ТОП-9 найцінніших книг для київських студентів

Найбільше на світогляд київських студентів вплинули "Майстер і Маргарита", "Три товариші" та "1984"

Київські студенти визначили найцінніші книги, які вплинули на формування їхнього світогляду, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ТСН.

Опитування проводила кафедра видавничої справи та редагування Інституту журналістики КНУ спільно з Науковою бібліотекою ім. М. Максимовича, 

Респондентами стали 1,3 тис студентів КНУ, кількох інших київських вишів та молодь віком до 25 років. В анкетах вони назвали майже 1800 творів різних авторів. У перспективі організатори опитування планують розширити проект до національного масштабу.

На першому місці в рейтингу опинилась книга Михайла Булгакова "Майстер і Маргарита". Роман, вид якого важко визначити, вперше був опублікований у 1966 році, через 26 років після смерті автора, і викликала ефект бомби, яка вибухнула в середовищі радянської інтелігенції.

Другу позицію зайняв роман "Три товариша" Еріха Марії Ремарка. У творі, який є одним зі зразків літератури "втраченого покоління", йдеться про життя трьох друзів на фоні міжвоєнної кризи у Німеччині.


Третьою з найбільш впливових на київських студентів кних стала антиутопія Джорджа Оруелла "1984". Роман про деградацію особистості під впливом тоталітарного режиму особливо часто згадували під час масових протестів в Україні у 2013-2014 роках.

Серед найцінніших книг для київських студентів опинився і "Маленький принц" Антуана де Сент-Екзюпері. Невеликий за обсягом твір, написаний незадовго до загибелі письменника-льотчика, є мудрою "дитячою" казкою.

Серед лідерів рейтингу також виявився один з класичних творів літератури ХХ ст. - "Ловець у житі" Джерома Девіда Селінджера. У повісті від імені 16-річного підлітка у відвертій формі пишеться про загострене сприйняття американської дійсності й неприйняття загальних канонів і моралі сучасного суспільства.

До найцінніших книг респонденти також віднесли і Біблію.

За Біблією в рейтингу розмістився "Гаррі Поттер" Джоан Роулінг. Серія фантастичних книжок про сучасних чарівників почала з'являтись наприкінці 1990-х, і досі лишається дуже популярною.

Одним із найцінніших також став роман класика наукової фантастики Рея Бредбері "451 градус за Фаренгейтом". В антиутопії описується суспільство, яке спирається на масову культуру і споживацьке мислення, в якому зберігання книхок є злочином, а здатні до критичного мислення люди опиняютсья поза законом.

Завершує список лідерів рейтингу "Злочин і кара" Федора Достоєвського - роман про рух свідомості від злочину до покарання, від бунту до упокоєння.