Путіна налякав візит Обами до Саудівської Аравії

До недавнього часу Путін демонстрував зовнішню непохитність і твердість характеру відносно України. А над санкціями Заходу російські політики разом зі своїм фюрером хором, захлинаючись реготали. Але раптом...

28 березня президент Обама і держсекретар Дж.Керрі вирішив з'їздити в гості до короля Саудівської Аравії Абдалли. Крім громадянської війни в Сирії сторони обговорили іранську ядерну програму, ситуацію в Єгипті, ізраїльсько- палестинські відносини.

Чи піднімав Обама перед Абдуллою російський питання? Однозначно відповісти не можна . Але відразу по завершенню візиту Обами до Саудівської Аравії президент Путін несподівано зв'язався з ним і попросив обговорити ситуацію по Україні.

Після цього глава російського МЗС Лавров подзвонив Керрі і терміново попросив про зустріч. Американський дипломат був змушений розвернути свій борт на Париж для організації позапланових переговорів з Лавровим.

У зв'язку з цим хотілося б поставити в один ряд цікавих фактів про Росію, США і Саудівську Аравію.

У російському бюджеті ціна на нафту закладена на рівні не нижче 100 дол. США . На сьогоднішній день нафта тримається на рівні приблизно в 102 долара США. Тому поки Росія може сміливо загрожувати Україні своїми військами. Поки що...

У березні цього року США відкрили доступ до 5 млн. барелів нафти зі стратегічних запасів, вказуючи Путіну на те, чим може закінчитися українська окупаційна операція. Це було перше і останнє попередження для Путіна.

Після вторгнення Радянського союзу в Афганістан, Саудівська Аравія відкрила нафтовий вентиль, що призвело до обвалу цін на нафту до 20 доларів за барель. США перебувають у вельми тісних відносинах з Саудівською Аравією. Після того, як Обама відвідав Саудівську Аравію, Путін зрозумів, що більше попереджень може і не бути.

Цим і можна пояснити таку настирливість кремлівського фюрера і його готовність стати осудним.

Ще одним важливим доказом початку осудності Путіна і готовності розмовляти нормальним тоном став той факт, що навіть телеканал "Росія 24" раптово визнав наявність російських військ біля українських кордонів і оперативно повідомив про їх повернення до місць постійної дислокації.

Але чи відповідає повідомлення про відхід військ правді? Поки доводиться сумніватися в щирості заяв російської сторони. Але визнання головним пропагандистським рупором Путіна матеріалізації біля кордонів України російських військ теж говорить про багато.

Дмитро Тимчук, група "Інформаційний спротив"