Хто і навіщо розповідає казки про "конституційну сварку" Кличка та Яценюка

Сьогоднішній день українська влада за допомогою опозиційних журналістів присвятила продукуванню міфів навколо тези про неспроможність української опозиції домовлятися між собою

Ще вночі, легкою рукою Мустафи Найема в інформаційний простір  було вкинуто порівняльну таблицю змін до Конституції України, напрацьованих двома опозиційними фракціями «Батьківщиною» і УДАРом.

З цього документу мало випливати, що дві найбільші опозиційні сили мають зовсім різні погляди на новий Основний Закон країни – «Батьківщина» виступає за посилення Верховної Ради, а УДАР – уряду. Інформацію, як і очікувалося, хутко розтиражували деякі ЗМІ. 

Ближче до обіду до інформаційної атаки підключили і важку артилерію. Спочатку ввімкнулася прес-служба парламенту, а згодом і спікер Володимир Рибак власною персоною. Голова парламенту дав інтерв’ю телеканалу «Рада», в якому розвинув та зміцнив запущений ранком міф. 

Спікер підкреслив, що опозиційні політсили не можуть узгодити єдиний документ щодо змін до Конституції чим блокують роботу законодавчого органу, перетворюючи його, за словами Рибака, в мітинг, коли «країна потребує прийняття тисячі соціально-значущих законів». Звісно, що за логікою спікера, саме опозиція має нести відповідальність за політичну та економічну кризу. І, зрозуміло, що збирати позачергове засідання немає жодного сенсу, бо без узгодженої позиції опозиції парламент вкотре продемонструє свою повну неефективність.

Власне, розповіді про страшні чвари в середині опозиції є серед регіоналів «старою піснею про головне». Останні 10 років спікери Партії регіонів не забувають на кожному ефірі наголосити, що на двох опозиціонерів по три гетьмани, що лідери опозиції мають непомірні власні амбіції, на відміну від монолітної Партії регіонів під керівництвом Віктора Федоровича.

Другою сьогоднішньою «жахалкою», яка логічно випливає з попередньої, і запущена також Наємом, стала інформація про те, що на Банковій уже готовий указ, і навіть два, про розпуск парламенту. За словами Найема, до такого кроку владу підштовхнула підготовка опозицією так званого Конституційного акту, який гіпотетично може розвалити більшість і дозволити здійснювати Конституційний процес в обхід президента. Ця жахалка теж не нова. Як відомо, Янукович лякав свою фракцію розпуском ще під час «чоловічої розмови» щодо просування скандального «закону про заручників». Хоча очевидним є те, що розпуск Ради не вигідний, в першу чергу самому Януковичу, який ще більше зажене себе у глухий кут. 

Щодо міфу про неузгодженість опозиції з питань Конституції, то тут політтехнологи Банкової не врахували головного – попри певні розбіжності в баченні майбутньої української Конституції це питання сьогодні однозначно не на часі, оскільки завданням №1 для опозиції є повернення до Конституції 2004 року, а не написання нового Основного закону.

Це Еспресо.TV підтвердили і опитані народні депутати від опозиції. Так, представник фракції УДАР Валерій Карпунцов зазначив: «Навіть те, що в мене сьогодні десятки ЗМІ взяли коментар з приводу конституційної реформи, свідчить про успіх інформаційної технології, яку запустила партія влади». 

«Давайте розділяти – перше, чого вимагає народ, зокрема на Віче, це  відміна диктаторських повноважень та зміна законів, а друге – це довгий процес конституційної реформи.Перше питання – дуже швидке. Ніякого права у 2010 році розглядати діючу Конституцію на предмет її конституційності Конституційний суд не мав. Проблема не у рішенні 2010 року, а у законах, які були прийняті для виконання цього рішення. За моїми даними, ніяких законів прийнято не було, просто внесли зміни до Конституцій та й все.  Це була узурпація влади, на виконання якої поприймали деякі закони – 226 голосами», - заявив Карпунцов.
 
Також він додав, що, якщо завтра збирається парламент, «вноситься до порядку денного питання про відміну законів, прийнятих внаслідок нелегітимного рішення Конституційного суду, та голосується 226 голосами. Все  - перша вимога Майдану виконана». «Питання удосконалення Конституції, про яке Рибак зараз говорить, не має відношення до першої проблеми. А у сесійному залі ми вимагаємо рішення саме її – це швидко», - пояснив він.

Майже те саме заявила і нардеп від «Батьківщини» Олександра Кужель. «Акт, який ми хочемо проголосувати, проголосить, що рішення Конституційного суду було прийнято з порушенням, отже в Україні діє Конституція 2004 року. Одразу починає працювати комісія за участю усіх фракцій, тому що та Конституція також не є досконалою. Але вона одразу відмінює повноваження президента та дає можливість парламенту сформувати уряд народної довіри. Це не обов’язково мають бути депутати, але це можуть створити та захистити програму виходу країни з кризи», - заявила вона.

Отже зрозуміло, що головним і для "Батьківщини", і для УДАР є питання повернення Конституції 2004 року, а не "міфічний" розподіл повноважень між ВР та Кабміном, як це намагаються представити регіонали та заангажовані ЗМІ. Таким чином, маємо класичний варіант перекладання проблем з хворої голови на здорову - опозиція говорить ПР - давайте повертати Конституцію-2004, а та робить вигляд, що не чує і голосно заявляє, що опозиція посварилася через те, що не може домовитися про удосконалення Конституції.