ТОП-10 шедеврів американської літератури, розгромлених критиками після видання

Визнання книжок часто відбувається з часом, а одразу після появи вони можуть піддатися нищівній критиці

Там, де живуть чудовиська" Моріса Сендака

Казка про подорож хлопчика до уявного світу, населеного чудовиськами, на сьогодні є одним зі світових бестселерів. Тим не менш, після виходу в 1963 році вона отримала неоднозначні відгуки критиків.

"Безглузда і заплутана історія", - вказувалось у резенції видання "Publisher's Weekly".

"Над прірвою в житі" Джерома Селінджера

Класика американської літератури ХХ ст. розкритикували у "New York Times" за твір, визнаний пізніше центральним у його творчому доробку.

"Селінджер - автор коротких творів, ця кника завелика для нього", - написав резензент.

"Листя трави" Уолта Уїтмена

"Уолта Уітмена дискредитує не те, що він написав "Лисля трави", а те, що він не спалив цю книжку після створення", - писав "The Atlantic" про книгу всього життя ще одного класика американської літератури.

"Великий Гетсбі" Френсіса Скотта Фіцджеральда

Один з найбільш яскравих творів так званої "Епохи джазу" критики також не вважали вартим уваги читача.

"Абсурдна історія, яка розглядається як роман, мелодрама або просто опис богемного життя Нью-Йорка", - писали у "Saturday Review" у 1925 році.

"Мобі Дік" Германа Мелвілла

Основний твір американського романтизму лишився незрозумілим для його сучасників. Визнання "Мобі Діка" відбулось лише у 1920-роках, більш ніж через 70 років після написання.

"Містер Мелвілл ніколи не пише по-справжньому. Його настрій - вимушений. Його дотепність - вимушена. Його ентузіазм - вимушений", - писали критики видання "New York United States Magazine and Democratic Review".

"Буремний перевал" Емілі Бронте

"Як людина могла спробувати таку книгу і не вчинити самогубство, прочитавши кілька розділів, невідомо", - писав журнал "Graham's Lady про єдиний прозовий твір англійської письменникі, який став еталоном роману пізнього романтизму.

"Лоліта" Володимира Набокова

Одну з найбільш одіозних книжок, яку журнал "Time" помістив на четверту позицію в списку найкращих романів сучасної бібліотеки, одразу після видання вважали нудною і відштовхуючою.

"Нудьга, нудьга, нудьга у претензійній, витіюватій та модній книжці", - писали у 1958 році у 'New York Times".

"Гекльберрі Фінн" Марка Твена

"Не краще за десятицентові романи, які формують навалу легкого чтива", - критикували роман, з якого, за словами Ернеста Хемінгуея, вийшла вся американська література.

"Пробудження" Кейт Шопен

Роман однієї з основоположниць фемінізму про жінку, яка виявилась затиснутою в рамки через неприйнятність суспільством порушення сімейної вірності піддався серйозній критиці сучасників.

"Не варто було письменнику з такою вишуканістю і поетичною благодаттю описувати інтимні переживання", - писали у "Chicago Times Herald" після виходу книжки в 1899 році.

"Пастка на дурнів" Джозефа Хеллера

Роман американця про абсурдність війни та військового життя в американському авіаційному з'єднанні під час Другої світової війни було включено виданням 'Newsweek" до рейтингу 100 найкращих кних усіх часів. Однак сучасники Хеллера не сприйняли твір серйозно.

"Ця книга - лише суміш емоцій", - зазначалося у резензії "New York Times"