Ексклюзив

Баганець: Вже знайдені і заблоковані мільярдні рахунки оточення Януковича

26 квітня, 2014 субота
17:05

Про те, що сьогодні відбувається в Генпрокуратурі, як просувається розслідування розстрілу людей на Майдані та інші резонансні справи в програмі «Вечір з Миколою Княжицьким» розповів заступник генпрокурора Олексій Баганець

- Що Вас особисто найбільше вразило після Вашого повернення в Генпрокуратуру? Бо Ви ж за минулої влади були з різних сторін: Ви тут працювали при Кучмі, але потім як адвокат захищали політичного в’язня Юрія Луценка. І вже дивилися на цю систему з іншої сторони, при чому ситуація була набагато складніша, ніж вона була при Кучмі, скажімо. От що змінилося в Генеральній прокуратурі з того часу, скільки Ви тут не працювали?

- Чесно кажучі, питання яке Ви мені поставили, воно є складним. Чому? Тому що дійсно я, відпрацювавши в органах прокуратури 32 роки, пройшовши нелегкий шлях від слідчого районної прокуратури до заступника Генерального прокурора України, вийшов у відставку і, дійсно, спостерігав за прокуратурою зі сторони. Звичайно, захищаючи інтереси Юрія Віталійовича Луценка по, я вважаю відкрито-сфальсифікованій кримінальній справі, з якої потім, правда, зробили дві частини справи, я був здивований диким станом слідства, яке було, перш за все в Генеральній прокуратурі України. Тому що я сам, свого часу, працював десять років слідчим з особливо-важливих справ ще при прокурорі СРСР. Тому, бачачи протоколи допитів, які складали слідчі з особливо-важливих справ (по справі Луценка працювали більше двадцяти слідчих з особливо-важливих справ) і, бачачи до якого результату вони прийшли у ході слідства - звичайно, мені було прямо видно, неозброєним оком про те, що стан слідства був в ті роки (починаючи з 2010 року) відкрито катастрофічним. Про це сьогодні, до речі, я говорив на підбитті підсумків за три місяці, яке проводив в.о. Генерального прокурора України з запрошенням всіх прокурорів областей. Але ще мене більше вразило - це прокурори, які підтримали державне обвинувачення у Печерському районному суді по справі Луценка. Коли вони говорили відверто речі, які протирічать вимогам не лише Конституції України, а і вимогам кримінально-процесуального кодексу України, на підставі якого і проводиться весь кримінальний процес. Тобто вони прямо, відверто говорили речі, які не відповідають Закону. Вони заперечували беззаперечні факти і разом з тим називали факти, які нічим підтверджені не були у матеріалах кримінальної справи.

- Коли Ви тут працювали ще при Кучмі, я розумію, що тоді все ж таки слідство відрізнялося: були політичні тиски і впливи, але були всеж таки межі,  які якось розмилися при Януковичі?

- Ви весь час називаєте період Кучми, але я працював і при Ющенко. Тобто в мене були часи зрівнювати: і часи за радянської влади, яка була прокуратура, зокрема слідство, і часи Кравчука, і часи Кучми, і часи Ющенка я побачив зі сторони. І тепер я «розгрібаю» ту спадщину, яка дісталася від часів Януковича. Хочу Вам сказати відверто, що, мабуть, часи Кучми, про які ми часто говорили, і часто засуджували, звичайно вони у порівнянні з тими часами, які були за Віктора Януковича, ну це.. Як можна порівнювати, наприклад, «запорожець» і «мерседес». Чому я так говорю? Поясню: за Кучми мене самого, коли я був заступником Генерального прокурора, часто звинувачували в тому, чому ми не притягли до кримінальної відповідальності Кучму, чому ми не притягли до кримінальної відповідальності Кравченка? Я весь час говорив, що «для цього немає законних підстав». За Януковича цих підстав ніхто не шукав – їх просто придумували, розумієте. І можна було будь-яку людину за Януковича затримати, заарештувати і незаконно тримати під вартою. Ви вдумайтеся: незаконно засуджено навіть двох відомих політиків (я не говорю про простих людей), попри те, що захисники вказували і слідчим з особливо-важливих справ, і керівникам Генеральної прокуратури України, тому ж Генеральному прокурору України і його першому заступнику про те, що «немає передбачених законом підстав для арешту людини». І суддям говорили, як районної, так і апеляційної інстанції. Попри це, вони всі грубо порушували права людей: незаконно затримували, арештовували і тримали під вартою. Ще раз повторюю: при Кучмі в Генеральній прокуратурі України незаконно рішень  про позбавлення людей волі не ухвалювали, не порушували прав людей на особисту свободу і безпеку.

