Три міфи про східноукраїнський сепаратизм

7 квітня, 2014 понедiлок
11:24

Поки на Донеччині, Луганщині та Харківщині продовжуються проросійські акції, Еспресо.TV вирішило розвінчати деякі міфи, що встигли сформуватися у масовій свідомості, в тому числі і через ЗМІ «братньої» Росії

Міф перший. Лідери східних сепаратистів є дійсно народними і користуються підтримкою населення

Усі сепаратистські акції в східних регіонах проходять за одним сценарієм, який з більшою чи меншою подібністю повторює кримський, – мітинги під триколорами обирають так званих «народних губернаторів». Але через відсутність реальної народної підтримки подібним акціям (про що нижче) «народними губернаторами» стають люди не тільки не впливові навіть в регіональному масштабі, але й просто невідомі широкому загалу.

Першим подібним псевдогубернатором став такий собі 29-річний Павло Губарєв. Його біографія вже з’явилася в російській Вікіпедії і розповідає про героїчну боротьбу за «русскую идею» ще з 2004 року, в тому числі і в лавах ПСПУ Наталії Вітренко. І навіть в цій політсилі, яка спеціалізується переважно на політичній клоунаді і відома власне ідіотськими заявами своєї екзальтованої лідерки, особа Губарєва не мала жодного впливу.

Основним же заняттям Губарєва було керування фірмою з проведення дитячих новорічних свят. Говорячи простою мовою, «народний губернатор» працював Дідом Морозом на замовлення, в чому, власне, нічого ганебного нема, але аж ніяк не свідчить про високу впливовість та суспільний авторитет.

Після арешту Губарєва донецькі сепаратисти висунули нового «народного губернатора» Дениса Пушиліна, працівника комерційної організації «Солодке життя». Цей сепаратист відомий лише тим, що в свій час був керівником одного з підрозділів славнозвісної фінансової піраміди МММ в Україні. Отже працювати на злодіїв «народному губернатору» не звикати. Просто раніше він працював на російських економічних  злодіїв, то тепер масштаб його роботодавців дещо зріс – він працює на злодіїв політичних.

На Луганщині своїм «народним губернатором» обрали так само нікому невідому людину, лідера «Луганської гвардії» Олександра Харитонова. Він, як і його «колега» Губарєв, є вихідцем з партії Вітренко, рейтинги якої вже давно балансують на межі статистичної похибки. Тому нічого дивного, що більшість луганчан навіть не здогадувались про існування такого політика.

Народний губернатор Харківщини людина у своєму регіоні дещо більш відома, але аж ніяк не з кращого боку. «Народним губернатором» Харківщини є голова фронту «Честь и достоинство», керівник центру «Кремлівської стратегії» Ігор Масалов. Цей товариш,колишній комсомолець, а нині член Партії регіонів та активіст руху Віктора Медведчука «Український вибір». 

Масалов відомий у Харкові перш за все тим, що в свій час очолював акціонерне товариство «Саламандра», яке фактично було фінансовою пірамідою і, за допомогою якого, як пишуть місцеві ЗМІ, Масалов ошукав близько сотні тисяч людей. Крім того Масалов керував агенцією з ритуальних послуг. Тобто «народний губернатор» виявився звичайним шахраєм та трунарем, ну а зв’язки з «медведчуківським вибором» говорять самі за себе.

Міф другий. Рух за приєднання до Росії користується широкою народною підтримкою

Російські ЗМІ, серед іншої брехні, активно поширюють міф про те, що більшість населення Південного Сходу України чекають - не дочекаються Путіна-визволителя на танку і мріють про воз’єднання з братньою Росією. Реальність говорить про дещо інші речі. Більшість соціологічних опитувань показують, що на ідею спільної держави з РФ на Південному Сході України та навіть у вже окупованому Криму підтримує меншість населення. Власне у Криму всенародна підтримка Путіна на «референдумі» була можливою лише завдяки російським військам.

Щоб переконатися у тому, що широкої підтримки сепаратисти на Південному Сході не мають достатньо просто подивитися на кількість учасників прокремлівських мітингів, а вона вкрай рідко перевищує 1000 осіб, що не багато не тільки для міст-мільйонників Донецька та Харкова, але й для майже півмільйонного Луганська. Тобто в «масових проросійських мітингах в Донецьку в середньому бере участь 0,1% населення. У Донецьку говорити про масовий рух можна було б, коли на вулиці вийшло б 100 тисяч людей, або хоча б 50. А 1-1,5 тис. учасників мітингу говорять про масштабну провокацію, аніж про широкий народний рух. І навіть серед цих людей широко представлені протестувальники-гастролери з сусідньої держави.

Отже, людський ресурс у посіпак Путіна в України вельми обмежений і його вистачає на те, щоб спровокувати безлади лише в трьох областях одночасно. План Путіна «русской вєсни» по всьому Південному Сходу вочевидь провалився, тому сепаратисти сконцентрували свої зусилля лише на трьох базових областях, які мають стати таким собі російським плацдармом для подальшого російського просування,  – Донецькій, Луганській та Харківській.

Міф третій. Міліція потурає сепаратистам

Останнім часом лише лінивий не критикує міліцію за імітацію протидії сепаратистам, особливо після подій в Донецьку та Харкові, де були постраждалі або навіть вбиті люди. Проте варто розуміти, що українські правоохоронці мають боротися з сепаратистами, зважаючи на величезні сили російської армії, сконцентровані в безпосередній близькості від «гарячих» прикордонних областей. Не потрібно забувати, що масштабна силова акція проти сепаратистів на кшталт розгону мітингу може стати прекрасним приводом для сусідів, щоб ввести війська для «захисту російськомовного населення». Саме тому силовики і взяли на озброєння тактику безкровного придушення сепаратизму.

