Так закінчують диктатори, які зазіхають на чужу землю

Сьогодні рівно одинадцять років від початку війни в Іраку. У цей день в 2003 році літаки авіації США скинули перші бомби на Багдад

Саддам Хусейн встиг втекти з міста. Через три тижні американські танки увійшли в Багдад, була призначена тимчасова адміністрація. А через три роки, 30 грудня 2006-го диктатор був страчений.

Передісторія іракського конфлікту нагадує кримські події.

У ніч з першого на друге серпня 1990 півмільйонна іракська армія вторглася в Кувейт і, практично не зустрівши опору, захопила його. Незабаром Багдад оголосив про «злиття» Іраку і Кувейту, тим самим анексувавши територію суверенної держави.

На ці події одразу відгукнулася ООН. Вже шостого серпня проти Іраку були введені жорсткі санкції, країна піддалася морській, сухопутній та повітряній блокаді. Рада Безпеки зажадала від Багдада вивести свої війська з Кувейту. 9 серпня, після того як ця вимога була знехтувана, ООН визнала незаконною анексію Кувейту і оголосила про бойові дії. Поразка, якої зазнав Саддам в цій війні, було нищівною. До початку березня 1991 Кувейт був повністю звільнений, а Саддам надовго - як здавалося тоді - відучений від наміру проводити агресивну політику щодо своїх сусідів.

Проти Іраку запровадили економічні санкції. Саддама примусили погодитися на знищення всіх арсеналів зброї масового знищення. Міжнародні інспектори працювали в Іраку аж до 1998 року, поки Саддам не звинуватив їх у шпигунстві і не змусив залишити країну. З 1996 по 2003 рік для допомоги населенню Іраку в умовах економічних санкцій ООН здійснювала програму "Нафта в обмін на продовольство" - вона супроводжувалася махінаціями, які принесли режиму Саддама значний дохід.

Незважаючи на всі труднощі, президенту вдалося зберегти в Іраку тверду владу. На початку XXI століття Саддам, досі цілком світський правитель, зробив рішучий поворот у бік ісламізації країни.

Після перемоги на виборах 2000 року в США Джорджа Буша-молодшого і особливо після терористичних актів 11 вересня 2001 тиск на Ірак посилився. Навіть попри те, що в 2002 році була поновлена робота інспекції з озброєнь, США і їх найближчий союзник - Великобританія - продовжували наполягати, що режим Саддама прагне отримати зброю масового знищення і становить загрозу для світу. Крім того, Саддама звинувачували у співпраці з терористичною організацією "Аль-Каїда", яка атакувала США 11 вересня. Це і стало причиною того, що у березні 2003 року США розпочали війну проти Іраку задля повалення режиму Саддама.

20-річний капрал 8 роти 1-ї дивізії морської піхоти Джеймс Блейк Міллер з Кентуккі, курить сигарету. Міллер став відомий як «ковбой Мальборо» завдяки своїй фотографії з іракської війни. (Luis Sinco / Los Angeles Times)


Дим покриває президентський палац у Багдаді 21 березня 2003 після масованого американського повітряного нальоту на іракську столицю. (AFP PHOTO / Ramzi HAIDAR)

Морпіхи закликають поквапитися піхоту, яка форсує зруйнований міст під вогнем, що ведуться з околиць Багдада. (AP Photo / Boston Herald, Kuni Takahashi)

Британський десантник спілкується з іракською дівчинкою, стоячи на своєму посту на головній вулиці Басри -  другого за розміром міста в країні. (Hyoung Chang / The Denver Post)

Іракський хлопчик показує своє фото до того, що сталося. Американські вертольоти випустили ракети по полю, де він грав у той момент, в результаті він втратив зір і отримав опіки (Mauricio Lima / AFP)

Багдад. Поранений житель Іраку просить пощади. По ньому і його супутникам відкрили вогонь після того, як вони не зупинили машину на вимогу при наближенні до танка сил коаліції. Він і його супутник на задньому плані отримали кілька куль, але залишилися живі і отримали медичну допомогу; двоє інших чоловіків у машині вбиті. (Brant Sanderlin / The Atlanta Journal-Consitution via Cox News Service)

Багдад. Рідня оплакує смерть трьох родичів. Ці троє - батько, його син-підліток, і ще один родич - були застрелені американськими солдатами, імовірно після того, як машина, в якій вони їхали, не зупинилася на вимогу напроти будівлі, зайнятого американськими військовими. Родичі загиблих продовжували чекати їх повернення і не знали про те, що трапилося, поки на наступний день інші члени сім'ї не відбуксирували машину з їх тілами прямо до їхнього будинку. (AP Photo / Carolyn Cole, Los Angeles Times)

Капрал чіпляє зоряно-смугастий прапор на голову статуї іракського лідера Саддама Хуссейна в центрі Багдада, перед тим, як скинути пам'ятник, 9 квітня 2003. (AP Photo / Laurent Rebours)

30 грудня 2006. На цьому відеозаписі, показаному Іракським державним телебаченням, охоронці Саддама Хуссейна з масками на обличчях надягають петлю на шию скинутого диктатора. Через кілька секунд Хуссейн буде страчений. Перед стратою він відмовився надіти мішок на голову, і стискав Коран до тих пір, поки не зійшов на ешафот в досвітній час. Так співвітчизники помстилися тирану за чверть століття жорстокого правління, що коштувало життів тисячам людей. (AP Photo / IRAQI TV, HO)

11 листопада 2008. Новообраний президент Обама обіймає ветерана війни в Іраку Теммі Дакворт під час церемонії покладання вінків до солдатського Меморіалу в Чикаго. (AP Photo / Pablo Martinez Monsivais)

Мері МакХью оплакує свого вбитого нареченого, сержанта Джеймса Рігана. Десантник Ріган загинув в Іраку від вибуху саморобного вибухового пристрою. Сектор 60 - нова область великого кладовища у Вашингтоні - став останнім притулком сотень американських солдатів, убитих в Іраку і Афганістані. (John Moore)