Турчинов посилив Наливайченка засновником "Альфи"

Першим заступником Наливайченка став колишній перший заступник Турчинова в СБУ

У 2005 році той вже працював під керівництвом Турчинова першим заступником в СБУ.

Генерал-лейтенант Василь Крутов народився у 1949 році у Херсонській області. У 1977 році почав працювати у органах державної безпеки.  К 1990 року дослужився до посади заступника керівника одного з підрозділів спецназу КДБ, а після розпаду Радянського союзу  почав працювати радником тодішнього голови СБУ – Євгена Марчука.

У 1992-1993 роках, як повідомляють ЗМІ, саме Крутов разом з працівниками спеціального підрозділу СБУ «С» працював над доставкою в Україну перших партій національної валюти, яку друкували у Італії, Канаді та Франції.

У 1994 Крутов став засновником та першим керівником  спеціального підрозділу «Альфа» - управління з боротьби із тероризмом.  Лінійні відділи управління «А» почали працювати в усіх обласних відділеннях СБУ. Експерти вважають, що саме «альфівці» зіграли вирішальну роль у боротьбі з бандитизмом та ОПГ в Україні.

Крім практичної діяльності Крутов займався й теорією – у 1998 році він захистив докторську дисертацію на тему «Теоретики-правові засади боротьби із тероризмом». Також він проходив стажування у спеціальних підрозділах США, Франції, Німеччини, Ізраїлю ті інших. Усього за його підписом вийшло біля 70 наукових робіт з національної безпеки та боротьби з тероризмом.

З 2003 по 2005 рік Крутов займався викладацькою, суспільною та політичної діяльністю. У 2005 році Василь крутов працював під керівництвом Турчинова першим заступником в СБУ.

Серед його досягнень того періоду – звільнення українських моряків з судна «Панагія». Деталі їх звільнення з сомалійського полону досі невідомі, але усім 22 морякам вдалося потрапити додому цілими. До речі, що у 2009 році Крутов брав участь у визволенні українських моряків з судна «Фаїна», яких захопили сомалійські пірати. Крутов особисто передавав сомалійцям гроші.

ЗМІ повідомляли, що після свого повернення до СБУ Крутову вдалося розбудувати систему протидії та боротьби із тероризмом. Крім того, деякі ветерани спецпідрозділів поважають його за зусилля недопущенню втягування СБУ та інших правоохоронців у політичні баталії.

Звільнення Крутова з СБУ при Ющенко називали політично зумовленим.

З 2006 року та по даний час він займає посаду віце-президента Української спілки промисловців та підприємців з корпоративної безпеки.

На початку березня Крутов записав відео-звернення до своїх російських колег

Зокрема він заявив наступне: "Из-за бездарной политики украинской власти последних лет наша армия практически разрушена и не выдержит конкуренции с вооруженными силами России. Но моральное превосходство сейчас полностью на стороне Украины, а потому на помощь нашей армии придет весь многомиллионный народ Украины. Такой народ победить нельзя".