Також не варто забувати, що міліція кожен день затримує активістів сепаратистського руху, а «народні губернатори» Губарєв та Харитонов уже давненько відпочивають на нарах. Також правоохоронцям більш-менш вдалося встановити контроль за рухом гастролерів-сепаратистів через більш ніж прозорий російсько-український кордон.

Отже міліція обережно, проте системно намагається звести нанівець сепаратистські зусилля Кремля, намагаючись при цьому не спровокувати до у країні серйозне силове протистояння, або навіть військову агресію.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
16:54
Володимир Зеленський
"Всі забули в такий момент, що Ізраїль не є країною НАТО": Зеленський про "подвійні стандарти" Заходу в питанні ППО для України
16:53
Верховна Рада
Ядро монобільшості складає 170 нардепів, - Потураєв
16:49
Оновлено
ППО
Росіяни від ранку атакують Україну: у Дніпрі загинув чоловік, у Харкові є приліт
16:31
Шарль Мішель
Закон про "іноагентів" не наближає Грузію до ЄС, - Мішель
16:26
Ексклюзив
електроенергія
Ресурсів на місцях достатньо: експерт Рябцев про необхідність встановлювати та об'єднувати в малі системи розподілу енергетичні установки
16:25
Зроблено в Україні
Платформа "Зроблено в Україні": підприємцям Дніпропетровщини виділено 3,2 млрд грн
16:17
Гагаузія
Гагаузія просить Молдову підняти статус російської мови
16:05
OPINION
Віталій Капранов
Половина від мене вже не зможе так...
15:54
санкції США
США ввели санкції проти компаній з Китаю та Білорусі за постачання Пакистану компонентів балістичних ракет
15:42
Арман Дюплантіс
Швед Дюплантіс встановив новий світовий рекорд зі стрибків із жердиною
15:31
ФСБ
ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ
15:29
Ілон Маск
"Суперечило б свободі слова": Ілон Маск проти заборони TikTok у США
15:22
Дмитро Лубінець
Лубінець невдоволений реакцією міжнародних організацій на удар РФ по Дніпру 19 квітня
15:20
Ексклюзив
Наступ, який росіяни планували на травень-червень, вже розпочався, - майор запасу НГУ Гетьман
14:52
Оновлено
Вбивство поліцейського на Вінниччині людьми в камуфляжі: є фото підозрюваних та відео з бодікамери
14:27
Challenger 3
У Британії стартувало виробництво танків Challenger 3
14:15
Оновлено
Вовчанськ обстріл
Росія зранку вдарила авіабомбою по 9-поверхівці у Вовчанську: зруйновано цілий під'їзд, є загиблі та поранені
14:12
хакери
У ФБР заявили, що китайські хакери готують атаку на критичну інфраструктуру США
14:05
OPINION
Богдан Данилишин
Дев'ять тисяч українців взяли кредити на придбання житла за програмою єОселя
13:32
Михайло Подоляк
"Прийдуть із погрозами й танками": Подоляк про запрошення Росії на річницю висадки в Нормандії
13:24
фейк
Росіяни намагаються використати інцидент з розстрілом патрульних для підриву довіри до поліції та ЗСУ в Україні
13:21
співачка та володарка Греммі Мандіса
Американська співачка та володарка Греммі Мандіса померла у віці 47 років
13:20
Ексклюзив
Об’єднати ветеранів та їхні родини: Жолоб про роботу Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій
13:14
Інтерсіті
Укрзалізниця в тестовому режимі повертає швидкісний потяг Київ - Одеса
13:14
Завдяки протестам українців у Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру в гала-концерті
13:05
Буданов обговорив з митрополитом Епіфанієм розвиток капеланського служіння
12:53
Оновлено
чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом
У Нью-Йорку чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом, помер у лікарні
12:46
активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції
Кліматичні активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції в зелений і червоний кольори
12:42
Ексклюзив
переговори України з Росією
Вже проходили таке: політолог Мусієнко оцінив заяви Лаврова про переговори
12:41
цвітіння сакур у Львові, погода
Де 21 квітня можливі дощі, а де - сонячна погода: прогноз від Наталки Діденко
12:41
ВАКС
Справа "Роттердам+": ВАКС звільнив від відповідальності двох фігурантів через закінчення терміну давності
12:07
схема
РФ примусово вивозить українців з узбережжя Дніпра на окупованій Херсонщині: розповідають партизани
12:00
OPINION
Андрій Бондар
"Чорні півні" та "чорні лебеді" Росії
11:53
На Донеччині через російські обстріли за добу постраждали 4 людини
11:43
Оновлено
Українські спецслужби атакували об'єкти у 8 областях РФ: пошкоджено енергетику
11:27
Ту-22М3
Британська розвідка проаналізувала збиття стратегічного бомбардувальника РФ Ту-22М3
11:15
Шахтарі
На Донеччині понад 130 шахтарів були заблоковані під землею через обстріл РФ: ситуація в енергосистемі станом на 20 квітня
11:02
Сергій Курченко
У США бізнесмена засудили на 6 років за порушення санкцій: він визнав, що торгував з українським олігархом Курченком
10:31
Одесит, дружина і син якого загинули через російський удар, зустрівся зі спікером Конгресу США
10:30
Казино
Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо обмеження азартних ігор
Більше новин