- А за Ющенка?

- За Ющенка теж я з такими випадками не зустрічався, за Ющенка я працював із заступником Генерального прокурора України через риску прокурора Донецької області, і прокурором Рівненської області, і прокурором Львівської області. В усякому разі, при мені таких випадків не було. Приклад навожу: коли мною була порушена кримінальна справа за фактом фальсифікації судових рішень, якими, начебто, було реабілітовано Віктора Януковича від попередніх судимостей, то попри те, що в нас були деякі дані про те, що ці рішення були сфальсифіковані, ми все одно не затримали в якості підозрюваного ані помічника головий донецького Апеляційного суду, ані голову Донецького Апеляційного суду. Хоча в нас і в матеріалах справи були дані про те, що в кабінеті цього судді знаходяться ці обидві кримінальні справи, по яких Янукович засуджувався до позбавлення волі.

- Але може Вам тепер це ставитимуть в вину, що Ви цього не зробили?

- Мені це в 2010 року поставили в вину на підставі особистої вказівки Януковича – я був звільнений з посади, що обіймав, мене зобов’язали написати рапорт і послалися на те, що це вказівка Віктора Януковича. Я і написав.

- Але ці люди, про яких Ви кажете, слідчі, з якими Ви були з різних сторін, коли Юрія Віталійовича захищали, судді, до яких Ви приходили, вони продовжують всі працювати?

- Треба сказати відверто, що на сьогоднішній день за фактом грубого порушення прав Юрія Луценка, і за фактом тиску на свідків по справі Юрія Луценка, зареєстровані три кримінальні провадження і вони розслідуються слідчими з особливо-важливих справ ГСУ ГПУ. Також зареєстровані кримінальні провадження і за фактом порушення права на захист Юлії Тимошенко, за фактом незаконної зміни міри запобіжного заходу Юлії Тимошенко в умовах слідчого ізолятора.

- І що далі буде з Кірєєвим, з іншими суддями, які порушували закон?

- На сьогоднішній день зареєстровані ці кримінальні провадження і за їхніми результатами, я впевнений, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності і слідчі, і прокурори, і судді, в діях яких ми доведемо вину. Тобто це не просто ми такі будемо приймати рішення під чиїмось тиском, чи тиском якихось політичних сил, а лише за наявності здобутих під час слідства достатніх підстав позбавити їх волі і достатніх підстав притягти їх до кримінальної відповідальності - вони будуть притягнуті.

- Я розумію, як багато впливів на Вас є сьогодні. Є вплив суспільства, бо люди хочуть відразу швидко все повирішувати. Ви намагаєтеся керуватися законом, бо немає законних підстав і слідство ще йде, тому не можна цього зробити. Я думаю є інші впливи від тих людей, в яких є гроші, можливості, які хочуть захистити якихось своїх друзів, поплічників. Бо ми ж не маємо такої ситуації, що все змінилося – в парламенті знаходяться представники різних політичних сил, серед них колишні представники влади, які тепер є в правлячій коаліції. Всі ці люди теж можуть впливати. Як Вам приймати рішення в такій ситуації?

