Пасхавер: Краще оголосити дефолт, ніж просити грошей в Путіна

Президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер розповів Еспресо.TV, що може зробити Україна в ситуації, коли необхідно в короткі терміни сплатити близько $4,5 млрд.

- Олександре Йосиповичу, російське керівництво днями заявило, що не даватиме Україні грошей в рамках 15-мільярдного кредиту, поки не буде погашено борг за російський газ – це близько $3,5 млрд.

- Я чув, ніби Путін сказав, що грошей не буде до того часу, поки в Україні не затвердять прем’єр-міністра.

- Так. Але крім заборгованості за газ, наша держава повинна в лютому ще виплатити МВФ близько одного мільярда доларів. Тобто, в надзвичайно короткі терміни потрібно виплатити $4,5 млрд. При цьому агентство Fitch знизило рейтинг України до переддефолтного ССС, а резерви Нацбанку через ситуацію на валютному ринку зменшились до $17,8 млрд. (з них ліквідних – $8 млрд.). Чим ця ситуація загрожує, і де можна знайти гроші?

- Дефолт справді зараз близький як ніколи.  Ми чомусь налякали людей і вимовляємо слово «дефолт» майже як «вибух сонця». Але ж ви пам’ятаєте, у 1998 році був дефолт у Росії. Правда, одразу після цього прем’єр пішов у відставку.

- Тобто, нічого страшного у дефолті немає?

- Дефолт не є катастрофою, але це ганьба! Уявіть собі, що ви приходите до своїх приятелів, які вам позичали гроші, і кажете: «Хлопці, я не можу вам заплатити». І повертаєте їм по 50% від позиченого. Ви посваритеся, Вам не будуть вірити далі, не будуть давати в борг.

Дефолт - це ганьба, але не кінець життя. Навпаки, країна навіть швидше оновлюється.

- Чи є якась альтернатива дефолту в цій ситуації?

- Я не знаю. Навіть не уявляю собі, де можна зараз взяти гроші. Ми тепер в такому положенні, що нам хіба просити у когось, під якісь принизливі політичні умови. Але це – у того ж Путіна. Я, звісно, ніколи не керував державою, але з моєї точки зору – краще вже оголосити дефолт.