Автомайдан: Як брати участь у акціях та зберегти свою машину від підпалу

Все більше українців беруть участь у акціях Автомайдану, але в останні дні машини активістів почали активно підпалювати - таким чином й автомайданівців, й пересічних киян намагаються залякати

За останні чотири доби в Києві було спалено приблизно чотири десятки машин, причому у деяких випадках вони навіть не належали активістам-майданівцям.  В інтерв’ю Еспресо.TV активісти Автомайдану дали кілька порад тим, хто хоче зберегти своє авто від підпалу чи побиття.

«Перше, що можна зробити це залишити свою машину не біля дому, а десь на платній стоянці з охороною.  В крайньому випадку можна ставити її біля банку чи якоїсь іншої установи, де є відеокамери», - розповіла прес-секретар Автомайдану Катерина Бутко.

За її словами, це не є стовідсотковою гарантією, втім злочинці можуть побоятися підпалювати машину у місці, де їх можуть помітити чи зняти. Також Автомайдан рекомендує встановити на машину відеореєстратор – щоб потім знайти підпалювачів.

«Деякі з наших активістів ночами не сплять, слідкують за своїми машинами. Якщо б ми знайшли одну групу злочинців та передали їх міліції чи на суд Майдану, то друга група вже буде думати, що й як робити», - зазначила Бутко.

Як виявилося деякі автомайданівці залишають машини прямо на Майдані – наразі самому безпечному місці у Києві.

«Ми організували стоянку, домовились з активістами. З боку ЦУМа є заїзд, паркувальний талон можна отримати в нашому штабі та залишити її на Хрещатику за барикадами. Там є охорона загонів Самооборони, є намети, там ніхто підпалювати машини не буде», - наголосила Бутко.

Як відомо з соцмереж деякі активісти знімають зі своїх автівок номера. Такий спосіб також, за словами представників Автомайдану, є доволі дієвим, втім машину можуть впізнати й не за номером.

«Це можна спробувати, якщо у вас звісно не якась рідкісна марка. Втім тоді злочинці будуть шукати машини без номерів. Тому що ви ж розумієте, що вночі мало автомобілів стоїть без номерів та будуть саме їх підпалювати», - зазначила Бутко.

Найбільш простим способом відволікти увагу від машини, вважає вона, є залишати машину у кількох кварталах від дома – якщо звісно ви та ваша адреса попали в Інтернет та ви можете чекати на некликаних гостей із смолоскипом.

Ситуація ускладнюється тим, що зараз підпалювати машини почали не лише за списком автомайданівців, які їздили до Межигір’я – багато людей страждають випадково.

«Ми перевіряли за списком, якій був оприлюднений в Інтернеті після поїздки до Межигір’я, та наскільки я знаю, останні дні були підпалені машини, яких у цьому списку не було», - зазначила Бутко.

Нещодавно до редакції Еспресо.TV звернувся киянин Сергій. Він мешкає на Оболоні та вночі 31 січня на його подвір'ї спалили автівку. За словами Сергія, власник машини не був пов'язаний з Автомайданом.

«В нас кожну ніч групи патрулюють Київ та нажаль нікого не впіймали. В нас є підозри щодо машин, на яких злочинці їздять, але вони скоріш за все їх міняють кожну ніч», - розповіла прес-секретар Автомайдану. У соцмережах та серед водіїв ходять чутки, що машини підпалюють курсанти МВС, але Катерина Бутко не рекомендує вірити цьому – інформація ніяк неперевірена, але зараз «Автомайдан» працює над цим.

Деякі страхові компанії компенсують постраждалим водіям підпалені машини, втім це залежить й від поліса, й від страхової компанії.

«Ми телефонували по страховим компаніям, та деякі з них визнали, що будуть оплачувати компенсацію, втім це залежить від полісу та відсотків. Так звана обов’язкова «автоцивілка» цього не перекриває, потрібна повна «КАСКО», - наголосила Бутко.

Нагадаємо, як повідомляли ЗМІ деякі страхові компанії вже підтвердили свою готовність виплатити компенсації.