Забужко: Під час Олімпіади в Сочі, будуть відбуватися чергові провокації щодо Майдану

В інтерв’ю Еспресо.TV відома українська письменниця прокоментувала останні події в країні, а також розповіла, коли в останній раз була на Майдані

Оксана Забужко не приховує, що підтримує Євромайдан, а також активно коментує найгостріші події. В інтерв’ю Еспресо.TV відома письменниця дала прогноз, як довго ще триватиме політична криза в Україні та яку стратегію боротьби мають обрати українці, аби перемогти.  

-    Чи надихнули останні події на Майдані вас на створення нового твору?

-    Я була глибоко вражена тим, як наш чистий і щирий народ  цій корумпованій владі не вдалося розтлити. Це почуття болю я відчуваю з початку подій на Майдані. Звісно, є творчі ідеї, які згодом виллються у щось велике, але конкретно ділитися своїми творчими планами мені б не хотілося. 

-    Яка остання арт-подія на Майдані вас найбільше вразила?

-    В Українському домі проходив мистецький марафон. Там виступали сестри Тельнюк, які заспівали пісню, написану на мої слова.  І треба було бачити цих замучених, потомлених вартових з Майдану. Вони прокинулися, оживилися і слухали ці виступи митців натхненно. Це справді незабутні відчуття.

-    З яким радянським політичним лідером ви би порівняли Януковича?

-    Насправді до жодного радянського лідера він не дотягує. Янукович схожий на маріонетку з країни третього світу, яка має завдання силовими методами придушити те, що йому не до вподоби. Такий собі «товариш Какойте». 

-    Чи правда те, що Віктор Медведчук, голова "Українського вибору" подав судовий позов і навіть не повідомив вас про це? 

-    Так. Суд відбувся без мого відома і без врученої повістки. Ця судова ухвала була зляпана з дикими помилками і зроблена лівою ногою. І все це має бути вписано окремим рядком в історію цієї тривожної зими. Крім того, це була перша репетиція ось такого засудження без попередження. Адже насправді це було за тиждень до того чорного четверга, коли прийняли пакет цих поліцейських законів. 

-    Як ви думаєте, скільки ще триватиме політична криза в Україні? 

-    Насправді будьмо реалістами, ситуація лише починається. Цей Кремлівський сценарій розколу країни лежав під сукном з 2004 року. І за цей час він розвивався, дороблявся. І попереду нас чекає складна смуга постмодерністської війни. Інформаційної в тому числі. Ця практика державного істеричного терору зараз активно втілюється. Тобто зараз йде психологічна маніпуляція. І це справді робиться системно і послідовно для того, щоб розбивати і накручувати суспільство для того, щоб тримати його у стані знаходження до закипання і щоб в якийсь момент щось вкинути, а далі вибухнуло. 

-    Ваш прогноз, як надалі розгоратимуться події?

-    Швидше за все, що під час Олімпіади в Сочі, будуть відбуватися чергові провокації. Тобто й надалі буде втілюватися технологія індукованого божевілля. Адже насправді зараз йде активний тролінг населення, влади, опозиції. Все перемішано. Але хто кого тролить не зрозуміло. Але кожен когось тролить. А внизу опиняється абсолютно дезорієнтований український народ, який хоче, щоб все це скінчилося, усе повернулося в якусь зону логіки. Тобто нас навмисно втягують у цю матрицю. І весь цей сценарій є величезною провокацією зі зрозумілою метою – втягнення України в зону російського впливу. Тобто насправді вони домагаються громадянської війни чи громадянського конфлікту, а потім розколу країни. Тому треба зараз чітко усвідомити, що ми народ, на який здійснюють ось такий ворожий напад і відповідно ми маємо триматися саме, як народ в чий дім прийшла біда, тоді ми переможемо.