Фесенко: Влада повертає собі імідж бандитської

Багато людей пам’ятають відоме правило "око за око, зуб за зуб". Зараз спалюють машини активістам Євромайдану, завтра почнуть спалювати машини, домівки відомим людям з правлячої партії або представників влади

Побиття Тетяни Чорновол не перший такий випадок. Ми вже бачили цілу низку нападів, коли палили машини активістів Євромайдану, кого побили, декого викинули з власного дому, в одну людину стріляли.

На мій погляд в даному випадку ми маємо справу з дуже небезпечною тенденцією. Схоже на те, що проти активістів Майдану використовують методи кримінального тиску і це величезна, принципова помилка деяких людей з влади. Її можна порівняти з подіями 30 листопада. По суті це одне і теж. Тоді це була акція залякати Майдан, а зараз це робиться точково по окремих людях.

За 30 листопадом і за сьогоднішніми подіями стоять одні й ті ж люди, це їх психологія. Вони вважають, що головний ефективний метод впливання на людей – це залякування. На власних помилках вони не вчаться. Але результат буде такий самий. Якщо починають використовувати насильницькі методи, то безумовно опозиція буде реагувати.

Люди з протестним настроєм бувають різні. І є люди, які схильні використовувати також силові методи. Нажаль, використання насилля проти активістів Майдану може викликати те саме, але в зворотному напряму.

Багато людей пам’ятають відоме правило "око за око, зуб за зуб". Зараз спалюють машини активістам Євромайдану, завтра почнуть спалювати машини, домівки відомим людям з правлячої партії або представників влади. В багатьох країнах так було. "Хто сіє вітер - пожне бурю". Такі ситуації були вже і в українській історії також.

На мій погляд це дуже небезпечна тенденція, яка може викликати ескалацію насильства в суспільстві. По-друге, це принципова помилка людей у владі, тих хто керує цими діями. Вони фактично зараз будуть відновлювати образ бандитської влади.

Всі останні події будуть відновлювати в громадській свідомості образ бандитів. І Януковичу, і Азарову потрібно задуматися над цим. Те, від чого вони намагалися відійти, і трошки відійшли, починає відновлюватися. Деякі люди у владі фактично починають повертати країну до нового протистояння власними руками. 

Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»