Олег Бахматюк: Навіть зараз Китай і арабські фонди готові вкладати 40-50 млрд. в Україну

Про те, що відбувається в Україні, як подолати економічну і політичну кризу Еспресо.TV розповів керівник найбільшої в Євразії агроккомпанії «Укрлендфармінг» Олег Бахматюк

Перше питання, про ситуацію в Криму. Що має робити українська влада?

Україна має бути єдиною і неподільною державою. Крим – невіддільна українська територія. Я сподіваюся, що ми не перейдемо до активної військової фази, бо інакше – це повномасштабна війна.

Якщо все ж вдасться утримати ситуацію без військових дій, що має зробити уряд, щоб почати відновлювати економіку?

Я впевнений, що в цьому випадку Захід виділить Україні не менше 20 млрд. доларів. Основна частина цих грошей має піти в крупні інфраструктурні проекти. Не на підвищення пенсій перед виборами, а саме на крупні інфраструктурні проекти…

Ми вже пам»ятаємо футбольні стадіони, які вимагають нових вкладень…

Я має на увазі дороги, мости, комунікації до майбутніх підприємств, порти і т.д. Все те, що дозволить запустити економіку. При цьому, держава може емісувати гроші під ці проекти в коефіцієнті один до трьох і ми не відчуватимемо інфляції.  В цілому ж ми маємо розробити великі інфраструктурні проекти на 350-400 млрд. гривень, і почати втілювати їх в життя. Тільки так ми запустимо економіку. Плюс, енергія Майдана має піти на створення громадських ініціатив по перевірці використання бюджетних коштів.

Можливо потрібно опустити податки?

Насправді, для будь-якого бізнесу важливий не розмір податків, а єдині правила гри. Затівати зараз податкову реформу звичайно можна, але, по-моєму, набагато важливіше зробити так, щоб у нас всі жили за єдиними правилами. Якщо у нас встановляться єдині правила, можна дуже акуратно втілювати нові ідеї щодо зміни податкової системи.

Що зараз має робити Нацбанк?

Перш за все, Нацбанк має видавати кошти банкам на рефінансування під конкретні інфраструктурні проекти. Тільки так можна запустити економіку і знижувати процентні ставки. Але хочу ще раз підкреслити – рефінансування тільки під конкретні інфраструктурні проекти.

Чи не здається Вам, що одними дорогами чи комунікаціями ми економіку не піднімемо, і це дещо утопічний шлях?

Дороги і мости – це лише частина проектів. Зараз нашим головним локомотивом може бути лише АПК. На жаль, металургія перестала бути основою економіки. Зверніть увагу на позицію Китаю, що сьогоднішніх подій в Криму. Китай виступив за цілісність держави, адже він розглядає Україну, як головного експортера продовольства до Піднебесної. Відхід частини країни під протекторат росіян – це удар по економічній безпеці самого Китаю. Хочемо ми того, чи не хочемо, але наша безпека на світовому рівні залежить крім всього іншого і від нашого АПК. Якщо такі країни, як Китай, саудівська Аравія, можливо навіть Іран, будуть залежати від нашого продовольства вони будуть куди більшими гарантами нашої безпеки, ніж багато країн Старого світу.

Чи готові вони зараз вкладати гроші в Україну?

Як би це пафосно не звучало, але міністр АПК – це насправді головний інвестиційний банкір країни. Саме він має стати тією людиною, яка має дістати гроші і від Китаю і від арабських фондів. Чи готові вони їх дати? Я думаю, що за 2014-2015 рр. вони можуть влити в наш АПК до 50 млрд. доларів. Правда, міністр АПК має жити в літаку.