Придністров'я слідом за Кримом хоче до Росії

Звернення з проханням передбачити в російському законодавстві можливість входження Придністров’я до складу Росії, адресоване голові Держдуми Сергію Наришкіну від імені Верховної ради ПМР направив його голова Михайло Бурла.

1. Придністров'я - невизнана держава на південному сході Європи. Загальна протяжність кордону - 816 км: з них 411 км - з територією Молдови, 405 км - з Україною. Виходу до моря не має. Молдавани складають 31,9 % жителів республіки, росіяни - 30,3 % , українці - 28,8 %.
І хоча у жителів регіону є власні паспорти, на яких до цих пір (єдиних в світі) все ще красується серп і молот, ці паспорти не дійсні за кордонами держави. (Amos Chapple / Rex Features)

2. Тут все ще панує радянська, «сюрреалістична» атмосфера з прапорами, на яких красується серп і молот. Радянські пам'ятник все ще стоять на головних площах, а будівлі прикрашають фрески в жанрі соцреалізму. За цими «слідами комунізму» ретельно стежать і доглядають (на муніципальні кошти).
На фото: статуя Леніна перед урядовою будівлею. (Amos Chapple / Rex Features)

3. Конфлікт, що почався ще в радянські часи (1989), після здобуття Молдавією незалежності привів до збройного протистояння і численних жертв з обох сторін навесні і влітку 1992 року. Росія ввела на територію Придністров’я війська під командуванням генерала Олександра Лебедя. 
Громадянська війна тривала два роки, коштувала життя близько 700 військових і цивільних осіб. Конфлікт завершився договором про припинення вогню, підписаним в липні 1992 року, хоча напруга не зникла досі. На фото: жінка дивиться на імена загиблих, висічених на військовому пам'ятнику в центрі Тирасполя. (Amos Chapple / Rex Features)

4. У ході численних переговорів за посередництва Росії, України і ОБСЄ досягти угоди з приводу статусу Придністровської Молдавської Республіки не вдалося. Молдавська сторона неодноразово висловлювалася за виведення російських військ з регіону. Відносини між сторонами конфлікту досі залишаються напруженими.
Відвідувачі Придністров'я з Молдавії повинні завершити всі формальності на кордоні, де їх зустрічають російські, придністровські та молдовські солдати. (Amos Chapple / Rex Features)

5. 17 вересня 2006 на території ПМР було проведено референдум, на який було винесено два питання: «Чи вважаєте ви можливим збереження курсу на міжнародне визнання Придністров'я і входження до складу Росії?» і «Чи вважаєте ви можливим входження Придністров'я до складу Молдавії?» . Молдавія, ОБСЄ, Європейський союз і ряд інших міжнародних організацій оголосили референдум незаконним і недемократичним. За незалежність ПМР і її подальше вільне приєднання до Російської Федерації висловилися 97 % громадян. Проти інтеграції проголосували 2,3 % виборців.
На фото: пастух веде своїх кіз по Тирасполю - «столиці» Придністров'я. (Amos Chapple / Rex Features)

6. Як невизнана держава, ПМР відчуває труднощі в плані міжнародного сполучення. Молдавія пускає поїзди в обхід території Придністров'я. Є автобусне сполучення Тирасполя і Бендер з Молдавією, Україною, Росією, Румунією. Пором з автомобілями на річці Дністер в Тирасполі. (Amos Chapple / Rex Features)

7. Основу економіки ПМР становлять великі підприємства, такі як Молдавський металургійний завод, Молдавська ГРЕС, текстильний комбінат «Тиротекс», коньячний завод «Квінт», та інші. Головними проблемами економіки регіону є масова еміграція, старіюче населення, негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу, висока інфляція, невизнаний статус і залежність від сусідів. Наприкінці 2011 року борг Придністров'я Росії за газ склав близько 3 млрд доларів. Посол Росії в Молдавії охарактеризував становище Придністров'я як «переддень економічної катастрофи».
Продавщиця бринзи на ринку в Бендерах. (Amos Chapple / Rex Features)