Вітаємо жінку. Слабку і сильну

Сьогодні Україна святкує Міжнародний жіночий день, що дістався нашій державі у спадок від СРСР. Еспресо.TV нагадує, якими були жінки за час існування цього свята

8 березня 1908 року за закликом Нью-Йоркської соціал-демократичної жіночої організації відбувся мітинг з гаслами про рівноправність жінок. У цей день понад 15 000 жінок пройшли маршем через все місто, вимагаючи скорочення робочого дня і рівних c чоловіками умов оплати праці.

Комуністка Клара Цеткін в 1910 році, на Другій Міжнародній соціалістичній жіночій конференції запропонувала заснувати міжнародний жіночий день. 

У 1921 році за рішенням 2​​-ї Комуністичної жіночої Конференції було вирішено святкувати Міжнародний жіночий день 8 березня в пам'ять про участь жінок у демонстрації в Петрограді 8 березня 1917 року, як одному з подій, що передували Лютневої революції , в результаті якої була повалена монархія.

Жінки-бурлаки

Жінки на війні

Жінки в тилу

З 1966 року, відповідно до Указу Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965 року, Міжнародний жіночий день став святом і неробочим днем.

Показ колекції Dior на Червоній площі в Москві в 1959 році

Показ колекції Dior на Червоній площі в Москві в 1959 році

У сучасному світі 8 березня оголошено національним вихідним в деяких колишніх республіках СРСР, а також в Анголі, Буркіна-Фасо, Гвінеї Бісау, Камбоджі, Китаї, Конго, Лаосі, Македонії, Монголії, Непалі, Північній Кореї, Уганді.

Софі Лорен в залі засідання Верховної Ради СРСР, 1965 рік.

Жінки сучасної України. «Я вмираю», - написала Олеся Жуковська 20 лютого в 11-44 в своєму Twitter. Київ, Майдан

Еспресо TV вітає всіх жінок зі святом весни.

Вітаємо жінок-матерів.

Вітаємо жінок-бабусь.

Вітаємо жінок-творців.

Вітаємо наших коханих жінок.