Тарасюк: Слухання в США допомогли визначитися з "американським поглядом" на Януковича

Народний депутат Борис Тарасюк розповів в інтерв'ю для Еспресо.TV, як пройшли слухання Комітету з закордонних справ Сенату США по ситуації в Україні

Він зазначив, що метою слухання було не прийняття конкретних рішень, а детальне ознайомлення та аналіз політичної ситуації в Україні, який допоможе американським високопосадовцям краще розуміти особливості подій в Україні.

«Ніхто й не очікував, що під час слухань в комітеті закордонних справ Сенату будуть прийматися якісь рішення. Ці слухання стали наслідком прийняття резолюції 7 січня. Не так багато часу пройшло після прийняття резолюції, яка фактично говорить про можливість запровадження точкових санкцій у разі, якщо будуть повторюватись силові акції.Тому ці слухання були призначені швидше для того, аби допомогти членам сенатського комітету закордонних справ краще зрозуміти, що відбувається в Україні, і прийняте рішення буде присвячене визначенню американського погляду», - зазначив Тарасюк. 

За словами дипломата, під час слухань виступали два заступники державного секретаря, а також відомий політолог, в минулому радник президента з питань національної безпеки Збігнєв Бжезинський. 

«Під час виступів і дискусій з боку членів сенатського комітету серйозному аналізу була піддана ситуація в Україні, Майдан, а також протистояння між Майданом і владою», - зазначив Тарасюк.  

Він також зауважив, що не варто очікувати негайної реакції влади США.

«Що дадуть ці слухання для України? Вони не були призначені для України, а щоб допомогти членам сенатського комітету закордонних справах краще зрозуміти ситуацію, що відбувається в Україні, визначити пріоритети і політику США, як по відношенню до України, так і до Росії в контексті торговельної війни, яку Росія розв’язала проти України,  а також у контексті останніх домовленостей між Януковичем і Путіним», - сказав дипломат.

«Отже, не треба шукати якоїсь негайної реакції для України. Треба сприймати і розуміти, що ці слухання були призначені для того, щоби сенатори краще зрозуміли ситуацію в Україні і політику Сенату США, яка піддавалася критиці», - додав він. 

Тарасюк також розповів, що під час слухань відзначили поїздку Нуланд в Україну і її виступ на Майдані. 

«США підтримують народ, його справедливий протест проти дій влади, яка відходить від обіцяного курсу на євроінтеграцію», - зазначив він.  

Обговорювались шляхи можливої реакції Адміністрації США, на подальше продовження силових акцій влади проти Майдану, зокрема обговорювалось питання можливості запровадження точкових санкцій проти українських посадовців, що причетні до віддання наказів чи здійснення насильства проти мирних протестувальників з Майдану. 

Після слухань Сенат може направити до Адміністрації президента США резолюцію щодо запровадження санкцій. 

«Сенат може прийняти рішення, в якому рекомендуватиме президенту США запровадити санкції, і тоді Адміністрація президента США і Державний департамент в разі прийняття такої резолюції Сенату мають діяти. Очевидно, що слід очікувати аналогічної реакції з боку Палати представників, і не виключено, що в разі досягнення політичного консенсусу може бути прийнята резолюція двома палатами. Тоді вона є обов’язковою для адміністрації США», - сказав Тарасюк. 

Також на слуханнях порушувалось питання Тимошенко. Учасники слухань відзначили, що попри обіцянки Януковича, це питання і досі залишається невирішеним.