Арбузов відпустив гривню на зло Майдану

Сьогодні на засіданні Кабміну, виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Сергій Арбузов заявив, що гривня здешевлюється через політичну нестабільність

“Є напруженість всупереч відсутності економічних підстав для цього”, - сказав Арбузов.

Підтвердити або спростувати адекватність і правдивість таких заяв колишнього віце-прем'єра Еспресо.TV попросив директора економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина.

Чи правда, що політична нестабільність вплинула на падіння гривні?

В основі падіння гривні лежить більше економічний чинник. Тому що 2 роки економіка країни не працює. 0 % зростання ВВП в 2012 році, практично 0 % в 2013 році. Падіння промисловості в 2013-ому 4,7 %. Це показники стійкості економіки, а на цій основі і валюти. Додамо вкрай негативне зовнішньоторговельне сальдо, з урахуванням поточних операцій у минулому році досяг 16 млрд, це навіть більше ніж у рекордному 2012, коли було 14,5 млрд. Також високі зовнішні борги. Це все фактори, які формують високий девальваційний тиск.

Чому досі курс гривні тримався?

Попередні роки центробанк і уряд утримували курс як фактор стабільності, демонстрацію стабільності. А цього року, враховуючи політичне протистояння, на перших ролях якраз протистояння з владою. Тому влада вирішила наскільки можна, курс відпустити.

Я не знаю наскільки адекватними інструментами це вирішується, тому що інформація залишається закритою. Все, що ми чули від керівництва держави, що все контролюється. Тепер виявляється Майдан винен, завтра ще щось станеться. Але жоден інструмент, який проситься для активізації не використовують.

Тобто уряд фактично кинув гривню напризволяще?

Контроль за експортною виручкою, за імпортними контрактами, контроль за потоками капіталів усередині країни, насамперед тими капіталами, які потрапляють на міжбанк і формують такий високий тиск з боку попиту. Про це нічого не говориться і в таких випадках виникає підозра, що не все так, як керівництво намагається показати.

Як фактор називається паніка серед населення...

Також звучало те, що населення формує тиск на курс. Це легко спростувати, тому що курс формується на міжбанку. Готівковий курс підтягується за міжбанком. Також готівковий курс досить замкнутий. Банки вже давно продають валюту в рамках тих надходжень, які до них приходять, з невеликими поправками. І обсяги і можливості тут не порівнянні. Замкнутість готівкового ринку ніяк не дозволяє говорити, що це паніка серед населення його підштовхує.

Складається враження того, що основні події проходять на міжбанку. Було б легше, якби він мав прозору структуру. А так ми не знаємо, хто пропонує валюту, крім НБУ з інтервенціями та Ощадбанк, і хто є основним покупцем, чи не є це якісь виділені банківські структури. Поки не буде хоч якоїсь публічності, ми будемо знаходиться в ролі пророків заднім числом.