ТОП-8 порад економіста простим українцям щодо революційної кризи

Еспресо.TV вирішило запитати у доктора економічних наук Володимира Ланового як простим людям поводитися в нинішніх складних економічних умовах

1. Що людям робити з грошовою "заначкою"? Берегти вдома, покласти в банківський сейф, чи витратити на щось вагоме (авто, побутова техніка, подорож), бо все-одно пропадуть гроші? 

Гроші краще тримати при собі, не витрачати. Готуватися до наступних видатків, які можливо не будуть профінансовані зарплатами чи іншими доходами. Банками не довіряти.

2. Що робити з доларами? Купувати, продавати, міняти на гривню-євро або не рухати і тримати при собі?

Долари не продавати, краще тримати в заощадженнях.

3. Банківський депозит: саме час відкривати, чи навпаки - забирати? Що робити з уже існуючими (міняти валюту вкладу)?

Щодо депозитів, краще гроші з банків забрати. Будь-яку форму грошового внеску, в національній валюті чи іноземній, я радив би забрати.

4. Чи варто зараз купувати або вкладати гроші в нерухомість?

Ситуація з нерухомістю невизначена. Ті люди, які мають великі гроші, вони не знають, тут вони будуть перебувати чи за кордоном. Де їх буде бізнес, де сім'ям жити. Поки що політична невизначеність не дає одностайних відповідей. А ті люди, які не мають грошей особливих, вони не зможуть нічого купити, тому що кредити банки особливо не дають.

5. Чи варто зараз купувати чи продавати золото ?

В Україні золото коштує дорожче ніж на світовому ринку. Працює золота мафія, яка завищує ціни, тому тут не варто купувати, купуйте краще за кордоном. Збереження грошей в золоті в Україні обернеться скоріш великими втратами.

6. Варто чи не варто брати зараз кредит?

На кредити дуже високі відсоткові ставки. Зобов'язання настільки великі, що краще не брати зараз кредит. Про них не говорять, але є інші різні приховані умови.

7. Чи треба людям запасатися базовими продуктами: сіль, олія, цукор, борошно?

Гостроти кривавого протистояння, військового протистояння вдалось уникнути і я сподіваюсь, що торгівля буде продовжуватися, а не звужуватися. Є надія, що ми пройдемо цю фазу можливих товарних дефіцитів. Поки що я б не рекомендував закуповувати масово харчі.

8. Чи є сенс при такій економічний ситуації людям реєструвати ФОПи (фізична особа підприємець) і займатися чимось на кшталт "купи-продай" і таким чином заробляти гроші?

За такої влади, за такої податкової, міліції просто не можна нічим займатися, бо усе заберуть. З такою політичною владою і ситуацією чимось займатися в країні важко.