Чому регіонали так панічно бояться Януковича

Те, що вчора відбулося на засіданні фракції Партії регіонів за участю Януковича результат генетичного страху, який вироблявся роками

Безперечно вчора багато регіоналів хотіли повторити “прецендент Богословської”. У фракції Партії регіонів чимало людей, які себе поважають, зокрема, Бахтеєва, Воропаєв і їм дуже не подобаються останні події. І вони хотіли компромісу. Утім, усе зірвав персонально Янукович і те, що він сам особисто примчав на засідання фракції безпрецендентний випадок.

Янукович добре пам'ятає “прецедент Богословської”. І він думав, що вони всі так зроблять. І питання тут було навіть не в амністії, Янукович міг би проковтнути інші варіанти тої амністії, а далі відіграти на інших законах. Головним був страх, що фракція ПР виходить з-під його особистого контролю. Очевидно, що частина фракції отримала вказівки від своїх старших партнерів — ймовірно Ахметова та Фірташа. А також дуже-дуже серйозні гарантії. До речі думаю, що й Богословська з чоловіком має серйозні гарантії, зокрема, від Пінчука, який, в свою чергу має прикриття на Заході. Таким чином, Януковичу довелося особисто їхати й ломати ситуацію. До речі, Янукович не міг послати туди й Клюєва, бо у фракції там багато “активних” хлопців, які й в пику можуть дати.

І ось тут депутати залишилися сам-на-сам з Януковичем для такої розмови. І витримає це не кожен. До речі, тут ми маємо подякувати тому ідіоту зі штабу Ющенка, який почав розповсюджувати всі ці історії, що Янукович комусь там морди б'є.  Нікого він ніколи не бив, розповідали, що він і мене бив. Якийсь ідіот вирішив створити імідж такого страшного Януковича. Якось я в присутності багатьох людей перейшов на крики і почав на нього кричати... і він знітився. Янукович досить полохлива людина, але імідж в нього “звіра” і у це вірять більшість депутатів з фракції ПР. Крім того, Янукович пройшов хорошу спецпідготовку з постановки тембру голосу. І тут він починає лякати тим, що посадить, вб'є, на порох розітре і відбувається наступна річ — головою усі розуміють, що це зараз неможливо, але в серці живе підсвідомий страх, який бере свій початок з 90-х років, коли вбивали. Давайте, згадаємо, що всі ці люди все життя боялися Кучми, потмі навіть Ющенка, якого зневажали, боялися і їздили до нього домовлятися. І тепер вони тремтять перед Януковичем.

Я пам'ятаю показову історію з 2007 року, коли в Раді до групи депутатів серед яких був і я підійшла “дівчинка” з “пустографкою”, тобто треба було підписатися невідомо під чим. Таке практикувалося. І от багатий та самодостатній регіонал Дмитро Святаш вирішив поцікавитися під чим він підписується. “Дівчинка” на нього пильно подивилися і сказала: “Андрій Петрович особисто просив проконтролювати, щоб саме ви підписали”. І Святаш швидко і без зайвих питань поставив свій підпис. Отака от історія. А тепер уявіть, що на нього кричить особисто Янукович?

Можна сказати, що вибір є завжди. Що кожен міг залишити ці збори і не слухати крики Януковича, стати героєм і, наприклад, терміново виїхати на Захід. Однак це для нормальних людей вихід. А депутат регіонал думає — “залишу я Україну і що я там буду робити?”, “як я там буду заробляти?” Плюс депутат-регіонал думає, що образ «великого героя» мало чим допоможе, якщо Захід почне копатися в їх рахунках. Вони відчувають себе в певній безвиході.

Чи бояться регіонали народу і опозиції? Можливо. Але точно менше ніж Януковича. Щодо опозиції, то вони мають перед собою образ трьох богатирів. Богатиря Тягнибока, який, як їм кажуть не вилазить від Клюєва. Вони мають Яценюка, з яким трохи посварилися, але він все-одно свій, все в порядку. Вони мають Кличка, який ніби-то і не зовсім свій, бо він більше до льовочкінського середовища належав, але не схожий він на того, кого слід боятися.

Фактор того, що народ вчинить розправу... Ну не вірять вони в повсталий народ. А повсталий народ з Західної України їх не лякає, а на Сході вони впевнені, що все контролюють. Чому вони Дніпропетровськ зачистили? Тому що там їм повсталий народ зовсім не потрібен. Вони прекрасно розуміють, що революція робиться 2-3% активного населення, але більшість пасивні. Їм головне нейтралізувати, заблокувати це активне населення, а далі агресивна більшість все, що треба зробить. Тому народу вони особливо не бояться, Заходу трохи бояться, вони люблять там жити, відпочивати. А Януковича вони бояться сильно.