- Я вірю в те, що нам вдастся вистояти під тиском з різних боків, і все ж таки довести суспільству те, що Україна правильно обрала європейський шлях розвитку, і що в Україні правосуддя буде, дійсно, європейським.

- Я в останні дні на Майдані, багато їздив по судах, коли активістів засуджували. І жахливі були речі, коли судді кидали до в’язниці через участь у масових заворушеннях людей, які навіть близько там не були – затримували в зовсім інших місцях по сфальсифікованих протоколах без свідків, без нікого. Я так розумію, ці всі судді продовжують працювати?

- Мені часто доводиться чути неправдиву інформацію про те, що прокуратора не вживає жодних заходів для викриття цих осіб: і слідчих, і прокурорів, і суддів, які брали участь в цих ганебних процесах. Це не відповідає дійсності. По цих фактах лише у ГСУ ГПУ знаходиться 28 проваджень, по яких ми проводимо слідчі дії з метою викриття і слідчих міліції, і працівників міліції, які давали завідомо неправдиві свідчення, складали завідомо неправдиві рапорти, писали завідомо неправдиві пояснення, і потім давали неправдиві показання; і прокурорів, які готували завідомо неправдиві повідомлення про підозру, тих, хто ці повідомлення підтримав на судових засіданнях. От я сьогодні прокурору Києва ставив питання: «Ви не чекайте поки ми закінчимо проводити слідство, Ви проводьте службове розслідування стосовно своїх працівників і всі ті, хто допустив порушення вимог кримінально-процесуального законодавства під час цих цих процесів, Ви вживайте до них заходів, які передбачені дисциплінарним статутом органів прокуратури, а не чекайте наряду від нас стосовно когось з Ваших працівників, що ми будемо повідомлять про підозру». То процес цей іде, і він до логічного завершення дійде. Те ж саме відносно суддів: Вища кваліфікаційна комісія суддів не повинна чекати, що це все якось «згладиться» - ні, це не та ситуація. Так «товкти» людей, бити, тягти в місця позбавлення волі замість надання необхідної медичної допомоги, і потім за відсутності доказів брати їх під варту - це не просто беззаконня, це є кримінальний злочин, за який треба нести відповідальність.

- Ви задоволені розслідуванням справи щодо масових вбивств у Києві? Коли ми говоримо про цих людей, яких називають «Небесною сотнею», хто стріляв? Про це багато говорять і часто звинувачують, що мало людей затримано, або не затримано.

- Звичайно, я не можу бути задоволеним і я хотів би сказати, не те, щоб для виправдання, чому протягом півтора місяця органи прокуратури не можуть ухвалити рішення. Слідство йде, я вважаю активно. Сформована, наскільки в наших умовах можливо сформувати, потужна професійно підготовлена група слідчих. Але на превеликий жаль, маса є об’єктивних причин, від яких і слідчі, і прокурори не залежать. Перш за все, для того, щоб успішно розслідувалося навмисне убивство, потрібно на початкових стадіях своєчасно оглянути місце події, зібрати сліди злочину, речові докази, своєчасно призначити судово-медичні експертизи. Ті факти, які ми, наприклад, прийняли до свого провадження, по них, фактично, жодних слідчих дій не проводилося: ні протоколів огляду місць події не було, не було протоколів, згідно яких вилучали і збирали речові докази (гільзи, кулі, одяг потерпілих тощо). Друга проблема – всі потерпілі, як правило, вбиті, вибачте що так скажу, були знайдені слідчими і побачені не на місці злочину: або в кареті медичної швидкої допомоги, або в морзі, або в Будинку профспілок і так далі. Тобто, ми жодного практично потерпілого на місці події не знайшли. Це ускладнює ситуацію із зібранням необхідних речових доказів за що можна було б зачепиться для того, щоб відтворити обстановку, за якою йому було заподіяно смертельні тілесні ушкодження.

- Якщо цього не зробити – це буде як рана, яка буде постійно нити і ми мусимо знайти якийсь спосіб.

- Звичайно, я не говорю про те, що ми цього не зробимо, я просто Вам пояснюю чому не так швидко, як хочеться суспільству. Крім того, я хочу, щоб люди розуміли, що в подіях на Майдані брали участь не лише працівники міліції, які територіально знаходяться в місті Києві, а брали участь підрозділи органів внутрішніх справ з усієї України: з того ж Криму, з того ж Севастополя, з того ж Донбасу, з того ж Луганська. Це перше. Друге - вони, коли їхали до Києва для участі в цих заходах, по так званій «охороні громадського порядку», вони на місцях не отримали вогнепальної зброї, вони приїзджали неозброєні. Нині, щоб з’ясувати хто з них, перш за все, був озброєний вогнепальною зброєю – це треба було знайти докази в підрозділах матеріально-технічого забезпечення озброєння органів внутрішніх справ міста Києва. Ми все зробили своєчасно: призначили інвентаризацію, провели ревізію, шукали карточки на кожну вогнепальну зброю, що могла видаватися учасникам цих подій з боку працівників міліції. За цей час, службове розслідування тривало дуже довго, і я з перших кроків звинувачував керівництво МВС, що вони дуже повільно це роблять. Але після того, як ми почали їх слухати в цьому кабінеті про стан проведення службого розслідування, то, дійсно, я зрозумів, що його проводити дуже складно, тому що треба інвентаризувати всіх працівників, які долучалися до цих подій з усієї Україні – це тисячі людей. На сьогоднішній день це службове розслідування вже проведене. Інша справа, що ми не зовсім їм задоволені. Але, у всякому випадку, це дало нам можливість провести деякі негласні слідчі розшукові дії, і звузити коло тих осіб, хто застосовував підкреслюю: автоматичну вогнепальну зброю на Майдані, я поки що про снайперів не говорю. Не говорю по тій причині, що вони майже всі нами встановлені. Але нині в слідства немає жодної гільзи чи кулі від снайперської гвинтівки, жодної підкреслюю. Ми не здобули жодного доказу через інвентаризацію зброї у правоохоронних органах: як в управлінні державної охорони, як у спеціальному підрозділі СБУ «Альфа», як у спеціальному підрозділі МВС «Сокіл», так і у Внутрішніх військах, де б ми довели, припустимо, що ця зброя застосовувалася під час подавлення мітингу на Майдані. Але нині ми, я вважаю, правильно вичислили спеціальну роту київського «Беркуту», яка не лише отримувала вогнепальну зброю, але і застосовувала її. Ми навіть довели в якому місці вони знаходилися, коли 20 числа масово розстрілювали людей на вулиці Інститутській, це я за автоматичну зброю говорю. Нині нами не просто затримано – із велики перешкодами, через пікети, через бунт київського «Беркуту», нам все таки вдалося в якійсь мірі ідентифікувати тих працівників цього спецпідрозділу, саме цієї роти, які, дійсно, брали участь в розстрілі людей на Майдані. Сказати, що ми цю роботу закінчили – абсолютно ні. Коли про це говорять люди з Майдану, я не дивуюся, а коли про це говорять колишні правоохоронці, навіть ті, які мають звання генералів, чому ми за півтора місяці ці злочини – ці 70 вбивств і 700 поранень з вогнепальної зброї не розкрили, мені дивно. Тому що Ви ж повинні зрозуміти, що всі поранені з вогнепальної зброї – вони ж не залишилися в Києві, вони ж роз’їхалися по всій Україні, і ми змушені шукати їх по всій країні. Це дуже великий масив роботи, яким займаються лише 28 слідчих з особливо-важливих справ.

- Якщо говорити про цих снайперів, що Ви можете сказати: чи це були українські службовці, чи це були іноземці, чи це були просто бандити?

