Від підписання “відкритого неба” з ЄС не слід очікувати авіаквитків по $10

Як вплине на український ринок авіаперевезень підписання угоди про спільний авіапростір між Україною та країнами Євросоюзу

Вчора міністр інфраструктури Максим Бурбак заявив, що так зване "відкрите небо" або угоду про спільний авіапростір між Україною та ЄС буде підписано 5 червня під час засідання Ради міністрів Євросоюзу.

Чого чекати від цього документ українському ринку авіаперевезень і чи зможуть українці масово літати дешевими лоу-кост компаніями в Європу розповів Еспресо.TV експерт транспортної галузі Олександр Кава.

Як вплине на ринок авіаперевезень і конкретно на пасажирів підписання угоди про спільний авіпростір між Україною та ЄС?

Цей фактор швидко на ринок не вплине. Для того щоб авіакомпаніям сформувати новий розклад потрібен час. Багато компанії вже сформували свій розклад на осінньо-зимовий сезон. Швидше за все, що пасажири відчують зміни ситуації на ринку не раніше весни 2015 року. Коли вони зможу підготуватися до нових умов роботи.

Які конкретно умови в цій угоді мають вплинути на ринок?

У першу чергу це те, що стосується зняття обмежень на кількість рейсів між аеропортами України та країнами Європейського союзу. Якщо зараз повітряне сполучення регулюється двосторонніми договорами, де фіксується кількість рейсів, кількість пунктів, в деяких випадках навіть є кількість авіакомпаній. То єдиний авіаційний простір передбачає, що всі ці обмеження будуть зняті. Тобто якщо авікомпанія вважає за необхідне літати між певними містами України і ЄС, то вона зможе це зробити без отримання додаткових призначень з боку Державіаслужби та європейських авіаційних органів.

Тобто можливе збільшення кількості рейсів?

Зараз прогнозувати ситуацію дуже складно через складну політичну та економічну ситуацію. Ринок в першому кварталі серйозно просів. І ця тенденція триває. Все буде залежати від рівня добробуту громадян країни. Від візового режиму з країнами ЄС. Мабуть розширеться географії польотів. У першу чергу європейських авіакомпаній. 

Крім зняття обмежень на кількість рейсів є ще важливі речі, які варті уваги в цій угоді?

Ну в першу те, що стосується пасажирів, це саме ці обмеження по рейсам. Там ще є зобов'язання щодо гармонізації регулювання. Воно буде проводиться в три етапи щоб ​​нормативно-правові акти України відповідали європейським, але це більш технічні аспекти.

Угода простимулює вихід на український ринок нових іноземних лоу-кост компаній?

Я б не сказав, що хтось із серйозних європейських лоу-костів, хто хотів би вийти - не вийшов на ринок. Мені відомий тільки один такий прецедент, це авіакомпанія Air Berlin. Що стосується інших компаній, в принципі, в Україні вже літають майже всі лоу-кости крім EasyJet, Ryanair, Air Berlin, які є серйозними гравцями в Європі.

Ми бачимо досить низький рівень цін на лоукости в Європі, чи слід українцям очікувати дешевих авіаквитків?

Я думаю масово очікувати не варто. У Європі мінімальні тарифи - це більш маркетинг, ніж реальні ціни за якими пасажир може купити квиток. Та ціна яка рекламується, по ній можна купити грубо кажучи 5-10 квитків. А якщо вам потрібно полетіти в якийсь конкретний день, а ви не гнучкі і не можете купити квиток за 3 місяці, за такою ціною ви 99 % випадків не зможете купити.

Тобто у вас певне скептичне ставлення до начебто ідеальних для пасажирів умов, які пропнують лоу-кост компаній?

Не потрібно переоцінювати лоу-кости тому, що середній тариф у них несуттєво відрізняється від тарифу традиційних авіакомпаній. Просто у них більш агресивна маркетингова політика. Через це вони пропонують мінімальний тариф за дуже низького рівня, але за цим тарифом продається дуже мало місць. Плюс у них додаткові плати, багато послуг не включені. Тому чекати, що тут будуть всі літати по $5-10 це помилково, такого не буде. Грубо кажучи, якщо у авікомпанії вартість перевезення одного пасажира з пункту А в пункт Б $50. Вони на цей рейс пропонують 10 квитків по $10, то це означає, що авіакомпанія на нього повинна продати ще мінімум 10 квитків по $290.

Якщо теоретично на український ринок почнуть масово приходити нові авіакомпанії, чи готові українські аеропорти приймати більше навантаження?

У нас в жодному аеропорту немає проблем з пропускною здатністю, швидше надлишок. З приводу технічного стану, то ті аеропорти, які можуть бути цікаві для лоу-костів, це у великих містах, то вони відповідають. Є певні питання по Одесі та Дніпропетровську, але нічого, що неможливо вирішити немає.