Портніков: Американці не можуть побудувати українську демократію за нас - це має зробити український народ

Журналіст Віталій Портніков в своєму відео-блозі на Еспресо.TV коментує візит віце-президента США Джозефа Байдена до Києва та закликає українців не розраховувати на всебічну підтримку Заходу

Сам факт перебування віце-президента США Джозефа Байдена сьогодні в Києві - вже важлива подія. В своєму намаганні протистояти сильному і нахабному агресору Україна не є одинокою. Проте не варто думати, що американці щось можуть зробити за нас, вони не можуть побудувати українську демократію, це має зробити сам український народ.

Вони не можуть подолати українських олігархів. Адже якщо буде зберігатися олігархічна система, на заміну тим, хто є нині, можуть прийти інші. 

Американці не зможуть побудувати за нас ефективне суспільство з економічної точки зору: вони можуть допомогати кредитами, але світогляд змінити їм не під силу. Якщо ми будемо усвідомлювати, що економіка – це рівні можливості для кожного, ніякі американські гроші, ніяка американська підтримка, не замінить нашого уявлення про майбутнє. 

Не треба також вважати, що США не підтримувала Україну на недемократичному напрямку. Зовсім нещодавно США і ЄС домовлялися з Віктором Януковичем. Ставлення до нього змінилося після того, як він перетворився на диктатора. Але коли він був типовим авторитарним керівником, з ним домовлялися. 

Згайдаймо, що ЄС розраховував на підписання Угоди про асоціацію. Якщо б Янукович її підписав – ця угода лише б "законсервувала" олігархічний режим. Наше щастя, що він цього не зробив, що в нас з’явився шанс, що ми будемо контролювати, як влада розпоряджатиметься кредитами, які підуть на стабілізацію української економіки. 

США можуть "тримати Росію за руку", погрожувати санкціями, але воювати за нас вони не можуть. Тільки власними зусиллями ми можемо захистити наш суверінитет. Я думаю, Джо Байден це прекрасно розуміє і говорить про це зі своїми українськими співрозмовниками.