В Україні потрібно терміново провести превентивний референдум

Один з найважливіших кроків, який потрібно терміново зробити -– провести референдум на якому люди мають висловитися і за федералізм, і за мову, і, головне, – підтвердити цілісність країні

Нам потрібно в теміновому порядку (не 25 травня, а вже всередині квітня) провести референдум на який треба винести всього три питання:

  1. Чи хочете ви жити в єдиній неподільній соборній Україні;
  2. Чи хочете Ви, щоб в Україні було дві державних мови – українська та російська;
  3. Чи потрібно в Україні створити федерацію.

Я розумію, що зараз всі ура-патріоти почнуть мене звинувачувати в усіх смертних гріхах, але, на жаль, часу у нас просто нема. Або ми таким чином зміцнюємося і отримуємо мандат довіри від усього народу, або ми скочуємося в глибинну кризу. І ще одне. Перш ніж пояснити як ці пункти референдуму будуть працювати, треба чітко сказати самим собі – Путін не зупиниться на південному-сході. І Захід нам буде допомагати лише словами. Але треба чітко розуміти - вже сама заява про референдум знизить напругу на південному-сході.

Отже, перший пункт цього референдуму – це по суті підтвердження референдуму 1991 року.  Воно нам сьогодні потрібне, як ніколи. Чи може хоч в якійсь області проголосувати “за” менше 65%? Я думаю, що ні.

Друге питання, болюче для половини країни. Але нам потрібно в терміновому порядку прийняти закон про мови і визначити в ньому три основоположні пункти:

Прийнявши такий закон, ми по суті нормалізуємо мовну ситуацію.

І нарешті питання, про федералізм. На жаль, цей джин уже випущений із пляшки. Чи розуміє “луганська гвардія”, що таке федералізм? Безумовно ні, але це фетиш, який їм кинув Медведчук і вони за нього будуть чіплятися. Чи страшно те, що ми введемо виконкоми, які будуть обиратися в облрадах? Я думаю, що ні. Більше того, саме Донецьк і особливо Луганськ можуть постраждати найбільше від цієї ідеї, бо саме вони є глибоко дотаційними територіями.

Але зараз, ми повинні розумно і швидко гасити пожежу. Превентивний референдум звичайно ж потребує зусиль, і звичайно, вимагає нестандартних рішень. Але, якщо його не провести зараз, платити доведеться значно вищою ціною.