Як розмальовують пасхальні яйця в Індонезії

Журналісти Еспресо.TV зібрали добірку, як прикрашають великодні яйця у різних країнах світу

Традиція прикрашання великодніх яєць існує на лише в Україні, яка здавна славиться майстрами з писанкарства.

У цій добірці журналісти Еспресо.TV вирішили розповісти про те, як розмальовують пасхальні яйця у різних куточках світу:

-   Пасхальні яйця розмальовують навіть в Індонезії. На цій справі спеціалізується індонезійський художник Вайян Садра займається художнім розписом яєць вже більше 17 років. Колись це було для нього просто цікавим хобі, а тепер справжній бізнес, що приносить досить непоганий прибуток. Пік замовлень на розпис яєць, звичайно ж, на передодні свята Великодня. У цей час у Вайяна Садра відбою немає від замовників. Велика частина замовлень надходить з європейських країн. 

фото: prekrasna-vasilisa.org

- У Сербії розмальовування яєць є ритуалом вигнання злих духів. За сербської традиції, візерунки на шкаралупі малюють олівцем, потім наносять крапельки воску, опускають в підфарбовану воду і тільки після цього видаляють внутрішній зміст.

-    В Угорщині білу поверхню яйця, як правило, розмальовують яскраво-червоним візерунком.


-     У Польщі малюнок на пасхальних яйцях має більш геометричну форму, а завершує його або хрест, або риба.

-  У Греції  яйця фарбують в червоний колір, який символізує кров Христа.

- У Румунії прийнято розфарбовувати пасхальні яйця в червоно-чорних кольорах. 

 

-    У Болгарії майже всі яйця розписуються вручну, а сама процедура розмальовування пасхальних яєць має давню традицію.

Так, перед фарбуванням яйця ретельно сортували і відбирали найміцніші, потім їх дуже добре мили і потім на кілька годин яйця залишали в капустяному розсолі, в якому їх згодом варили. Як вважають болгари, розсіл зміцнював шкаралупу. Спочатку яйця фарбували в натуральних барвниках, використовуючи лушпиння цибулі, листя волоського горіха, різні трави , яблучну кору, і тільки потім наносили орнамент на пасхальне яйце.