Чи витримає Запоріжжя трьох «смотрящіх»

Офіційну владу представлятиме «младореформатор» Андрій Альоша, а тіньові та силові сценарії відійшли іншим людям. Тим часом, з колишнього «господаря регіону» Євгена Анісімова, який вийшов на волю, роблять «демона-відбувайла»

Сайт Еспресо.TV вже писав, що, коли запорізький губернатор Олександр Пеклушенко офіційно представив області свого нового радника з економічних питань – депутата Донецької міської ради Андрія Альошу - він «легалізував» нового «смотрящего». Однак, Альоша не єдине «око» у регіоні, про що свідчать недавні події з розгоном Майдану у Запоріжжі.

Мова йде про Анатолія Зуєва (відомий як «Зуй», він – виходець з Єнакієво, екс-народний депутат України, подейкують, що є другом Юрія Іванющенка та кумом очільника запорізької міліції Володимира Серби) та Олександра Хоменка (також відомий як «Хома» - права рука Зуєва, відомий мелітопольський бізнесмен. 

Після жорсткого розгону майдана в Запоріжжі багато хто говорив про визначну роль Хоми в той день.Так, місцевим журналістам навіть вдалося задокументувати, як Хоменко фактично врятував запорізького губернатора Пеклушенка, який на свою голову вийшов поговорити про підтримку влади зі спортсменами, а ті його не зрозуміли.  З натовпу «тітушок» почали вигукувати губернатору, мовляв, «ти, хто такий – влада?», а голова регіону розгублено вигукнув: «Товарищу Хоменко! Товарищу Хоменко! Де ви? Ви ж маєте авторитет у цих людей, зробіть що-небудь!».

Губернатор Пеклушенко, "тітушки" та Хоменко (праворуч)

Хоменко Пеклушенка врятував і своїх спортсменів заспокоїв. А вже через кілька годин ці люди, які після бесіди з губернатором зайшли до приміщення Запорізької облдержадміністрації і знаходились там до самої «зачистки», битками та кийками жорстоко били всіх, хто потрапляв під руку. При цьому, як повідомляють джерела Еспресо.ТV, сам Пеклушенко був проти силової зачистки Майдану, бо чудово розумів, що ця пляма назавжди ляже на його репутацію, а опоненти довіку будуть нагадувати про пролиття крові.

Отож у нинішніх екстремальних для влади умовах «офіційний смотрящій» Альоша відходить на другий план, але його роль теж не слід применшувати.  Андрій Альоша, який вважається представником «сім`ї», попри його запорізьку непублічність, вже встиг дістати слави людини, яка вирішує усі питання у запорізькій мерії. Як повідомляють джерела Еспресо.ТV, до зони відповідальності Альоші належать налагодження офіційного діалогу з місцевим бізнесом, щодо «взаємовигідної» співпраці з владою, залучення інвестицій та продовження сумнозвісної реформи ЖКГ.

Цікаво, що у цій «запорізькій системі» знайшлося місце і для колишнього «смотрящего» Євгена Анісімова, який нещодавно вийшов на волю. Щоправда, сталося це проти його волі. Так, Анісімов встиг опинитися у центрі гучного скандалу. Зокрема, політичні опоненти заявили, що саме Анісімов наймав так званих «тітушок» для силового розгону запорізького Майдану 26 січня.

Першим, хто в Запоріжжі про це заявив із посиланням на севастопольський "Молодий УДАР", був редактор місцевого Інтернет-сайту Павло Золотарьов, який, як багато хто вважає, входить до зони впливу «заклятого друга» Анісімова – власника ТМ «Хортиця» Євгена Черняка. Мовляв, із тюрми Анісімов скерував «тітушок» на «зачистку» Майдану, за що отримав дивіденди від влади у вигляді виходу на волю.

Утім, як повідомили Еспресо.ТV представники одіозного бізнесмена, його випустили з-під варти 26 січня, близько 17:00. При тому, що в той день «тітушки» в приміщенні Запорізької обласної державної адміністрації знаходились з самого ранку. Зрештою, версія з участю Анісімова у зачистці Майдану суперечить банальній логіці – зараз для нього завдання №1 – це закриття своїх справ. Судячи з усього, йому у цьому допомагає саме та людина, яка курує «Зуя» та «Хому», щоб показати – «єнакієвські» своїх не лишають. Отже версія участі Анісімова у подіях 26 січня виглядає дещо дивною.