- Сьогодні всі версії, що Ви озвучили мають право на життя – жодна з них не відкинута. Нині достовірно встановлено, що в дні розстрілу людей на Майдані, у нас на території України були представники спецслужб Росії. Ми нині перевіряємо чи вони були причетні, чи могли бути причетні до застосування вогнепальної зброї до "майданівців". Другий момент: ми не приховували, дехто з міліції дуже швидко про це розповів, про те, що ми розкрили вбивство журналіста Веремія – ми знаємо не тільки хто вчинив його вбивство, ми вже знаємо, хто брав участь в його вбивстві. Це як мінімум п’ять чи шість осіб, більше того – ми знаємо, хто був замовник цих так званих «тітушек». А це не просто «тітушки», це члени організованих злочиннх угрупувань, в тому числі і з Донецької області, зокрема і такі, яких можна називати як «міжнаціональні злочинні угрупування», бо там не лише українці, а і росіяни за походженням брали участь. До діяльності цих організованих злочинних груп і для їхнього залучення для участі в цих подіях на Майдані були причетні працівники правоохоронних органів. Не будемо зараз уточнювати, пройде час і ми більш детально розкажемо. Тобто на сьогоднішній день по справі вбивства Веремія ми готуємо документи про об’явлення розшуку, про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ще як мінімум трьом особам, які нині за нашими даними є одними з учасників організації масових заворушень і в Донецькій, і в Луганській областях, може навіть і в інших південних областях. Це люди, які фінансуються окремими, будемо так говорити, особами, які зацікавлені в тому, щоб «роздмухати полум’я війни» в Україні, щоб була нестабільна обстановка. Ще раз підкреслюю: справа по розстрілу людей і пораненню з вогнепальної зброї майданівців в лютому 2014 року – це незакінчене слідство, це слідство, на мою думку, знаходиться на найактивнішій фазі. Але ще раз кажу, Ви самі повинні зробити висновок: чи буде закцівлене теж МВС у розкритті масових вбивств майданівців, коли ми будемо змушені притягати до кримінальної відповідальності працівників органів внутрішніх справ? Одразу заявляю, що ні. Вони з більшою готовність хочуть працювати над виявленням осіб, які вчинили вбивство 13-ох працівників міліції, які брали участь в подавленні мітингу на Майдані і кількасот працівників міліції, які були поранені, але не лише вогнепальною зброєю, а й різними іншими способами. Це один момент. Другий момент — в розстрілах людей могли брати участь і не ідентифіковані станом на сьогодні люди – це ті ж «тітушки», це ті ж екс-працівники правоохоронних органів. Я навіть сьогодні припущу, що з урахуванням інформації, яку я вчора отримав від в.о. Генерального прокурора Олега Махніцького (інформація не просто оперативна, а з підтвердженням конкретних фактів), що в цьому могли брати участь і інші працівники правоохоронних органів (і у викраденні людей, і в побитті майданівців, і в побитті народних депутатів тощо). Тобто, нині, щоб Ви зрозуміли, об’єм слідства - він не сконцентрований лише на одному епізоді, факті, на одному дні, а ми змушені працювати по всіх версіях для того, щоб, дійсно, відновити всю картину, яка мала місце. Має також на життя версія (в нас є офіційни показання працівників правоохоронних органів), що, начебто, є такі снайпери, які одночасно ведуть вогонь і по працівникам правоохоронних органів, і по майданівцям. Виключити таку версію я теж не можу – вона теж має право на життя. Але потрібен час, і я думаю, що воно все стане на свої місця.

- Ви працювали прокурором Донецької області, ми багато чуємо про різну поведінку міліціонерів: від ганебної до героїчної, про різну поведінку працівників СБУ, яких звинувачують, що вони здали свій підрозділ, чи вийшли. Що в прокуратурі там зараз відбувається? І що взагалі, з Вашої точки зору відбувається у цьому регіоні? Це лише агресія Росії і їхніх спецгруп? Чи до цього додається і суспільна ситуація, і впливи місцевих еліт?

