ТОП-6 фільмів-претендентів на Каннську "Золоту пальмову гілку"

За головну нагороду цьогорічного Каннського кінофестивалю - "Золоту пальмову гілку" - змагаються 18 стрічок з усього світу

Тим не менш, на основі рейтингів кількох видань та даних букмекерських контор можна виокремити фаворитів конкурсу.

Згідно з прогнозами, найбільше шансів на перемогу в турецького режисера Нурі Більге Джеілана, який раніше вже отримував Гран-прі у Каннах.

В центрі сюжету його стрічки "Зимова сплячка" - актор на пенсії Айдін та його молода дружина Ніхаль, які утримують невеликий готель у Центральній Анатолії. Чоловік та жінка віддалились один від одного, а сестра головного героя Некла страждає після розлучення.

"Взимку, коли степ вкривається снігом, готель стає їхнім єдиним притулком і декорацією, в якій розігруються сцени їхніх страждань", - вказано в синопсисі стрічки.

Серед фаворитів знаходиться і стрічка "Тімбукту", знята мавританським режисером Абдеррахманом Сіссако спільно з французькими кінематографістами. Фільм розповідає про приниження і репресії, про мовчазну боротьбу чоловіків та жінок, про невизначене майбутнє їхніх дітей.

Кідан, один з центральних персонажів, спокійно живе разом з дружиною, дочкою та маленьким пастухом Іссаном. Випадково вбивши рибалку Амаду, який напав на його корову, Кідан стикається із законом окупантів, які не визнають відкритий і терпимий варіант ісламу.

Ще одним фільмом з непоганими шансами на "Золоту пальмову гілку" є "Уільям Тернер" британського режисера Майка Лі.

Байопік розповідає про 25 років із життя англійського художника Уільяма Тернера, майстра романтичного пейзажу і предтечі французького імпресіонізму.

Стрічка змальовує переживання втрати батька, мандрівку на кораблі з метою зобразити бурю, визнання критиків та публіки, а також останній роман.

Експерти стверджують, що шанси на перемогу має і "Левіафан" росіянина Андрія Звягінцева.

Події кіноінтерпретації біблійної історії про Іова відбуваються у містечку на березі Баренцова моря. Будинок, ділянку та автомайстерню головного героя Колі хоче забрати мер міста Вадим Сергійович. Спочатку він пропонує Колі угоду, а пізніше через відмову починає діяти більш агресивно.

Цікавою є причина включення багатьма виданнями до списку фаворитів фільму "Все ще вода" японки Наомі Кавасе. Експерти вважають, що вона має шанси на перемогу через те, що цьогорічне журі очолює жінка - новозеландка Джейн Кемпіон. Раніше остання висловлювала невдоволення через "чоловічу експансію" серед журі, учасників, та переможців Каннському фестивалі. Через це експерти вважають, що Кемпіон може поповнити список жінок-лауреатів Каннського фестивалю.

Стрічка розповідає про мешканців острову Аматі, які живуть у гармонії з природою і в кожному дереві й камінні вбачають божество. 

"Одного разу Каіто знаходить у воді людське тіло. Разом з подружкою вони розкриють цю таємницю, почнуть дорослішати і пізнають великий цикл життя, смерті та кохання", - йдеться у синопсисі.

Фільм Томмі Лі Джонса "Місцевий" до власного показу в Каннах знаходився на другому місці серед фаворитів після вищеназваної "Зимової сплячки". Опустившись після прем'єри на кілька позицій у всіх рейтингах, він, тим не менш, продовжує зберігати шанси на перемогу.

Згідно з сюжетом, Мері Бі Кадді з Небраски мусить перевезти на Схід трьох божевільних жінок. По дорозі вона рятує життя злочинцю Бріггсу, який допомагає жінці здійснити місію. Головні ролі у вестерні виконали Хіларі Суонк на сам режисер Томмі Лі Джонс.

Нагадаємо, 67-ий Каннський кінофестиваль відкрився 14 травня показом скандальної стрічки "Принцеса Монако". 

Україну на цьогорічному Каннському кінофестивалі представлять рекордні вісім кінострічок. Серед них - повнометражний документальний фільм Сергія Лозниці “Майдан”, повнометражний ігровий дебют Мирослава Слабошпицького “Плем’я”, а також кілька короткометражних фільмів.

Окрім того, в офіційній програмі "Cannes Classiсs" покажуть знятий у 1968 році і нещодавно відреставрований "Колір гранату" Сергія Параджанова, який вже став предметом конфлікту між українськими та вірменськими кінематографістами.