Ухвалено рішення злити українську ГТС росіянам

Все те, що відбувається навколо боргів України за газ, означає лише одне – росіяни заручилися підтримкою української сторони в бажанні злити трубу. Тим більше, що "прокладку", в вигляді людей Фірташа вже прибрали

Нова ескалація інформаційної війни на україно-російському газовому фронті виникла через те, що Нафтогаз не зміг зібрати $650 млн. за січень. Для непосвячених треба відразу зазначити, що цифра ця навряд чи повинна злякати Нафтогаз. Але вона не просто злякала – вона призвела паніки. Так, з'явилося повідомлення, що НАК "Нафтогаз" планував віддати борг за газ "Газпрому" з кредитних грошей Росії, але РФ поки не дала наступний транш в $ 2 млрд. "Ситуація з валютою нестабільна. Ми очікували, що Росія надасть черговий транш доларового кредиту, цю валюту викупить "Нафтогаз" і розрахується з "Газпромом",- заявила українська сторона. 

Простіше кажучи, Нафтогаз завідомо не збирався платити за газ із власних коштів, а планував витратити кредитні гроші. Чи знали про це росіяни, які наразі не готові давати нові транші? Безумовно, так. Чи знали про це Президент, прем’єр, і т.д.? Безумовно, що так. І це при тому, що платити Нафтогаз мав по новій ціні. Що відбулося насправді? Кошти, які заробили дочки Нафтогаза перейшли до бюджету і там розчинилися. Тепер же Нафтогазу платити начебто немає чим.

Вчора в парламенті регіонал Сергій Кацуба (входить в групу Юрія Бойка) зареєстрував законопроект, яким пропонує в бюджеті 2004 року виділити Нафтогазу додаткові 24,7 млрд. грн.  Ця цифра – трохи менша ніж нинішній загальний борг Нафтогаза перед росіянами, а відтак, не врятує ситуацію. Ініціатива Кацуби, якщо вона пройде, просто перекладе борг із Нафтогаза на бюджет, який точно так же залежить від кредиту росіян.

Власне, все що зараз відбувається – це прискорений кінець гри по здачі газотранспортної системи України задешево. Борг – це лише один із інструментів росіян. Окрім того, вони весь час наголошують на поганому стані ГТС та будують північні та південні потоки. Зараз, коли ситуація критична – вони планують найближчим часом зробити голосну заяву про те, що готові взяти ГТС під свій контроль, особливо зважаючи на те, що Нафтогаз неплатоспроможний.

Чи буде цьому противитися українська влада? Зараз все виглядає так, що не буде. Тим більше, що вона навряд чи отримає підтримку ЄС та США. Не виключено, що питання ГТС насправді було вирішено саме в форматі РФ-Німеччина-США. А Януковича просто поставлять до відома.

Паралельно відбувається ще один цікавий процес – із усіх структур Нафтогаза виходять люди, що раніше входили до групи Фірташа-Бойка (вони вже втратили своїх менеджерів в Укргазвидобуванні та Укртрансгазі). Тобто, саме зараз відбувається те, чого домагалася Тимошенко – з України виходить група Укргазенерго. Що це означає? Це може означати, що росіяни відмовляються від компанії-прокладки і збираються зайти сюди безпосередньо, минаючи всіх можливих посередників.