- Тут, пане Миколо, не стільки як заступнику Генпрокурора Ви мені ставите питання, а як людині, яка там працювала. Донецька область – це край, який не можна порівняти з Києвом, з Полтавською областю, Львівською областю. З багатьох причин – не будемо копати історію, не будемо опускатися до тих періодів, що нам називає російський президент Володимир Путін. На Донеччині народ формувався не тисячами років, а це значно менший період часу. Донецька область формувалася як промисловий край, і там, звичайно, немає такої національної свідомої еліти, як це, наприклад є у Полтавській області, Вінницькій області, Львівській області. Там еліта формувалася за рахунок, перш за все, тих людей, які тяжко працювали, трудилися в шахтах, які заробили собі перший капітал не зовсім, інколи чесним шляхом, в тому числі із застосуванням зброї і пролиттям крові і так далі. Але, як би не було, ця еліта сформувалася. Тому сьогодні я не можу виключити, що еліта Донбасу сьогодні не впливає на ті процеси, які є. Але який я зробив висновок, спілкуючись із своїми колегами, працівниками правоохоронних органів, прокуратури, міліції, СБУ: ситуацію в Донецькій області не можна рівняти з Харковом, з Луганською областю. Як на мене, в Донецьку біля ОДА стоять не національносвідомі сепаратисти, це є люди, які залучені за гроші в умовах безробіття, дехто з них деградував, як мені називають працівники правоохоронних органів – там різні люди є. Тобто – це не ті барикади, які були на Майдані, при всій повазі до донеччан. Я вже зовсім не можу порівнювати із тими людьми, яких я бачив біля Слов’янського відділку міліції – то професійні військові. Я сам служив, я знаю, що таке спецназ, я знаю як вони поводяться із зброєю, як вони себе ведуть на місці події – це не є представники так званої «ДНР» - це є обман, це є вишколені, професійно підготовлені бойовики. Тому я цілком вірю тому, що це є військові сусідньої держави.

- А хто їм дає гроші, отим, хто стоїть там, як Ви кажете, за гроші?

- Я про це ставив питання прокурорам, що «ви і правоохоронні органи дуже повільно вживаєте заходів для з’ясування джерел фінансування цих масових заворушень, вони не можуть в Донецькій області існувати без такого «підгодовування». І чому, поясню: ми сьогодні «пожинаємо» феномен «тітушек». Це всі ті люди, яких свого часу наймали за гроші, возили до Києва на цей Антимайдан, це «тітушки», тобто вони організовані не зараз, вони організовані раніше, причому за допомогою влади, правоохоронних органів. В нас вже є інформація, що в багатьох областях, коли відбувалися події в лютому місяці біля обласних адміністрацій, обласних рад, дійсно, були особи спортивної зовнішності, як правило, навіть не місцеві, а привезені звідкись, але вони були під прикриттям міліції, під прикриттям представників влади. І тому їх «пригодували», і їх сьогодні продовжують використовувати у своїх цілях.

- Тобто ці люди, які сьогодні в Донецьку, можуть бути і не з Донецька?

- Абсолютно. Я більше чим переконаний, що там більшість з них не з Донецька: або з Донецької області, або з інших областей, це люди «пригодовані». Вони відробляють гроші, це не є національносвідомі люди, які, дійсно хочуть жити в умовах якоїсь федеративної області або, тим більше, приєднуватися до Росії. Я в це не вірю, я працював на Донеччині, я знаю, що це не так, я вважаю, що це є бутафорія, що це є обман. Ці усі «народні республіки», «народні президенти» - це просто розпалювання ситуації в країні для того, щоб дестабілізувати обстановку.

- Знаю, що Ви збираєтеся в Лондон, знаю, що це стосується грошей представників минулої влади, які були здобуті корупційним шляхом. Що буде на порядку денному, з ким Ви там будете зустрічатися?

