По 13, і навіть по 12 гривень долар не купуйте - він стільки не вартує, - Боярчук

За кілька тижнів валютний курс полетить вниз так само швидко, як останні дні йшов вверх

Прикинув, що станеться з торговим дефіцитом при обмінному курсі 13 грн за долар. Виявляється, дефіцит зникає і з’являється профіцит близько 7 млрд. дол. (плюс, а не мінус). Тобто валюта вже не витікає з ринку, а навпаки - приходить. І це за припущення, що Росія йде по «бєзпрєдєлу», а з ринками ЄС у нас поки ніяк. 

Що це означає? А це означає, що за тиждень-другий валютний курс полетить вниз так само швидко як останні дні йшов вверх. Зараз усі, у кого на підході валюта на міжбанк попросили своїх контрагентів притормозити і чекають поки імпортери і населення почнуть битись в істериці і будуть готові віддавати все що у них є за один єдиний долар США. Цей момент настане – колись імпортер зрозуміє, що по такій ціні він свій товар нікому не продасть. І тоді на ринок нарешті вийдуть експортери і навипередки почнуть продавати валюту, щоб скористатись моментом. Де закінчить гривня після цього «заходу»? Думаю, що навіть нижче ніж 10 грн. за долар. При таких смішних обсягах торгів на міжбанку ($300 млн в день, коли рік тому був $1,2 млрд. на день), продаж додаткових $20 млн. дол. може обвалити ринок в будь-який момент.

Так що хочу сказати – правила гри на валютному ринку з лютого 2014 року змінились кардинально. Все що ми знали про гривную, долар, євро і їх динаміку – можна забути. НБУ зробив правильний крок до вільного курсоутворення, а тепер ще нам треба переробити свою свідомість щоб сприймати долар не як інструмент збагачення чи стабільності, а просто як валюту іншої держави, яка може як дорожчати, так і дешевшати.

І да – по 13 долар не купуйте, навіть по 12 не купуйте. Він того точно не вартує.

Дмитро Боярчук, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна»