В Верховній Раді ухвалили Меморандум про продовження переговорів влади з Ахметовим

Меморандум порозуміння й миру геть позбавлений конкретики та деталей, у яких, як відомо, і ховається диявол

Ухвалення Меморандуму порозуміння й миру, автором якого є партнер Ахметова Вадим Новинський, не стало епохальним. Хоча б вже з тої причини, що його підтримало всього 252 народних депутата, а не конституційна більшість, що надало б йому більшої ваги. Зрештою, не варто звинувачувати депутатів у байдужості до історичних рішень, адже, сам Меморандум є просто "фількіною грамотою", яка задекларувала очевидні речі, пережовані в останні місяці вже безмежну кількість разів.

Отже, що ми бачимо у Меморандумі.

Перше. Усі підтримують Женевські домовленості. А хто з цим сперечався до цього?

Друге. Верховна Рада підтримує президентські вибори 25 травня. Звичайно. Вона ж їх і призначила.

Третє. Парламент засуджує насильство та протиправне використання зброї. Було б дивно якщо б він вітав ці речі.

Четверте. Парламентарії зобов'язуються закріпити парламентсько-президентську форму правління. А що хтось пропонував повернути новому президенту диктатрські повноваження Кучми та Януковича?

П'яте. Забезпечити повноваження регіонів необхідним фінансовими ресурсами через встановлення справедливого розподілу доходів бюджету. Якщо мова йде про необхідні фінансові ресурси то інші регіони повинні дотувати Луганську та Донецьку область, які себе запезпечують за підсумками 2013 року на 30% та 44%, відповідно. А якщо мова про справедливий розподіл - то Донбасу доведеться смоктати лапу.

Шосте. Декларується проведення широкомасштабної реформи судів та правоохоронних органів. А які будуть ці реформи - судді обиратимуться, призначатимуться, ким та як, чи буде місцева муніципальна міліція і як регіони впливатимуть на призначенення силовиків - ніхто не говорить.

Сьоме. Обіцяно створити Антикорупційне бюро. Чули про це давно. Яким воно буде ніхто не говорить.

Восьме. "Поруч із конституційним статусом української мови як державної, Верховна Рада забезпечить гарантування статусу російської мови". Даруйте, забезпечить гарантування якого статусу? У Фейсбуці?

Дев'яте. Роззброєння незаконних формувань. Амністія тим, хто не вчинив тяжких злочинів, складе зброю та звільнить адмінбудівлі. Ну тут ще більш-меньш зрозуміло про що йдеться. До речі, виходячи з цього пункту АТО слід продовжити як мінімум в Слов'янську, Краматорську та Горлівці. Позитив. 

Насправді, ухвалення такого порожнього Меморандуму та перенесення круглого стола у Донецьку свідчить лише про одне переговори з Ахметовим та іншими олігархами Донбасу тривають. І йде торг. Можна не сумніватися, що олігархи наполягають на створенні контрольованих ними вотчин  з своїми "обраними" народом губернаторами та суддями, муніципальними міліціями, у які перейменують приватні армії та іншими речами, які можуть перетворити Україну на Боснію, а Донбас на Косово.  Веселого у цьому мало - адже офіційному Києву , по суті, пропонують наступне - Донбас буде умиротворено, бойові дії припиняться, але контролювати ці "пацифіковані" території столиця вже не буде. Чи погодиться на це влада, чи продовжить воювати за українську державність, чи знайде якийсь компромісний варіант покаже час.