Кримський регіонал Кличніков: Влада не хоче радитися з народом

Про своє бачення федералізації, конституційної реформи та Путіна як гаранта прав кримчан Еспресо.TV розповів депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим від Партії Регіонів Володимир Кличніков

Чому  ви вирішили підняти питання зміни Конституції Криму?

В цілому мова йде про те, щоб зробити реальними такі повноваження, які вже є в нашої Автономії, але вони не працюють та ігноруються центральною владою вже багато років. Крім того, ми хочемо отримати захист від того, м’яко кажучи волюнтаризму, який в останні роки йде з Києву.

Республіка Крим входить до складу України, втім ви плануєте ухвалювати звернення не до Януковича, як гаранта конституційних прав, а до президента Росії Володимира Путіна. З чим це пов’язано?

І президія Верховної Ради, і сама Верховна Рада в цілому неодноразово зверталась до різних київських органів влади та й зокрема до президента України. Чому ми звернулися до президента РФ та Федеральних зборів РФ?  Ми довго терпіли, але зараз лише сліпий не помітить, що протягом двох чи трьох тижнів лідери опозиції заявляють, що посередниками від опозиції у переговорах, головними ляльководами, є Євросоюз та США. Нам осточортіло бачити цю однобокість та ми звернулись до Росії як до одного з гарантів незалежності України ще з 1991 року та попросили їх виступити гарантом прав громадян України, які живуть у Криму. Ми за всю Україну розписуватись не можемо, але від себе звертаємось.

Як ви ставитесь до ідеї федералізації та висловлювань політиків на кшталт Михайла Добкіна, Олега Царьова та інших?

Вперше саме з Криму це питання пішло гуляти. Ми могли б сказати, що нам все одно, що коїться за перешийком, але нам не все одно.

Треба проаналізувати, чому ми такі різні українці не навчилися жити разом. Так склалося, що держава Україна була зроблена з різних шматків, а унітаризм, який був колись покладений у основу держави, не дав нам можливості нам думати однаково.

З нашої точки зору єдиним виходом є федеративний устрій, що б ми не говорили одне одному, яких поетів любити та яку історію вчити.

Не дивно, що багато лідерів Півдня та Сходу країни зараз схиляються до федералізму, але дивно, що їх мало хто підтримує у Центрі країни.

Чи ви намагались піти на переговори з лідерами опозиції щодо ідей федералізму?

Ані вони, ані ми не намагались. У Криму ми можемо заявляти про підтримку деяких областей, але не ліземо із нав’язуванням якихось рішень усій державі.

І діюча влада, і опозиція вважає, що головне взяти владу, а потім можна нагинати Україну – Захід, Схід, Центр. Одна партія за ЄС, друга – за МС, вирішує вузька група людей.  Ані влада, ані опозиція не хоче радитися із народом.