і риболовецького флоту Росії на суму більше $4 млрд. до 2020 року». Цікаво, що гендиректор «Смарт-холдингу» Олексій Пертін оголосив про обіцяні йому російські замовлення на траулери і газовози «на $4 млрд. до 2020 року» ще 13 грудня, тобто за чотири дні до того, як Віктор Янукович вилетів до Москви. А пообіцяв йому ці замовлення Микола Азаров під час зустрічі прем’єра з промисловцями у Києві.

Якщо поділити $4 млрд. на сім років, вийде більше півмільярда на рік. Однак зрозуміло, що спочатку річний обсяг замовлень буде значно менший — а далі невідомо, виконуватиме Росія свої обіцянки чи забуде про них.

Вячеслав Богуслаєв

Народний депутат України і за сумісництвом президент і генеральний конструктор АТ «Мотор Січ» Вячеслав Богуслаєв відомий як один з найпалкіших прихильників економічної інтеграції з Росією. В пакет документів, підписаних під час останнього візиту Віктора Януковича до Москви, увійшла угода про реалізацію заходів держпідтримки відновлення серійного виробництва літаків сімейства Ан-124 з двигунами Д-18Т та їх модифікаціями. Ці двигуни якраз і виробляє підприємство Богуслаєва. Ще у серпні 2013 року віце-прем’єр Юрій Бойко заявляв, що «на сьогодні є опціони на 61 літак» і що 50 з них має намір придбати російська вантажна авіакомпанія «Волга-Дніпро». За даними цієї авіакомпанії, ціна нового двигуна Д-18Т повинна складати $11 млн. Для кожного літака потрібно чотири двигуна, крім того, на кожні 20 літаків необхідно мати сім резервних двигунів. Отже, для 61 літака потрібно 265 двигунів, а їх сумарна ціна має скласти понад $2,9 млрд.

Втім, у квітні 2012 року «Волга-Дніпро» вже заявляла про наміри придбати 40 (а не 50) літаків Ан-124, і при цьому уточнювала: «до 2030 року». Скоріш за все, саме на такий термін або ще триваліший розтягнеться і нинішня російська обіцянка. Це означатиме замовлення для АТ «Мотор Січ» в середньому приблизно на $170 млн. на рік. Яким буде замовлення на 2014 рік (і чи буде воно взагалі), поки залишається під питанням.

Володимир Продивус

ПАТ «Мостобуд», власником якого є народний депутат від ПР Володимир Продивус, ще в листопаді цього року згадувалася в мас-медіа через справу про банкрутство. Але тепер можна очікувати, що вона значно покращить своє фінансове становище. В числі тих витрат, які планується профінансувати завдяки російському кредиту, деякі джерела називають і мостові переходи через Дніпро у Запоріжжі, відомі як один з найбільших довгобудів України. У листопаді цього року губернатор Олександр Пеклушенко пообіцяв, що перша черга мостових переходів в Запоріжжі буде здана вже восени 2014 року, і наголосив, що це питання тримає на особистому контролі Президент України. Але для завершення першої черги будівництва потрібно ще більше мільярда гривень. Тепер ці гроші є звідки взяти.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
Більше новин