Культурні події травневих свят: від золотого батону з "Межигір'я" до лекцій Жадана на Луганщині

Під час травневих свят українці мають нагоду відвідати чимало культурних заходів

Журналісти Еспресо.TV відібрали найцікавіші культурні заходи, які відбудуться в містах України протягом перших одинадцяти днів травня та склали інфографіку, яка максимально спростить вибір серед культурного різноманіття. 

Закарпаття: "Берлибаський банош" та квітучі нарциси

Фестиваль традиційних гуцульських страв "Берлибаський банош" пройде 11 травня в селі Костилівка Рахівського району Закарпатської області. У програмі - запалення ватри, конкурс на приготування найкращого баношу, виставка витворів народних майстрів, дегустація гуцульстких страв та напоїв, виступи творчих колективів, конкурси та розваги.

Окрім традиційної бринзи і вурди (овечого сиру), гості зможуть скуштувати страви з ріпи зі шкварками, мелайний пиріг, гурку (кров'янку) та інші домашні страви. Окрім того, будуть частувати і напоями, серед яких "берлибаський коньяк" - міцний напій, настояний на різних травах.

Любителі квітів можуть відвідати район міста Хуст, де на початку травня очікується масове цвітіння нарцисів. Долина нарцисів знаходиться в урочищі Кіреші. Тут розташований найбільший у світі масив природніх заростів нарциса вузьколистого - рідкісної рослини, занесеної до Червоної книги.

Івано-Франківськ: День міста, Свято ковалів і Черемош-фест

Одним з центрів культурного життя на початку травня стане Івано-Франківськ. З 7 по 11 травня тут відзначатимуть 352-річчя з дня заснування міста. 

Основні святкові заходи проходять на площі Ринок біля Ратуші і на териториї реконструйованого бастіону Станіславівської фортеці. В рамках Дня міста відбудеться акція "Купуємо івано-франківське - даємо роботу івано-франківцям" (8 травня) з презентацією місцевої продукції та Міжнародний фестиваль карпатської кулінарної спадщини за участю представників Словаччини, Румунії, Угорщини та України (9-10 травня).

У ці ж дні, 9-11 травня, відбудеться традиційне свято ковалів, яке збирає на площі Бастіон десятки майстрів з різних країн світу, а 11 травня стартує третій сезон щотижневих безкоштовних екскурсій по Івано-Франківську, який триватиме до серпня.

До святкування Дня Івано-Франківська можна заїхати на Гуцульщину, в мальовниче село Криворівня Верховинського району області, де 2-4 травня пройде Черемош-фест. Гості зможуть насолоджуватися якісною музикою, сплавами гірськими річками, подорожами в гори, прогулянками на конях і велосипедах. На фестивалі також буде представлено і народне мистецтво - ліжникарство, кераміка, гончарство та кулінарні майстер-класи.

Кам'янець-Подільський: початок турсезону

1-3 травня в місті офіційно відкриють туристичний сезон під слоганом "В одному місті-цілий світ". В рамках свята очікується традиційний парад вулицями міста із залученням оркестрів духової музики. У ці ж дні відбудеться танцювальний марафон "Plaza Dance Ратуша" - грандіозне танцювальне шоу за учачті студентських колективів міста.

2 травня у Старій Фортеці вперше в Україні відбудеться фестиваль силового мистецтва, в якому візьмуть участь найсильніші атлети країни, серед яких - рекордсмени Книги рекордів Гіннеса.

На 3 травня заплановано проведення фестивалю кави "Кам'янецька турка", мета якого - нагадати, що кава в Україні вперше з'явилась саме тут, і у 1672 році в місті було відкрито першу кав'ярню. Гості зможуть відвідати ярмарку солодощів та майстер-класи з приготування кави, а організатори планують встановити рекорд України, зваривши найбільшу турку кави.

У цей день також пройде художня акція "Травнева палітра", під час якої з чотирьох тисяч малюнків змонтують найдовшу в Україні стріт-арт галерею "Мости єднання".

Окрім того, гостей чекатиме фестиваль експериментальної археології "Історичний пікнік", під час якого можна буде спекти хліб у печі, виготовити старовинні предмети побуту або зброю, а у Старій фортеці розміститься парк архітектурних мініатюр "Замки, палаци і фортеці України".

Одеса: міські культури

Одесі теж буде що показати туристам під час травневих свят. 4 травня в Південній Пальмірі відбудеться десятий фестиваль міських культур "Гешефт Garage Sale".

Захід буде присвячено молодіжним культурам, покаже їхній вплив на дизайн, а дизайну - на молодь. Окрім цікавого одягу, предметів побуту та дозвілля гостей фестивалю пригощатимуть смачною домашньою їжею.

Львів: від моди до джазу

Львів має всі підстави називатися серцем культурного життя України на початку травня. 1-4 травня місто святкуватиме своє 758-річчя. 

У перші два дні травня львів'яни відзначатимуть День батяра, під час якого відтворюватиметься атмосфера, побут, стилістика батярства - автентичнї львівської "субкультури", яка істувала з середини ХІХ до чсередини ХХ ст. У Львові батяр - зірвиголова, здатний на авантюри та ризик. Паралельно з Днем батяра проходитиме і львівський Фестиваль пива.

3-4 травня вулицями Львова пройде святковий парад, участь у якому візьмуть дитячі колективи, актори на ходулях, оркестри, лицарі, народні танцювальні колективи тощо.

У ці ж дні внутрішній дворик Ратуші стане місцем проведення Міднародного етно-джазового фестивалю "Флюгери Львова", а у Львівському фестивалі мистецтв триватиме Тиждень іспанського кіно.

Пізніше, з 7 по 11 травня, у місті пройде Львівський тиждень моди, основною локацією якого стане Міжнародний аеропорт "Львів" ім. Д. Галицького.

Київ: скарби Януковича та Пшонки

Зі столичних подій варто виділити виставку "Кодекс Межигір'я" у Національному художньому музеї України, в рамках якої покажуть речі, знайдені у покинутих маєтках екс-президента Віктора Януковича та колишнього генпрокурора Віктора Пшонки.

Виставка відкриється 26 квітня і триватиме до кінця липня, але травневі свята можуть стати чудовою нагодою поглянути на "волаючий несмак", в якому жили можновладці-втікачі.

Селезнівка, Луганська область: дослідження України через мистецтво

2 та 8 травня у селищі Селезнівка агенція "АртПоле" проведе першу з трьох подій у трьох максимально віддалених географічно точках в рамках дослідження України та українців через мову, музику, ландшафти.

Серед запланованих заходів - перфоманси "Розділові" vol.1 та vol.2, малювання геліографіті, демонстрація просторово-звукової інсталяції "Дзеркало Гаряча точка", музично-поетичний діалог "Абрикоси Донбасу". Серед участинків - поети Сергій Жадан, василь Голобородько та Любов Якимчук.

Місцем проведення заходів стане садиба Мсциховського - палацово-парковий ансамбль, збудований у XVIII ст. вугільним промисловцем Казимиром Мсциховським.