ВВС: Як Росія будуватиме оборону без ракет і двигунів з України

Розрив економічних зв'язків з Україною у сфері ВПК обіцяє бути вкрай болісним для Росії - проте і українські виробники неминуче постраждають

Українська влада планує припинити військову співпрацю з Росією, заявив у п'ятницю перший віце-прем'єр України Віталій Ярема. Наприкінці березня, як повідомляли українські ЗМІ, поставки зброї та військової техніки до Росії вже заморозив концерн "Укроборонпром".

Виконуючий обов'язки голови концерну Юрій Терещенко визнав, що Україна понесе економічні втрати, проте задався в цьому зв'язку питанням: "Але хіба розумно озброювати армію супротивника?".

У п'ятницю Ярема говорив про те ж: "Випускати продукцію для Росії, яка буде потім спрямована проти нас, - це повне безумство".

Водночас далеко не вся продукція військового призначення, яку Росія випускає в кооперації з Україною, може бути використана Москвою в разі конфлікту з південним сусідом. Важко уявити, наприклад, що Росія зможе задіяти в ньому міжконтинентальні балістичні ракети РС- 20В "Воєвода" ("Сатана" за класифікацією НАТО).

Останні вироблялися на заводі в Дніпропетровську, і їх досі обслуговують українські фахівці. Ці ракети все ще є основою ядерного щита Росії.

Приклад з "Воєводою " демонструє, що припинення Україною військово технічного співробітництва з Росією може стати для Москви болючим.

При цьому експерти по-різному оцінюють залежність Росії від українського ВПК в тому, що стосується обслуговування " Воєвод". На думку директора Центру суспільно-політичних досліджень Володимира Євсєєва, ця залежність вельми велика.

В інтерв'ю "Независимой газете" він заявив, що якщо відносини з Україною будуть розірвані, то доведеться або самим займатися обслуговуванням найпотужнішої російської МБР, або шукати заміну цим ракетам.

З іншого боку, у випадку "Воєводи" співпраця з українцями вже в будь-якому випадку наближається до завершення, оскільки термін служби ракет добігає кінця, і їм на зміну готуються МБР російської розробки.

На думку заступника директора Центру аналізу стратегій і технологій Костянтина Макієнко, російські фахівці цілком зможуть замінити своїх українських колег у тому, що стосується обслуговування "Воєвод".

Багато російських експертів вважають, що найбільш чутливе місце у військовій співпраці Росії і України - це вироблені в Запоріжжі двигуни для російських вертольотів і транспортних літаків, а також газотурбінні мотори для російських військових кораблів, що випускались в Миколаєві.

Як підкреслює Макієнко, запорізьке підприємство "Мотор Січ" випускає до 70 % всіх двигунів для російських вертольотів.

Водночас, як зазначає військовий експерт Ілля Крамник, завод більше половини своїх комплектуючих отримує з Росії, а російський ринок є для підприємства одним з основних.

Схожа ситуація, за його словами, спостерігається і у випадку з миколаївським заводом "Зоря" - "Машпроект": тут у наявності як залежність російських кораблів від української продукції, так і зацікавленість українських двигунобудівників в замовленнях з Росії.

Російські експерти визнають, що у разі розриву Києвом військового співробітництва ситуація з двигунами для вертольотів і військових кораблів буде для Росії болючою.

За оцінками Макієнко, для того, щоб замінити продукцію "Мотор Січ" російськими аналогами потрібно 3-4 роки і мільярдні інвестиції.

При цьому експерт відзначає, що знайти швидку заміну українським двигунів буде неможливо, і виникне дуже важка ситуація. Ілля Крамник також вважає, що російським вертольотобудівникам не залишиться нічого іншого, як знизити обсяги продукції.

Однак російські аналітики впевнені, що українська влада не піде далі декларацій. Експерти з Росії підкреслюють, що розрив військового співробітництва матиме двосічний характер, і соціальна ціна за розрив зв'язків з Росією в умовах несприятливої ​​економічної кон'юнктури може виявитися неприйнятно високою.

Вони відзначають, що наслідком такого кроку Києва може стати банкрутство низки українських підприємств, підкреслюючи при цьому важливість РФ для української оборонки: український військовий експорт до Росії, що становить близько 40 % від загального українського експорту військової продукції, за деякими оцінками, досягає 1 млрд. доларів в рік.

У Росії скептично ставляться і до заяв влади України про те, що українські зброярі зможуть переключитися на інші, "східні ", як кажуть у Києві, ринки, вказуючи, що навряд чи український ВПК в його нинішній формі здатний запропонувати якісь нові продукти, крім обслуговування раніше поставленої техніки.

З такими оцінками в Києві не можуть погодитися. На думку експерта київського центру Разумкова Олексія Мельника, не зважаючи на всю болісність розриву військової кооперації з Росією, цьому кроку немає альтернативи.

При цьому експерт відзначає, що Росія сама більше 10 років тому взяла курс на створення автономного циклу виробництва озброєнь, тому в якийсь момент кооперація з Києвом для Москви все одно втратила б актуальність.

Мельник вважає, що, відмовившись від зв'язків з Росією, Україна цілком зможе утвердитися на нових ринках, включаючи і країни НАТО.

Експерт також підкреслює, що допомогу українському ВПК в цій непростій ситуації нададуть більш активні закупівлі військової техніки з боку міністерства оборони України, про що заявляє українська влада.