Українці, які здобудуть олімпійські медалі для Росії та Німеччини

На Олімпійських іграх, які в лютому стартують у Сочі, українські атлети претендуватимуть на нагороди не лише під синьо-жовтим прапором

Україна настільки багата спортивними талантами, що охоче ділиться ними з іншими країнами. Та якщо серйозно, то наші атлети шукають щастя під іншими знаменами — і знаходять його — не від доброго життя.

Головна причина — відсутність баз, відповідного фінансування та умов для самореалізації і розкриття всього потенціалу. На жаль, має місце і чиновницька машина, яка мала спортсменів-втікачів за ніщо.

Фрістайліст (акробатика) Антон Кушнір першим з тієї екс-української четвірки, яка в Сочі претендуватиме на медаль, залишив Україну. У 2002-му він переїхав до Білорусі. На Олімпіаді у Ванкувері вважався фаворитом, проте невдале приземлення під час виконання другого стрибка перекреслело його лідерську позицію після першої спроби. Того ж сезону став володарем Кубка світу, а в 2011-му фінішував другим у заліку Кубка світу з акробатики. Цього ж сезону вже здобув  "золото“ і срібло” етапів Кубку світу.

Прогноз: "срібло".

Фігуристка Альона Савченко, ставши у 2000-му чемпіонкою світу серед юніорів у парі зі Станіславом Морозовим, через 3 роки перебралася до Німеччини. Цій країні вона разом уже з Робіном Шолкови принесла олімпійську “бронзу”-2010, 7 нагород чемпіонатів світу, 4 з яких золоті, та 6 медалей чемпіонатів Європи — 4 чемпіонські титули.

Прогноз: "срібло".

Завадити Савченко стати олімпійською чемпіонкою в Сочі може ще одна українка — Тетяна Волосожар. Після останньої Олімпіади у Ванкувері, де вона виступала з тим же Станіславом Морозовим, фігуристка пристала на пропозицію Росії. З Максимом Траньковим вона вже стала дворазовою віце-чемпіонкою та чемпіонкою світу, дворазовою чемпіонкою Європи, і вони є претендентами № 1 на перемогу і в Сочі. Зазначимо, що цього року на “Гран-прі” в США Волосожар з Траньковим встановили світовий рекорд, набравши за прокат обох програм 237,71 бала.

Прогноз: "золото".

Якщо у фрістайлі та фігурному катанні Україна має багаті традиції, то шорт-трек ніколи до них не належав. Володимир Григор'єв з Шостки просто-таки розніс цей стереотип вщент. Щоправда, будучи членом збірної Росії, куди переїхав у 2007-му. Екс-українець уже — триразовий чемпіон Європи, віце-чемпіон світу, а з позаминулого сезону незмінно фінішує в трійці найсильніших на етапах Кубка світу на 500 м і 1000 м. Та його коронкою є найкоротша дистанція, на якій рік тому він побив світовий рекорд. За підсумками етапів Кубку світу цього сезону, екс-українець у заліку 500-метрівки посідає третє місце, як і збірна Росії в рейтингу естафет.

Прогноз: "срібло" - на 500 м і в естафеті.