Ласкаво просимо в Росію! Пам'ятка кримчанам

Що кримчанам, новоспеченим громадянам Росії, потрібно знати про російські закони

Паспорт
Скоро мешканці Криму отримають російські паспорти. Його доведеться носити з собою всюди і діставати за першою вимогою правоохоронців. Якщо міліція вирішила перевірити документи, а паспорта при собі у громадянина не виявилося, правоохоронці легко можуть затримати «правопорушника» на дві доби до з'ясування особи - закон це дозволяє.

Купити квиток на поїзд без паспорта не можна. Також в Росії телефонну сім-карту можна купити тільки в спеціально обладнаних торгових точках і тільки за паспортом. За порушення закону покупців штрафують на суму від двох до п'яти тисяч рублів.

Алкоголь
Міцні напої продаються в денний час доби. Забороняється продавати спиртне з 23:00 до 08:00. Пиво потрапляє під цю заборону.

Армія
Всі громадяни Росії чоловічої статі з 18 до 27 років підлягають призову в армію. Служити доведеться не тільки в теплому Криму, але і в Сибіру, ​​на Далекому Сході, в Чечні.

Інтернет
Новоспеченим громадянам Росії варто пам'ятати про чорні списки сайтів, антипіратський закон, заборону на «пропаганду суїциду» в Мережі. З 1 лютого в Росії вступив в дію закон про досудове блокування сайтів за екстремізм. За новим законом Роскомнадзор вже встиг заблокувати сайти Grani.ru, Kasparov.ru, «Щоденний журнал» і блог Олексія Навального.

Правила дорожнього руху
Нова влада Криму планують ввести на території АРК правила дорожнього руху, які діють в Росії, а також замінити нині чинні водійські посвідчення на документи російського зразка. Кримським автомобілістам доведеться міняти державні реєстраційні знаки на машинах: вибраний і код регіону - 92. ПДР Росії більш суворі, ніж на Україні. Відкупитися від даішника в Росії поки ще можна, а от у новій Україні з цим скоро буде строго. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що МВС і ДАІ очікують кардинальні кадрові зміни.

Мітинги
Згідно російськім правилам, будь яке масове перебування громадян у громадських місцях, навіть якщо це не політична акція, вимагає повідомлення. Участь в неузгодженій акції коштує росіянам 30 тисяч рублів. Якщо акція не узгоджена, то її організатором вважається той, в кого ткнуть пальцем поліцейські при затриманні, - його вже можна буде штрафувати на 100 тисяч.

Референдум
Минулий референдум був першим і останнім для жителів Криму. Росіяни живуть без референдумів вже 20 років. Московським комуністам двічі відмовляли в реєстрації ініціативної групи з проведення референдуму з питань ЖКГ, капремонту та електронних карт. «Справедлива Росія» ініціювала проведення першого московського референдуму про платні парковки, але теж не змогла його провести.

Заклики до сепаратизму
Вийти зі складу Росії так само легко, як увійшли, не вийде. І навіть говорити про це вголос не рекомендується: торік Путін підписав закон про введення покарання у розмірі до п'яти років ув'язнення за публічні заклики до розділення Росії. Закон доповнює КК РФ новою статтею, що передбачає відповідальність за «публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ». Якщо публічні заклики до сепаратизму здійснювалися з використанням ЗМІ, включаючи Інтернет, порушник може позбутися волі на строк до п'яти років. Крім закликів до сепаратизму, в Росії заборонені заклики до повалення чинної влади, виправдання тероризму, розпалювання ненависті і ворожнечі, образа почуттів віруючих, пропаганда гомосексуалізму, а також наклеп.