- Згідно програми, з якою я ознайомлений, будуть зустрічі з кількома генеральними прокурорами держав: США, Великої Британії, Швейцарії. Тобто там буде кілька європейських держав і США, які згодні надавати нам допомогу не лише в пошуку грошей і активів, які були вивезені нашими можновладцями за кордон, але найголовніше – це їх поверненню в Україну. Чому? Тому що держава сьогодні переживає, я вважаю, фінансову катастрофу, не боюся цього слова говорити і тому, звичайно, нам ці гроші були б дуже корисні для того, щоб підтримати економіку.

- Є така думка, що західні країни не дуже хочуть повертати ці гроші, одна справа їх затримати і арештувати, а далі вони вже починають працювати на цю державу.

- Версії такі я не можу виключати. На превеликий жаль, в історії наших відносин з європейськими партнерами, з тими ж Сполученими Штатами Америки, випадки такі були. Але я все таки надіюся, і після зустрічей, в яких я брав участь, я, дійсно, на це весь час наголошував. Що арештувати рахунки, які ми будемо знати, які йдуть за кордоном, нам вашої допомоги не потрібно, в нас є договір про міжнародну правову допомогу, ми підготуємо клопотання і ви заарештуєте. Інша справа, коли вони до нас повернуться. А от стосовно пошуку коштів, тут все складніше. Жоден можновладець не перерахує коштів за кордон і одразу відкриє там особистий рахунок – це офшорні компанії, це оформлені компанії на підставних осіб, навіть в податковій державі, де є податковий контроль, це і кілька прокладок, через які ці гроші проходять і лише на п’ятій, чи на шостій, чи на двадцятій буде зареєстровано особистий рахунок, ці гроші надійдуть до такого можновладця. Тому без допомоги наших колег за кордоном – нам це завдання не вирішити.

- А чиї саме гроші Ви шукаєте? Можете назвати декілька прізвищ?

- Я не буду приховувати – це не є таємницею слідства. Я можу Вам сказати – перших осіб держави, колишнього президента України Віктора Януковича, екс-міністра внутрішніх справ Захарченка, екс-генерального прокурора Віктора Пшонки, екс-міністра доходів і зборів Клименка, екс-командувача Внутрішніх військ, в першу чергу тих осіб, які, за даними слідства, саме організували розстріли людей на Майдані. В першу чергу, їхні активи і гроші повинні бути знайдені, заблоковані.

- В командувача Внутрішніх військ були такі гроші? Він був не бідною людиною?

- Я не можу категорично стверджувати, але ми такі завдання перед нашими європейськими колегами ставили. Якби в нього не було таких коштів, йому б не було б за що переховуватися за межами України. Для того, щоб сьогодні ховатися за межами України потрібні гроші не малі, повірте мені.

- Знайшли вже якісь кошти чиїсь з них?

- Звичайно так.

- Коли про це суспільство дізнається?

- Після того, як ми, в рамках міжнародного правового клопотання, зможемо накласти арешт. Тобто сьогодні наші партнери за кордоном, вони займаються пошуком, знайденням, заморожуванням цих активів на підставі свого законодавства, блокуванням цих рахунків. Щоб особа, на яку вони оформлені, не могла ними користуватися. Тобто туди гроші можуть надходити, а от звідти вони вже не дадуть їм вийти.

- А які суми приблизно, знайдені за кордоном, які належали нашим можновладцям?

- 20 млн євро і 40 млн євро, і 100 млн доларів.

- А загалом? Не проводили таких підрахунків?

- Проводили, але на сьогодні можна вже говорити про мільярди в іноземній валюті, мільярди!

- Це ті, що вже знайдені?

- Так. Це ті, зафіксовані нашими колегами за кордоном, і ті рахунки заблоковані.  

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
Більше новин