Війна війною, але дерібан за розкладом

Попри ситуацію в країні, влада намагається хапати й далі

На сайті Верховної Ради 23 січня 2014 р. був зареєстрований законопроект про внесення змін до Закону України «Про функціонування єдиної транспортної системи України в особливий період». Ініціатор – Микола Азаров.

Зважаючи на часи, перше враження від назви законопроекту – готується щось неприємне для забезпечення диктатури. Наприклад, вилучення у приватних компаній автобусів для перевезень.

Але після ознайомлення можна зробити лише два висновки.

По-перше, це чергова «страшилка» заради нагнітання паніки, адже серед іншого поняття особливого періоду поширюється й на надзвичайний стан.

Насправді в законопроекті лише корегуються терміни, визначення відповідальності органів влади. Тобто цей законопроект реально ні про що. І навіть новели не несуть змістовного навантаження. Наприклад, пропонується доповнити закон статтею 4(1). «Особливості підготовки автомобільних доріг до функціонування в особливий період».

Дороги можуть бути віднесені до автодоріг оборонного значення, але це не є підставою для обмеження руху транспортних засобів на ній, за винятком випадків її використання в особливий період, і не тягне за собою зміну форми власності автомобільної дороги.

Тобто, якщо не буде цієї норми і Кабмін не затвердить перелік таких доріг, під час війни українські танкісти не знатимуть якими дорогами можна користуватись?

Куди цікавіший висновок другий: уряд намагається навіть в такій ситуації ще щось красти.
Слід звернути увагу на зміну до ст.5. «Основні заходи щодо підготовки єдиної транспортної системи України до функціонування в особливий період».

Для «забезпечення сталого функціонування транспорту» абзац п’ятий цієї статті запропоновано затвердити у такій редакції: «оновлення запасів матеріально-технічних та сировинних ресурсів мобілізаційного резерву, необхідних для функціонування транспорту в особливий період».

Дуже зручний формат. Тим більше, що такі закупівлі можна зробити державною таємницею.